
På jakt etter vippepunktene på vei mot lavere utslipp

Marius Holm Rennesund, partner i Thema Consulting har ledet arbeidet med rapporten, og peker på at ambisjonene om en europeisk grønn giv (European Green Deal) vil medføre ny politikk og regulering for å fremskynde avkarboniseringen av den europeiske økonomien.
- Vi står overfor en omlegging av energisystemet, der vippepunkter vil oppstå. Slike vippepunkter kan for det første medføre et behov for nye former for fleksibilitet eller energilagring fordi kraftproduksjon basert på vind og sol er uregulerbar. Det vil også kunne oppstå et behov for transport når eksisterende og planlagt infrastruktur ikke kan håndtere behovet for å transportere energi fra produksjonsstedet til forbrukspunktet, sier han.
Rennesund løfter frem hydrogenteknologi som et viktig bidrag til å løse disse utfordringene.
- Hydrogen kan tilby verdifull fleksibilitet i et karbonnøytralt kraftsystem, sier han og peker på at dersom et velfungerende marked utvikles, kan hydrogen bidra til å frakte energi fra overskuddsområder til underskuddsområder.
Steffen Syvertsen, konsernsjef i Agder Energi, mener rapporten gir verdifull kunnskap om utviklingen av det europeiske kraftsystemet fremover. Med nær tilknytning til det europeiske energisystemet, vil også norsk fornybarnæring bli sterkt påvirket av hvilke valg de europeiske landene tar.
- Gjennom den regulerbare norske vannkraften bidrar allerede norsk fornybarnæring til at vi har det reneste kraftsystemet i Europa. Den fleksibiliteten som stor, regulerbar vannkraft gir vil bare bli viktigere når resten av Europa skal bygge ut mye ny uregulerbar kraft for å skape et utslippsfritt kraftsystem. Samtidig trengs nye former for fleksibilitet, som for eksempel hydrogenteknologi og batterier. Agder Energi ønsker å bidra til utviklingen også på disse feltene, sier Syvertsen.
Scenariorapporten ble lagt frem under et webinar tirsdag 9. juni, der energimarkedseksperter fra ulike deler av energibransjen delte sine perspektiver på utviklingen. Hele webinaret kan sees her.
Rapporten ligger under dokumenter lenger ned.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Hele webinaret kan sees her.
Kontakter
Harald VengenSeniorrådgiver kommunikasjon
harald.vengen@ae.noBilder

Dokumenter
Om Agder Energi
Agder Energi leverer ren energi for at samfunnet skal fungere, nå og for fremtiden.. Konsernets virksomhet omfatter produksjon, distribusjon og salg av fornybar energi, samt energitilknyttede tjenester. Vår visjon er å være et ledende norsk konsern innen fornybar energi.
Følg pressemeldinger fra Agder Energi
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Agder Energi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Agder Energi
Å Energi har inngått avtale om nytt hovedkontor4.1.2023 06:00:00 CET | Pressemelding
Å Energi har inngått avtale om nytt hovedkontor i Kristiansand sentrum. Det nye hovedkontoret skal stå ferdig i 2025.
Å Energi tilbyr fastprisavtaler16.12.2022 10:33:37 CET | Pressemelding
Å Energi tilbyr nå fastprisavtaler til næringslivet gjennom datterselskapet Entelios.
Nytt selskap skal utvikle storskala solparker7.12.2022 07:17:52 CET | Pressemelding
Å Energi inngår partnerskap med BTG Solenergi og etablerer selskapet Solutvikling AS. Ambisjonen er å bli et ledende kompetansemiljø for planlegging, prosjektering og utvikling av bakkemonterte solanlegg i Norge.
Å Energi debuterer med en ambisiøs solsatsing30.11.2022 10:33:53 CET | Pressemelding
Fusjonen mellom Glitre Energi AS og Agder Energi AS ble i dag registrert i Foretaksregisteret og er nå formelt gjennomført. De to konsernene er nå fusjonert til Å Energi AS. Samme dag lanserer Å Energi sin første satsing på utbygging av mer fornybar produksjon; 500 megawatt bakkemontert solenergi innen 2026.
Gode resultater i en krevende periode9.11.2022 13:46:35 CET | Pressemelding
Agder Energi hadde et underliggende resultat etter skatt på 1 113 millioner kroner pr. 3. kvartal, mot 1 001 millioner kroner i samme kvartal i 2021. Resultatene kommer i en periode med rekordlav vannkraftproduksjon.