Skammelig forslag fra regjeringen

- Dette er et skammelig forslag fra regjeringen. De har hestehandlet med en hel næring, satt demokratiske prosesser til side og snudd livene til flere hundre familier på hodet. Dette er nesten verre. Nå velger de også å sette all anstendighet til side og slår fast at de vil ruinere bøndene helt, sier Bertran Trane Skadsem, leder i Norges Pelsdyralslag.
Regjeringens eneste faglige grunnlag på kompensasjon er en eldre rapport fra Menon, som i hovedsak er en samfunnsmessig analyse og ikke går i dybden på kompensasjon. Menon jobber nå for Dyrevernalliansen. To nye analyser fra Samfunnsøkonomisk analyse og Oslo Economics har derimot sett spesifikt på kompensasjon, med hver sine modeller og utregningsmåter. De slår fast at det vil koste minst 2,3 milliarder kroner å avvikle pelsdyrnæringen rettferdig og riktig.
- To av tre partier i regjeringen gikk til valg med partiprogrammer som lover å verne en pelsdyrnæring med god dyrevelferd. Næringen har nettopp lagt frem tall som viser at 99,8 prosent av pelsdyrene i norske pelsdyrgårder er uten skade. Mattilsynet gjennomfører egne kontroller, der 80 prosent er uanmeldte. De finner ikke flere avvik blant pelsdyr enn i andre dyrehold, sier Trane Skadsem.
- På toppen av det har bøndene de siste årene investert stort i å forbedre dyrevelferd. Forslaget fra regjeringen vil for mange ikke engang dekke kostnadene til det. Det vil være enda mye mer sjokkerende om politikerne tillater at næringen blir lagt ned nå, sier Trane Skadsem.
Katastrofal distriktspolitikk
Pelsdyrnæringen er landbrukets fjerde største eksportnæring. Den står for 500 arbeidsplasser og 300 millioner kroner i eksportinntekter. I stor grad i områder som er næringsfattige og har færre andre muligheter.
- Nå går KrF inn i regjeringsforhandlinger. Vi setter vår lit til dem nå. Dette handler om lys i husene i Distrikts-Norge. Bare litt over en fjerdedel av pelsdyrbøndene har i dag jobber helt utenfor næringen. Blant de som kombinerer pelsoppdrett med annen gårdsdrift, er pelsdriften en forutsetning for resten av gårdsdriften skal overleve. Dette er i områder der det hverken er jord eller kvoter til enkelt å legge om driften, sier Trane Skadsem.
Flertallet av pelsdyrbønder har barn og forsørgeransvar. Pelsnæringen utgjør mesteparten av inntektene i familiene. Mange har tatt opp store lån for å investere i drift, dyrevelferd og andre utbedringer.
Grunnlovsekspert advarer
Stortinget vedtok i 2017 å verne og utvikle pelsdyrnæringen på en fortsatt bærekraftig måte. Det skjedde etter en flere år lang prosess med grundige diskusjoner, faglige utredninger og et eget Pelsdyrutvalg. Bønder som i mange år hadde levd i uvisshet kunne endelig se fremover, investere, gjennomføre generasjonsskifter og tilpasse driften. Ett år senere overkjørte Høyre og FrP stortingets vedtak og egne partiprogrammer i forhandlinger med Venstre.
- To regjeringer har lagt til grunn at utredningen og behandlingen av pelsdyrnæringens fremtid tok sikte på «å bidra til forutsigbarhet». I dette perspektivet taler gode grunner for at stortingsvedtaket av 10. januar 2017 har gitt pelsdyrbøndene en beskyttet posisjonen i inneværende stortingsperiode, har grunnlovsekspert og tidligere sivilombudsmann Arne Fliflet slått fast om saken.
Fliflet mener at et pelsdyrforbud inngått bak lukkede dører, som går mot Stortingets klare mål og vilje, vil bryte med det viktige prinsippet om åpenhet og en reell offentlig debatt.
- En avvikling av pelsdyrnæring begrunnes med dyrevelferd og dyreetikk og ikke ut fra at næringen har skadelige virkninger for andre næringer eller påvirker samfunnet ellers på en negativ måte. Tvert om er det lagt til grunn at pelsdyrnæringen er «en lønnsom eksportnæring som bidrar til økonomisk verdiskaping i landet, har han sagt.
--
Mer om kompensasjon:
Samfunnsøkonomisk analyse slår fast at en ordning som kompenserer alle aktørene for tapt næringsinntekt totalt vil koste samfunnet om lag 1,78 milliarder 2018-kroner. I tillegg kommer engangskostnader på mellom 520 og 767 millioner kroner for realkapital. Da er det ikke tatt med kompensasjon til fôrproduksjon, tilbud av pelsingstjenester og lignende, selv om dette rammes av samme forbud og vil være relevant å trekke inn.
Oslo Economics har i sin rapport om tapene ved en nedleggelse lagt vekt på nettopp jobbmulighetene og alternativinntektene bøndene vil ha utenfor næringen. Med en middels forventet salgspris for skinn, beregner de et økonomisk tap for næringen på mellom 869 millioner kroner og 2,37 milliarder kroner. Summene blir enda høyere når instituttet hensyntar bøndenes begrensede muligheter for alternativ inntekt. Middels skinnpris er det klart mest sannsynlige scenariet, beregnet ut fra historiske tall og utvikling.
Mer om dyrevelferd
Det er gjennomført to faglige utredninger av dyrevelferd i pelsdyrnæringen det siste tiåret, Vitenskapskomiteen for mat og miljø (2008) og NOU (2014:15). Begge disse grundige utredningene konkluderer med at dyrevelferden til pelsdyrene blir ivaretatt.
Næringen har nettopp lagt frem tall som viser at 99,8 prosent av pelsdyrene i norske pelsdyrgårder er uten skade. Før Jeløya-erklæringen var næringen i tillegg i gang med å implementere forbedringene Stortinget vedtok da de fredet en bærekraftig næring.
Norske pelsdyr blir hyppigere og grundigere kontrollert enn noen andre dyr, med tre pålagte veterinærbesøk hvert år. Mattilsynet gjennomfører egne kontroller, der 80 prosent er uanmeldte. De finner ikke flere avvik blant pelsdyr enn i andre dyrehold. Den norske pelsdyrstammen er ellers i verdensklasse på lynne og domestisering.
Nøkkelord
Kontakter
Guri WormdahlKommunikasjonssjef, Norges Pelsdyralslag
Tel:934 34 200wormdahl@norpels.noBilder
Om Norges Pelsdyralslag
Norges Pelsdyralslag er medlemsorganisasjonen for norske pelsdyroppdrettere. Organisasjonens formål er å ivareta medlemmenes interesser, både faglig, økonomisk og sosialt.
Følg pressemeldinger fra Norges Pelsdyralslag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Pelsdyralslag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges Pelsdyralslag
Fortsatt usikkerhet for pelsdyrbøndene24.1.2023 17:02:04 CET | Pressemelding
Etter måneder med full stans i takseringen av pelsdyrgårdene, ble Norsk Landbrukstakst (NTL) og Landbruksdirektoratet i dag enige om å fortsette arbeidet. Næringen er lettet, men mye gjenstår før bøndene faktisk får full og rettferdig erstatning.
Den siste pelsdyrbonden legger ned14.1.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
På dagen fem år etter at forbudet mot pelsdyrhold ble lansert, avvikles nå den siste pelsdyrgården i Norge. Trass utallige løfter om et raskt erstatningsoppgjør, har kun fem av 270 pelsdyrbønder mottatt endelig erstatning fra staten. Usikkerheten er stor.
Fire år etter Jeløya-erklæringen: - Ufattelig at pelsdyrbøndene fortsatt venter på erstatning14.1.2022 07:00:00 CET | Pressemelding
14. januar i 2018 ble den politiske hestehandelen som forbød pelsdyrnæringen offentliggjort. 1460 dager senere venter bøndene fortsatt i usikkerhet, mens hver nye dag koster dem dyrt.
Slår alarm om helsetilstanden til pelsdyrbøndene28.10.2021 13:00:00 CEST | Pressemelding
1383 dager er gått siden Solberg-regjeringen annonserte forbudet mot pelsdyrhold. Fortsatt er ikke erstatningsordningen endelig avklart. Nå slår Norges Pelsdyralslag alarm om konsekvensene ventetiden har på pelsdyrbøndene.
- Stortinget har tatt et enormt ansvar for rettferdighet28.5.2021 13:23:25 CEST | Pressemelding
Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og SV har i dag samlet seg om en rekke endringer i regjeringens forslag til erstatningsordning for pelsdyrbøndene. Det gir håp for de 200 familiene som mistet livsgrunnlag og generasjonsverdier da regjeringen forbød næringen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom