Nå er det trendy med røtter
Over hele den vestlige verden tas rotgrønnsaker nå i bruk. Årsakene er flere. De vokser i hele den vestlige verden, derfor omtales de som nærprodukter. De er næringsrike. De har herlige smaksegenskaper og har vært en del av kostholdet i lange tider tilbake, og påkalles derfor å være tradisjonsmat. De er lett tilgjengelige og for det meste rimelige i pris.
Fremtredende kokker profilerer seg med tradisjonsbærende rotgrønnsaker fra sitt nærområde som innehar alt som sunt måtte være. Mat med rotgrønnsaker er svært godt.
Vi følger deres anbefalinger.
Varmende vintersuppe
2 båter hvitløk
2 ss revet frisk ingefær
1 løk
1 purre
1 sellerirot
3 gulrøtter
1/2 kålrot
2 l grønnsakbuljong
frisk timian
salt og pepper
Finhakket hvitløk, reven ingefær og løk i terninger freses lett i smør før de tas over i kjele med varm grønnsakbuljong.
Purreringer, sellerirot-, gulrot- og kålrotterninger freses lett i smør før de også tas over i den varme buljongen.
Kok til alt er mørt - ca. 10 minutter.
Suppen smakes til med salt og pepper, og dryss over 3-4 stilker hakket, frisk timian.
Om ønskelig kan du tilsette kjøtt- eller kyllingbiter eller pølser i skiver.
Grov gjærbakst er godt til.
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom