De beste julepotetene

Poteten spiller en viktig rolle på juletallerkenen.
Mange skal spise seg gjennom alle de ulike tradisjonsrike julerettene som ribbe, pinnekjøtt, rakfisk og lutefisk, og kanskje skal noen også forsøke seg på nøttestek for første gang. Dette er retter som skapes av deilig tilbehør som surkål, rødkål, kålrotstappe og ertepure, og ikke minst riktige poteter.
- Det er ikke så mange som har sterke preferanser til potetsorter gjennom året, men akkurat til julematen vet folk hva de vil ha, og det de er på jakt etter gourmetpoteter, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Julepotetene folk velger
Vi har tre ulike gourmet-potetsorter med mye smak som har lange tradisjoner i Norge:
Mandelpoteten er den poteten de fleste ønsker seg til jul. Den har lys gult, tynt skall og er smaksrik og delikat i smaken.
Ringerikspoteten er en annen delikatessepotet, oppvokst på de solrike åkrene ved Tyrifjorden. Den varme og kalkrike jorden, og det gode klimaet, er avgjørende for potetens smak og fine rødfarge.Den er liten og rund, med dype «øyne», rødlig skall og gult kjøtt. Den er det tradisjonelle valget til rakfisken.
Gulløye er den tredje og helt unike poteten som er dyrket i det spesielle klimaet og lyset i Nord-Norge. Den er liten og rund i formen. Den har gult skall, men med røde «øyne» og er helt spesielt smakfull.
Andre poteter mange liker godt til julematen kan være de kokefaste typene Asterix, Beate og Folva, eller de melne Kerrs Pink og Pimpernel.
Kok julepotetene med skallet på
Alle de tre gourmetpotetsortene bør kokes med skallet på, noe som ikke bare tar vare på næringsstoffene, men også på potetenes særpreg.
Både Gulløye og Ringerikspoteten har dype «øyne» og råskrelling vil derfor medføre at vi skreller bort altfor mye av poteten. Begge disse er melne potetsorter. Koketiden er avhengig av størrelsen, men 20 – 30 minutter er vanlig på disse. Kjenn alltid på potetene om de er gjennomkokte før du tar dem av platen og heller vannet forsiktig av.
Mandelpoteten egner seg godt til alle julerettene, men den koker lett i stykker, så kunsten er å la potetene trekke i varmt vann, 5 – 10 minutter avhengig av størrelse, for så å trekke videre noen minutter uten varme. Ikke la potetene fosskoke, da sprekker de lett.
Ikke kast restene
Ta vare på potetene som blir igjen etter middagen. Kokte poteter tåler noen dager i kjøleskapet, og kan brukes på så mange måter. Prøv kokte poteter i deigen når du baker focaccia, eller prøv deg på hjemmelagde potetlomper. Helt enkelt kan potetene stekes i stekepanne, bli med i en omelett eller en suppe, eller de kan blir potetmos. Bruk fantasien – det kan være både morsomt og engasjerende å være en matredder.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
Circle K kåret til vinner av historiens første NM i frukt og grønt for energistasjoner19.3.2025 14:41:58 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har for første gang arrangert NM i frukt og grønt energistasjon (bensinstasjon), en landsdekkende konkurranse med mål om å fremme et grønnere utvalg for folk på farten.
Vinnere av NM Sunn mat i kantina 202419.3.2025 14:00:53 CET | Pressemelding
Vinnerne av NM Sunn mat i kantina 2024 ble kåret på #MerAv-seminaret under UMAMI arena i Lillestrøm. Coor Service Management vant kjedeprisen, mens The Kitchen at VIA, en del av Furset Kantine, gikk til topps i kategorien for enkeltstående kantiner.
Grøntløftet 2025 er i gang – Hele grøntnæringen samles for å inspirere til mer frukt og grønt på tallerkenen13.3.2025 13:16:15 CET | Pressemelding
I dag på OFGs fagdag i Bjørvika gikk startskuddet for Grøntløftet 2025 – et ambisiøst samarbeid som forener hele grøntnæringen i Norge for å få forbrukerne til å spise mer frukt og grønt. Med rundt 20 norske bedrifter og organisasjoner ombord, er målet å skape en betydelig endring i folks kostholdsvaner.
Volum og verdivekst i frukt- og grøntmarkedet13.3.2025 09:37:41 CET | Pressemelding
Den ferske frukt- og grøntstatistikken for 2024, viser en økning både i volum og verdi i frukt- og grøntmarkedet i Norge. Sammenlignet med 2023 har volumet av frisk frukt og grønt økt med 2 %, mens verdien har steget med 5,4 %.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom