Sukkerfri verdensrekord

Norske brusprodusenter arbeider for å redusere hvor mye sukker folk får i seg fra drikke. Høy innsats gjennom flere år har gitt resultater som er lagt merke til internasjonalt: I 2015 utgjorde sukkerfri brus 43 % av brusmarkedet i Norge. I 2020 var sukkerfriandelen allerede oppe i 60 %.
Etter årets første fire måneder setter sukkerfri brus nå en ny rekord: Andelen sukkerfri brus på det norske markedet så langt i år er på hele 65,7 %.
- Norske brusprodusenter er stolte over å sette verdensrekord i sukkerfriandel. Dette er jubeltall for folkehelsen! sier Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.
Fuglum peker på at resultatene ikke kommer av seg selv. Bransjen har jobbet systematisk over flere år med en rekke tiltak:
- Ingen kompromisser på smak - sukkerfri drikke skal være et fullverdig attraktivt produkt, ikke et «redusert alternativ»
- Justering av oppskriftene på eksisterende produkter for å redusere sukkerinnholdet
- Nesten all innovasjon og nylanseringer er i dag sukkerfrie
- Sukkerfritt gis prioritet i markedsføring
- Merking og pakningsstørrelser brukes bevisst
- Produsentene samarbeider med handelen om kampanjer, aktivering og annet for å påvirke forbrukerne til å velge sukkerfrie alternativer.
I sum har tiltakene gjort at brusmarkedet i Norge i dag har verdens høyeste sukkerfriandel. Brusprodusentene har dermed bidratt betydelig til at sukkerforbruket i Norge har blitt kraftig redusert: Folkehelseinstituttet fastslo i rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2020 at engrosforbruket av sukker har gått ned fra 43 til 24 kilo per person per år i perioden 2000–2019. De siste ti årene har sukkerforbruket gått ned med 25 prosent. Målet for sukkerreduksjon i Handlingsplanen for bedre kosthold for 2021 ble nådd allerede i 2019, to år før tiden.
Myndighetene og næringslivet er nå enige om å videreføre intensjonsavtalen for et sunnere kosthold ut 2025. Drikkevarenæringen applauderer avtalen:
- Tillitsfullt samarbeid og forutsigbar politikk og rammebetingelser er viktig for bedriftene når de skal bruke ressurser på den innovasjonen som trengs for å bevege markedet videre i retning enda flere sukkerfrie produkter, sier Fuglum.
Kontakter
Erlend Vagnild FuglumDirektør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen
Tel:+47 402 15 198erlend.fuglum@bryggeriforeningen.noBilder


Om Bryggeri- og drikkevareforeningen

Middelthunsgate 27
0306 Oslo
92031080 / 40215198http://www.drikkeglede.no
Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) jobber for bedre vilkår for norske bryggerier og drikkevareprodusenter.
Følg pressemeldinger fra Bryggeri- og drikkevareforeningen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bryggeri- og drikkevareforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bryggeri- og drikkevareforeningen
Journalist Bjørn-Frode Løvlund er Årets Ølhund 202227.10.2022 18:30:00 CEST | Pressemelding
Løvlund ble kåret til «Årets ølhund» under årets juleølpremiere i regi av Bryggeri- og drikkevareforeningen torsdag kveld. Årets Ølhund 2022 er en fremmed fugl i norske avisspalter, en representant for en type journalistikk som han dessverre er nesten alene om i dagens medieverden.
Sunn verdensrekord29.9.2022 06:30:00 CEST | Pressemelding
Det norske brusmarkedet er sunnere enn noen gang. Nye tall fra brusprodusentene viser at sukkerfri brus hadde en rekordhøy markedsandel på 71 % i august, den høyest registrerte andelen noensinne.
Drikkevareprodusentene: Fortsatt stor fare for permitteringer og produksjonsstopp16.9.2022 14:41:03 CEST | Pressemelding
Norske drikkevareprodusenter er ikke imponert over strømpakken regjeringen i dag la fram.
Varsko her13.9.2022 12:57:15 CEST | Kronikk
Bekymringsmeldingene fra norske drikkevareprodusenter er mer intense nå enn under de første ukene i pandemien. Kraftprisene gjør at investeringer avlyses. Ledere frykter de må permittere og si opp folk. Noen har allerede i dag stoppet produksjonen fordi overskuddet tørker inn.
Maltprodusenter kåret til årets ølhunder28.10.2021 18:30:00 CEST | Pressemelding
For første gang deles den tradisjonsrike utmerkelsen "Årets Ølhund" mellom to personer: Maltprodusentene Arne Bøhmer fra Furnes og Tyson Weaver fra Skogn mottok prisen under årets juleølpremiere i regi av Bryggeri- og drikkevareforeningen torsdag kveld. De ble hedret for å ha gitt norske håndverkbryggerier tilgang på norsk malt av beste kvalitet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom