MENY

Håndlagde eggprodukter til topps i Norges største lokalmatpris

Del
Ek Gårdskjøkken vinner MENYs Matskattstipend 2020 og får kr. 300 000 til å utvikle nye produkter av egg. Nøisom får kr. 200 000 til nye alkoholfrie drikker, mens Askim frukt- & bærpresseri får kr. 100 000 for å fremme norsk bær og frukt. Landbruk- og matminister Olaug Bollestad offentliggjorde i dag vinnerne av Norges største lokalmatpris.
Fra venstre: MENY-sjef Vegard Kjuus, landbruk- og matminister Olaug Bollestad, vinner Lars Erik Ek og ansvarlig for lokalmat i NorgesGruppen Eivind Haalien. Foto: Michael Johnsen
Fra venstre: MENY-sjef Vegard Kjuus, landbruk- og matminister Olaug Bollestad, vinner Lars Erik Ek og ansvarlig for lokalmat i NorgesGruppen Eivind Haalien. Foto: Michael Johnsen

Blant seks verdige finalister, trakk Ek Gårdskjøkken fra Fredrikstad det lengste strået. Pengepremien skal gå til å utvikle både hjemmelaget pavlova med ekte vaniljekrem og fersk hollandaise, produkter som ikke finnes i det norske dagligvaremarkedet.

- Eggprodusenten Ek Gårdskjøkken er i front når det gjelder både bærekraft og kvalitet. Alle eggene, uansett fasong, blir videreforedlet til fantastiske gode og ærlige håndverksprodukter, blant annet desserter. Vi ønsker å tilby kundene våre flere produkter fra Ek, de hever kvaliteten i en kategori mye preget av industriprodukter, MENY-sjef Vegard Kjuus.

Det var en rørt vinner som mottok prisen på vegne av familiebedriften i Onsøy.
- Jeg er stolt og glad. Det er stort for en liten familiebedrift å vinne MENYs Matskattstipend i konkurranse med så sterke finalister, sier daglig leder Lars Erik Ek i Ek Gårdskjøkken.

Trendy med alkoholfritt, og mer norske bær
Mikrobryggeriet Nøisom fra Fredrikstad fikk anerkjennelse som en viktig bidragsyter innen lokalmat gjennom mange år, og stipendet skal stimulere til ny innovasjon.

- Vi ser en sterk forbrukertrend mot mer alkoholfritt. Det er derfor spennende at Nøisom vil utvikle nye sodavannsprodukter med voksent preg og lokal identitet. De vil tilføre noe nytt, sier Kjuus.

Askim frukt & bærpresseri, som har en ny dessertsaus på blokka, ble av juryen fremhevet som en viktig kvalitetsleverandør i en kategori hvor det er ønskelig å få opp andelen norske produkter.

Lokalmatprodusentene er mest innovative
MENY har siden 2011 satset bevisst på lokalmat, og tilbyr nå over 3000 lokalmatprodukter. Matskattene, som MENY kaller dem, beriker utvalget og høyner kvaliteten, samtidig som de ivaretar lokale arbeidsplasser og et bærekraftig distrikt-Norge.

- Lokalmatprodusentene bidrar til reell innovasjon i norsk dagligvare. I tillegg har de en helt egen lidenskap for mat og håndverk. De er svært viktige for MENY, sier Vegard Kjuus.

MENY får støtte fra landbruks- og matminister Olaug Bollestad. 
- Lokalmat skaper identitet og har en vanvittig høy kvalitet. Lokalmatprodusentene gjør en viktig jobb i å bygge matnasjonen Norge, sa Bollestad under prisutdelingen.

JURYENS BEGRUNNELSE

Ek Gårdskjøkken, Fredrikstad, Viken – Stipend kr. 300 000
Produserer egg fra frittgående høner og rosenkål, har fokus på bærekraft og dyrevelferd. For å sikre at eggene de produserer, uansett fasong og størrelse, utnyttes, lager Ek Gårdskjøkken blant annet hjemmelagde, ferske desserter, bearnaiser og aioli. Alle produktene har svært høy kvalitet, og er kjærkomne tilskudd til kategorier som i dag består myeav industriprodukter. Juryen vektla Ek Gårdskjøkken sitt fokus på bærekraft og nytenkning, samt den høye kvaliteten på deres gode og ærlige håndverksprodukter. Dette, i kombinasjon med ideen om å utvikle fersk hollandaise og hjemmelaget pavlova med ekte vaniljekrem, ga full uttelling hos juryen.

Nøisom, Fredrikstad, Viken – Stipend kr. 200 000
Var en av de første i Norge som brygget håndtverksøl, og sånn sett har selskapet vært banebrytende og delaktig i oppblomstringen av norsk lokalmat. Mikrobryggeriet har, gjennom år med stayer-evne og nytenkning, utviklet en rekke unike øl-produkter - og etter hvert også alkoholfrie tonic-varianter. Verdier som kortreist og håndverk gjennomsyrer alt Nøisom gjør. Juryen vektla Nøisom sin evne til nytenkning, ikke minst innenfor alkoholfrie drikker - en underutviklet kategori i det norske markedet. Dette, i kombinasjon med konkrete planer om å utvikle nye alkoholfrie sodavannprodukter med voksent preg og lokal identitet, ga uttelling hos juryen.

Askim frukt & bærpresseri, Askim, Viken – Stipend kr. 100 000
Har lange tradisjoner med å utvikle produkter basert på norske frukt og bær, levert av hageeiere og lokale bønder. På denne måten utnytter selskapet naturens lokale ressurser. Produktene fra Askim frukt- & bærpresseri, basert på blant annet rabarbra, rips, blåbær og epler, har svært høy kvalitet og verdsettes i store deler av landet. Juryen vektla Askims frukt- & bærpresseri sin god ressursutnyttelse, og deres viktige rolle i å videreutvikle det norske bær- og fruktsegmentet, et segment som er underutviklet i dag. Dette, i kombinasjon med idéen om å utvikle nye, ekte dessertsauser basert på bringebær og kirsebær, ga uttelling hos juryen.JURY
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (juryleder)
Kristoffer Evang, Ask gård, fjorårets vinner
Per Borglund, redaktør i Mat fra Norge
Ingvill Størksen, direktør dagligvare, VIRKE
Odd Gisholt, dagligvareekspert og BI-professor
Bodil Nordjore, høgskolelektor, budeie og kokebokforfatter
Jørn Lie, kokk og driver av Gamle Raadhus og Vaaghals
Sigrid Hjørnegård, generalsekretær, Bondelaget
Vegard Kjuus, MENY-sjef


Fakta om lokalmat i MENY

  • Interessen for norsk mat, og lokalmat spesielt, er stor. MENY har på få år tredoblet omsetningen av lokalmat, og forventer å nå en omsetning på over en milliard kroner i 2020.
  • Økningen i salget av lokalmat i MENY er så langt i år på 17%, mot fjoråret.
  • Med en markedsandel på over 20%, er MENY desidert største aktør på lokalmat i Norge.
  • MENYs Matskattstipend, etablert i 2015, er største lokalmatpris som deles ut i Norge. Målet er å fremme norsk lokalmat.
  • MENY har mål om å bidra til ytterligere vekst i salg av lokalmat. Lokalmat bidrar til et bredere utvalg, mer innovasjon og ivaretakelse av norsk matkultur og lokale arbeidsplasser.


Kontaktpersoner:

Ek Gårdskjøkken v/Lars Erik Ek, tlf. 936 98 925, larserik@ek-as.no
Nøisom v/Tormod Stene-Johansen, 970 41 007, tormod@noisom.com
Askim frukt- & bærpresseri v/Astrid Lier Lømuld, tlf. 934 36 954, astrid@afb.no
MENY v/ Vegard Kjuus, tlf. 982 34 819, vegard.kjuus@meny.no

Kontakter

Bilder

Fra venstre: MENY-sjef Vegard Kjuus, landbruk- og matminister Olaug Bollestad, vinner Lars Erik Ek og ansvarlig for lokalmat i NorgesGruppen Eivind Haalien. Foto: Michael Johnsen
Fra venstre: MENY-sjef Vegard Kjuus, landbruk- og matminister Olaug Bollestad, vinner Lars Erik Ek og ansvarlig for lokalmat i NorgesGruppen Eivind Haalien. Foto: Michael Johnsen
Last ned bilde
Per Arne Hovland i Nøisom og landbruk- og matminister Olaug Bollestad. Foto: Michael Johnsen
Per Arne Hovland i Nøisom og landbruk- og matminister Olaug Bollestad. Foto: Michael Johnsen
Last ned bilde
Fra venstre: MENY-sjef Vegard Kjuus, landbruk- og matminister Olaug Bollestad, Gunnar Fiksdal, Astrid Rømuld (begge Askim frukt- og bærpresseri), ansvarlig for lokalmat i NorgesGruppen Eivind Haalien. Foto: Michael Johnsen
Fra venstre: MENY-sjef Vegard Kjuus, landbruk- og matminister Olaug Bollestad, Gunnar Fiksdal, Astrid Rømuld (begge Askim frukt- og bærpresseri), ansvarlig for lokalmat i NorgesGruppen Eivind Haalien. Foto: Michael Johnsen
Last ned bilde

Om MENY

MENY
MENY
Karenslyst alle 12-14
0213 Oslo

21 61 20 00http://www.meny.no

MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.

Følg pressemeldinger fra MENY

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MENY

Sild til topps i Norges største lokalmatpris14.9.2023 13:55:52 CEST | Pressemelding

Juviksild mottar kr. 300 000 som vinner i MENYs Matskattstipend. - Sild er sunt, godt og klimavennlig. I flere europeiske land er fisken en delikatesse, mens vi i Norge knapt spiser den. Det må vi gjøre noe med, sier MENY-sjef Vegard Kjuus. Jerseymeieriet får kr. 150 000 for å videreutvikle produkter av A2A2-melk. Klokk & Co får kr. 150 000 for å utvikle en sunnere brus basert på norske og naturlige råvarer.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom