Julens poteter - velg rett sort.
Lutefisk
Til lutefisk passer en potet med mye smak. Mandelpotet er en sikker vinner, men også Gulløye og Ringerikspoteten er et godt valg.
Ribbe
Til ribbe anbefaler vi også en smaksrik potet, som Mandelpotet eller Pimpernell. Kerrs Pink passer også godt til ribbe men vil du ha en mer smaksnøytral potet, velger du Asterix.
Pinnekjøtt
Til pinnekjøttet passer de samme potetene til som til ribbe, Mandelpotet eller Pimpernell.
Smaksnøytrale poteter som Asterix eler Folva passer godt hvis du ikke ønsker en like smaksrik potetsort.
Kalkun
Poteter med mye smak kan lett komme i veien for kalkunen, så velge en mer nøytral potet som Asterix eller Beate.
Torsk
Til torsk er det ekstra godt med poteter som tar opp kraften på tallerkenen. Velg Folva, Asterix eller Beate.
Rakfisk
Ringerikspoteten er det selvfølgelige valget for rakfiskelskere. Ikke bare på grunn av smakskombinasjonen, men også på grunn av de lange tradisjoner med bruk av Ringerikspoteten til rakfisken.
Vilt
Her er Mandelpoteten den store vinneren, eller Rosewald, dersom man vil ha en litt mer nøytral smak. Gulløye er også en potetsort som er kjempegod til vilt.
Kok dem riktig:
For alle potetsorter gjelder at koker du poteter med skall, er det unødvendig å salte vannet. Ingenting trenger igjennom potetskallet. Skrellede poteter derimot kan godt kokes med litt salt i vannet.
Mandelpoteter:
For å unngå at mandelpoteter sprekker, kokes i 5-6 minutter, trekk kjelen av platen og la potetene trekke videre i 5-6 minutter, avhengig av størrelse. Hell av vannet når de knapt er møre og damp litt. Unngå å stikke for mye i dem.
Ringerikspoteter:
Kokes i 10-12 minutter med skallet på. Hell av vannet og la dem dampe litt.
Gulløye:
Kokes i 15-20 minutter. Hell av vannet og damp dem lett.
Kerrs Pink:
En melen potetsort som bør kokes med forsiktighet. Kokes i 8-10 minutter, trekk kjelen av platen og la potetene trekke videre i kokevannet 5-6 minutter. Unngå å stikke for mye i dem.
Pimpernell:
Også en melen sort som bør kokes med forsiktighet. Kokes i 8-10 minutter, trekk kjelen av platen og la potetene trekke videre i kokevannet 5-6 minutter. Unngå å stikke for mye i dem.
Asterix, Folva og Beate:
Kokfaste potetsorter som sjelden eller aldri sprekker under koking. Kokes i ca. 15 minutter til de er møre, hell av vannet og damp.
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom