Ikke overrasket over Forbrukerrådets konklusjon om klemmeposene

Forbrukerrådet advarer mot «sukkerbomber»
Fruktmos på klemmepose gir mer sukker enn små barn bør få i seg på én dag, og markedsføres som sunne alternativer til frukt og bær. Forbrukerrådet reagerer og krever at myndighetene følger opp egne forpliktelser om å rydde opp i markedet. Skriver Forbrukerrådet på sin nettside. Les hele undersøkelsen: Innhold og merking av fruktpureer og fruktgummi til småbarn.
Selv om produktene ikke er tilsatt raffinert sukker, inneholder de ofte konsentrert eplejuice eller annet fruktkonsentrat og gir et langt høyere fruktsukkerinnhold enn frukten eller bærene naturlig vil inneholde.
- Jeg synes det er uheldig at noen aktører har markedsført sine produkter som «en av fem om dagen», sier Iselin Sagen. Jeg mener at dette er villedende.
Foreldre vil det beste for barna sine og ønsker å ta gode valg. Allerede samme dag som denne undersøkelsen ble publisert observerte hun andre småbarnsmødre spørre etter råd i frustrasjon på sosiale medier. Hva skulle de gi nå? Svaret er jo så enkelt mener hun, det er jo bare å bruke frukt og bær i sin naturlige form.
Gir ikke klemmeposer til babyen sin
Fiber gir struktur til maten, metthetsfølelse, binder vann og bidrar til en god fordøyelse. Frukt og bær inneholder mye fiber, vitaminer og mineraler som babyen trenger, og bør inkluderes som en del av kostholdet. Rådet om 5 om dagen (halvparten frukt og halvparten grønnsaker) gjelder for babyer og små barn også. Når frukt og bær bearbeides slik den gjør i noen av disse barnematproduktene som er å finne på markedet i dag, er fiberet i svær stor grad brutt ned og man finner et langt høyere konsentrert fruktsukkerinnhold.
- Jeg har aldri hatt behovet for å gi en klemmepose til babyen min enda. Han spiser frukt og bær og koser seg med det. Jeg synes det er like enkelt å ha med meg en banan på farten, den er jo ferdig emballert fra naturens side. Jeg moser den lett med en gaffel. Stellebaggen rommer jo så mye, en gaffel og et lite plastfat tar ikke store plassen. I starten ble bananen helt finmost, men etter hvert er det viktig også å lære seg hvordan en banan ser ut og også å tygge biter. Jeg har hørt om babyer som peker på gule klemmeposer med banan og sier «banan», forteller Sagen.
Barn kan gjerne få smake frisk frukt allerede fra 4 måneders alder, men da i most form. Fullamming (eller morsmelkerstatning) anbefales til 6 måneders alder, men noen små smaksprøver kan man gjerne prøve før den tid, frukt og grønnsaksmoser er fint å starte med. Epler og pærer kan være hardt for magen i starten så det er best å skrelle og koke litt og så mose, frem til 7-8 måneders alder. Det er fint å teste ut forskjellige smaker og konsistenser. Nå er det tid for norske jordbær og både små og store nyter den norske sesongen.
- Jeg vasker og kutter opp jordbær, og det går ned på høykant. Babyen gaper høyt opp når han ser de røde bærene, smiler ernæringsrågiveren.
Spist er spist
- Det er ingen grunn til å ha dårlig samvittighet for at man har gitt barnet noen klemmeposer eller fruktgummier. Vi gjør alle det vi tenker er det beste for våre små og klemmeposene har nok ikke gjort noen skade. En klemmepose av og til som dessert er greit, men prøv gjerne å se hvor enkelt det er med helt vanlig frukt og bær til hverdags!
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenKommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver
Kommunikasjonsrådgiver med ernæringsfaglig kompetanse med ansvar for ekstern og intern kommunikasjon rundt temaer som omhandler kosthold og helse. Er opptatt av å formidle kunnskap om ernæring på en forståelig og inspirerende måte, og ikke minst spre matglede. Målet er 5 om dagen til hele befolkningen.
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom