De 5 beste tipsene for å kaste mindre brød
29. september arrangerer FN den internasjonale dagen mot matsvinn. Dagen arrangeres for å gjøre folk bevisste på hvordan mindre matsvinn kan redusere fattigdom og sult, og bekjempe klimaendringene.
En som er engasjert i spørsmålet om matsvinn er daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø:
– Mange kaster mye mat, men samtidig er det sånn at vi gjerne vil kaste mindre. I en undersøkelse vi gjennomførte i fjor, svarte 65 % at de det siste året enten har gjort noe for å redusere matsvinnet eller ønsker å gjøre en innsats for å kaste mindre mat, sier hun.
Altså er det slik at vi vil, men får det ikke til. Derfor har Nordbø satt sammen en liste til FNs matsvinndag som skal hjelpe oss å redusere matsvinn av brød.
1. Oppbevar brødet riktig
Et riktig oppbevart brød varer lenger. Kort fortalt: Dersom du vil ha myk skorpe, bør du ha brødet i en tett plastpose. Dersom du ønsker at skorpen skal være sprø, oppbevares brødet best uten emballasje, med snittflaten ned på for eksempel en kjøkkenbenk.
– Husk også at brød oppbevares best i romtemperatur, ikke i kjøleskap, sier Nordbø.
2. Skjær i skiver og frys ned
Oppbevaring av brødet avhenger også av hvor stor husstanden din er. Bor du alene, kan et godt tips være å skjære brødet i skiver før du fryser det ned. Da kan du ta opp et par skiver av gangen og tine i brødristeren. Slik har du alltid ferskt brød tilgjengelig.
3. Lag ostesmørbrød av gamle brødrester
Selv om man er flink til å oppbevare brødet riktig, skjer det innimellom at man ikke får spist opp brødet før det har blitt litt tørt. Men selv om brødet har blitt tørt, behøver det ikke bety at det bør kastes.
– Det finnes mengder av god mat man kan lage av tørre brødrester. Til og med retter som nesten er bedre med tørt brød enn ferskt! Skal du redusere matsvinn av brød ved å spise restene til middag, er for eksempel ostesmørbrød en klassiker, sier Nordbø.
4. Bruk brød i dessert
Kampen mot brødsvinn handler like mye om vår fantasi og vilje til å bruke brød som har blitt tørt på andre måter enn til brødskiver.
Brødrester kan nemlig enkelt få nytt liv som dessert. For eksempel er arme riddere, monkey bread muffins og tilslørte bondepiker gode retter for å redusere matsvinnet av brød.
Brødpudding er også en god gammel slager av en dessert som aldri bør glemmes - så utrolig god og så lett å lage. En brødpudding er både smakfullt og smart.
5. Resirkuler brød
Brød kan resirkuleres. Det er en perfekt måte å bruke opp brødrestene på. Noen skiver brød smuldret opp og tilsatt i ny deig eller røre bidrar både til mindre matsvinn og ny, god mat.
– I vår oppskriftsdatabase har vi blant annet en kjempefin oppskrift på eltefrie rundstykker hvor du bruker tørre brødrester som en av ingrediensene. Godt for både deg, planeten og lommeboka, sier Torunn Nordbø.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Reduser matsvinn med brødrester
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder


Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom