
Hjelper laksen opp i Nidelva

- Dette er et viktig tiltak for reetablering av laks i Nidelva. Merking av laks de siste årene har vist at den bruker lang tid gjennom dagens fisketrapp og at dette forsinker oppvandringen. En vel fungerende fisketrapp er viktig for at laksen skal komme seg raskt og trygt opp til gyteområdene, sier Knut Atle Aalefjær, senioringeniør bygg og vassdragsteknikk i Agder Energi Vannkraft.
Han legger til at dagens laksevandring krever en del manuell håndtering og tilsyn, noe det ikke lenger vil være behov for med den nye laksetrappa.
- Vi har også gjort tiltak for å gjøre smoltens, eller unglaksens, ferd forbi Rygene kraftverk på deres vei ut mot havet tryggere, sier Aalefjær.
Følger med på vannføring og laksevandring
Laksetrappa er ca. 270 meter lang og ender ut i det opprinnelige fiskeløpet ved dammen.
Vannmengden reguleres av en luke i dammen. Laksetrappa er dimensjonert for en vannføring på 600 liter i sekundet med en vannstandsforskjell mellom kulpene på rundt 30 centimeter. Vanndybden i trappa blir på ca. 80 centimeter.
I øvre del er det montert utstyr som skal sørge for riktige vannmengder i laksetrappa, samt en vannføringsmåler og en fisketeller.
Støtte fra Bra Miljöval
Prosjektet har kostet rundt 12 millioner kroner. To tredjedeler av beløpet dekkes av Bra Miljöval-fondet. Agder Energi Vannkraft dekker resten.
Bra Miljöval er et miljømerke for fornybar energi fra den svenske Naturskyddsföreningen. Flere av Agder Energis kraftverk er sertifisert med denne miljømerkingen. Ordningen er basert på en fondsmodell, hvor pengene skal brukes til miljøforbedrende tiltak i vassdraget.
Agder Energi Vannkraft har over lang tid jobbet for å legge forholdene godt til rette for laks i Nidelva.
Tidligere er det gjennomført tiltak som sikrer at laksen kan vandre forbi dam Evenstad. Terskler er fjernet mellom Rygene og Helle, og en avansert fiskesperre er anlagt i utløpet av Rygene kraftverk ved Helle. Høsten 2017 ble det lagt ut et steinmasser til et nytt stort gytefelt ved Blakstad i Froland, og i juni 2018 ble det lagt ut steinmasser til et felt nedstrøms Rygene dam.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Prosjektlederen forteller om prosjektet
Kontakter
Knut Atle AalefjærSenioringeniørAgder Energi Vannkraft
Tel:97719401Tel:97719401knut.atle.aalefjaer@ae.noBilder
Lenker
Om Agder Energi
Agder Energi leverer ren energi for at samfunnet skal fungere, nå og for fremtiden.. Konsernets virksomhet omfatter produksjon, distribusjon og salg av fornybar energi, samt energitilknyttede tjenester. Vår visjon er å være et ledende norsk konsern innen fornybar energi.
Følg pressemeldinger fra Agder Energi
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Agder Energi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Agder Energi
Å Energi har inngått avtale om nytt hovedkontor4.1.2023 06:00:00 CET | Pressemelding
Å Energi har inngått avtale om nytt hovedkontor i Kristiansand sentrum. Det nye hovedkontoret skal stå ferdig i 2025.
Å Energi tilbyr fastprisavtaler16.12.2022 10:33:37 CET | Pressemelding
Å Energi tilbyr nå fastprisavtaler til næringslivet gjennom datterselskapet Entelios.
Nytt selskap skal utvikle storskala solparker7.12.2022 07:17:52 CET | Pressemelding
Å Energi inngår partnerskap med BTG Solenergi og etablerer selskapet Solutvikling AS. Ambisjonen er å bli et ledende kompetansemiljø for planlegging, prosjektering og utvikling av bakkemonterte solanlegg i Norge.
Å Energi debuterer med en ambisiøs solsatsing30.11.2022 10:33:53 CET | Pressemelding
Fusjonen mellom Glitre Energi AS og Agder Energi AS ble i dag registrert i Foretaksregisteret og er nå formelt gjennomført. De to konsernene er nå fusjonert til Å Energi AS. Samme dag lanserer Å Energi sin første satsing på utbygging av mer fornybar produksjon; 500 megawatt bakkemontert solenergi innen 2026.
Gode resultater i en krevende periode9.11.2022 13:46:35 CET | Pressemelding
Agder Energi hadde et underliggende resultat etter skatt på 1 113 millioner kroner pr. 3. kvartal, mot 1 001 millioner kroner i samme kvartal i 2021. Resultatene kommer i en periode med rekordlav vannkraftproduksjon.