Våre syv slag fra nord til sør

Fra gammelt av skulle det være syv forskjellige julekaker til jul – men hvilke syv slag skal det være?
Svaret er: Det avhenger av hvor du bor i vårt langstrakte land.
Vestlandet elsker kakemenn
Opplysningskontoret for brød og korn ville finne mer ut om nordmenns regionale tradisjoner rundt julebaksten. Derfor gikk de sammen med Matprat.no om en spørreundersøkelse om julemat og juletradisjoner.
Undersøkelsen ble utført høsten 2021 av meningsmålingsbyrået YouGov.
– Stedet vi bor på og familiens juletradisjoner påvirker hvilke kaker vi velger til jul. Derfor var vi nysgjerrige på om det er store forskjeller på hva slags kaker man baker eller kjøper til jul, sier daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.
I undersøkelsen spurte de blant annet om folkets favoritter blant julekakene og hvor de var fra.
Vestlandet, Agder og Sør-Østlandet var de eneste som hadde kakemenn med på lista. På Vestlandet kommer kakemennene til og med på andreplass på lista, bare noen få desimaler bak pepperkakene.
Forskjellige syv slag i fem regioner
Fra gammelt av ble de syv slagene julekaker gjerne valgt ut blant krumkaker, goro, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, sandkaker, serinakaker, sirupssnipper, kransekake og kokosmakroner.
Nå ser det ut til at forskjellige regioner legger til nye favoritter på listen. Innlandet, Viken, Trøndelag og Nord-Norge har for eksempel både brune pinner og Sarah Bernhardt på listen over sine syv slag julekaker.
– Brune pinner er enkle å bake, samtidig som de egner seg godt å bake sammen med barn, for eksempel på juleverksted. Dessuten smaker de godt, for både store og små! Det er nok ikke tilfeldig at disse har fått en plass på topplisten i flere regioner, sier Nordbø.
Det at Sarah Bernhardt både smaker vidunderlig og er elegante på kakefatet gjør nok at de har blitt populære til jul, men de kan også bakes i langpanne.
På Vestlandet, sammen med Agder og Sør-Østlandet regnes den mektige delfiakaken som ett av de syv slagene. Nord-Norge og Trøndelag er på sin side de eneste som har risboller på listene sine – og de eneste med krumkaker øverst på pallen.
Og i Oslo? Ja, der er ikke julebakst like populært som ellers i landet. I Oslo er det nemlig flere enn i de andre regionene som svarer at de ikke er noe glad i julekaker. Samtidig er folk i hovedstaden de eneste som har cookies/kjeks på sin topp syv-liste. Sammen med Innlandet og Viken er de også alene om å ha julekake/julebrød på listen.
Felles favoritter blant de syv slag
Vi har ikke bare forskjellige syv slag, vi har også noen like. Pepperkaker – Vestlandets favoritt – er på topp tre i alle regionene. Krumkaker går også igjen over hele fjøla og smultringer er populært.
Kransekaken er på topp tre i hele landet og tar derfor den sammenlagte førsteplassen på landsbasis. Torunn Nordbø tror det kan handle om dette er en skikkelig festkake.
– Kransekaken er veldig staselig og dekorativ på kakebordet, samtidig som den inneholder ingredienser som mange liker. Dessuten er den lett å bestille på bakeriet og koselig å gi i gave til vertskapet når vi skal i juleselskap, sier Nordbø.
Slik svarte vi på spørsmålet «Hva er din favoritt blant julekakene?»
Norge totalt:
Kransekake: 10%
Pepperkaker: 9%
Krumkaker: 8%
Smultringer: 6%
Brune pinner: 5%
Delfiakake: 5%
Sarah Bernhardt: 5%
Oslo
Kransekake: 9%
Pepperkaker: 9%
Krumkaker: 7%
Smultringer: 6%
Julekake: 6%
Berlinerkranser: 6%
Cookies/kjeks: 5%
Innlandet og Viken
Kransekake: 12%
Pepperkaker: 8%
Krumkaker: 8%
Sarah Bernhardt: 7%
Smultringer: 6%
Brune pinner: 6%
Julekaker: 5%
Vestlandet
Pepperkaker: 9%
Kakemenn/Julemenn: 9%
Kransekake: 8%
Delfiakake: 6%
Krumkaker: 6%
Kokosmakroner: 6%
Smultringer: 5%
Agder og Sør-Østlandet
Kransekake: 12%
Pepperkaker: 10%
Krumkaker: 9%
Delfiakake: 8%
Smultringer: 5%
Sarah Bernardt: 5%
Kakemenn/Julemenn: 5%
Trøndelag og Nord-Norge
Krumkaker: 10%
Kransekake: 9%
Brune pinner: 8%
Pepperkaker: 8%
Risboller: 7%
Sarah Bernhardt: 6%
Smultringer: 5%
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder



Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom