Agder Energi

Vellykket test av fleksibilitetshandel

Del
I pilotprosjektet NorFlex har Agder Energi og samarbeidspartnerne nå oppnådd en viktig første milepæl i arbeidet med å skape et marked for kjøp og salg av fleksibilitet i strømnettet. En såkalt ende til ende-test viser at forbruk hos flere typer sluttkunder i Arendal og Grimstad kan kobles ut. Slik testing er et nødvendig steg på veien for å etablere et fleksibilitetsmarked.
Illustrasjon av et fleksibelt strømsystem fra animasjonsfilmen om NorFlex-prosjektet.
Illustrasjon av et fleksibelt strømsystem fra animasjonsfilmen om NorFlex-prosjektet.

NorFlex handler om å gjøre fleksibilitet hos sluttkunder tilgjengelig for nettoperatøren, i perioder der strømnettets maksimale kapasitet er brukt opp. Ved å avtale utkobling av et visst forbruk hos kunder, kan man utsette eller helt unngå kostbare oppgraderinger av nettet, noe som vil bidra til holde nettleien for kundene nede.

Test av hele markedskjeden

Testen som nå er gjennomført medførte at hele markedskjeden for kjøp og salg av fleksibilitet ble prøvd ut. Strømleverandøren Ishavskraft leverte fleksibilitet fra tre av sine sluttkunder, Arendal kommune, Grimstad kommune og Agder fylkeskommune. På Flextools-plattformen fra Enfo tilgjengeliggjorde kundene sin fleksibilitet, og handelsplattformen NODES ble brukt som markedsplass for handel av fleksibilitet. Nettoperatøren Agder Energi Nett kjøpte fleksibiliteten som Ishavskraft tilbød gjennom verktøyet Gridtools.

I den aktuelle testen ble flere typer forbruk, i hovedsak knyttet til ventilasjon og oppvarming, koblet ut hos forskjellige kunder i Arendal og Grimstad. Varmtvannsberedere, varmekabler og ventilasjonsanlegg var blant kildene som ble koblet ut, og slik bidro med fleksibilitet for å balansere strømnettet.

Ishavskraft er ett av åtte selskaper, såkalte aggregatorer, som deltar i pilotprosjektet NorFlex. Samlet skal de ulike selskapene med sine teknologipartnere levere fleksibilitet fra husholdninger og nærings- og industrikunder.

- Det blir viktig å utvikle fleksibilitetsmarkedet for å få gode samfunnsøkonomiske løsninger på plass, når elektrifiseringen av Norge skyter fart de neste 10-15 årene. Som kraftleverandør ønsker vi å være innovative og ta i bruk smart teknologi for å redusere våre kunders strømregning. Derfor er vi svært fornøyde med å ha gjennomført en vellykket test, og ser frem til å lære mye om dette markedet i prosjektperioden, sier Geir Dyregrov, som er salgssjef for bedrift i Ishavskraft.

Viktig innovasjonsprosjekt

Rune Hogga er leder i Agder Energi Fleksibilitet, og understreker betydningen av å teste ut den tilgjengelige teknologien for handel av fleksibilitet.

- NorFlex er et viktig innovasjonsprosjekt for oss, og derfor er det gledelig at Ishavskraft har gjennomført en vellykket ende til ende-test. Det gir trygghet for at vi er på riktig spor, og at vi vil lykkes i å gjøre tilgjengelig den fleksibiliteten kraftsystemet trenger for å holde investeringskostnadene nede. Nå ser vi frem til at også de andre samarbeidspartnerne får gjennomført tester av handel med sine fleksibilitetskilder, sier Rune Hogga.

Fakta:

NorFlex er et innovasjonsprosjekt (pilot) der energiaktørene Agder Energi, Statnett, Glitre

Energi, og NODES sammen skal prøve ut nye teknologiske løsninger for smartere strømforbruk. Det treårige prosjektet har fått støtte av det statlige energifondet Enova. I NorFlex undersøker vi hvordan vi kan utløse et mer fleksibelt strømforbruk, gjennom å skape et marked for kjøp og salg av tilgjengelig effekt (fleksibilitet). Prosjektet løper til april 2022.

Les mer og se animasjonsfilm om NorFlex her.  

Kontakter

Rune Hogga, daglig leder i Agder Energi Fleksibilitet.
Telefon 93403326.

Bilder

Illustrasjon av et fleksibelt strømsystem fra animasjonsfilmen om NorFlex-prosjektet.
Illustrasjon av et fleksibelt strømsystem fra animasjonsfilmen om NorFlex-prosjektet.
Last ned bilde

Om Agder Energi

Agder Energi
Agder Energi
Kjøita 18
4630 Kristiansand

http://www.ae.no

Agder Energi leverer ren energi for at samfunnet skal fungere, nå og for fremtiden.. Konsernets virksomhet omfatter produksjon, distribusjon og salg av fornybar energi, samt energitilknyttede tjenester. Vår visjon er å være et ledende norsk konsern innen fornybar energi.

Følg pressemeldinger fra Agder Energi

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Agder Energi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Agder Energi