Julens poteter - velg rett sort.
Lutefisk
Til lutefisk passer en potet med mye smak. Mandelpotet er en sikker vinner, men også Gulløye og Ringerikspoteten er et godt valg.
Ribbe
Til ribbe anbefaler vi også en smaksrik potet, som Mandelpotet eller Pimpernell. Kerrs Pink passer også godt til ribbe men vil du ha en mer smaksnøytral potet, velger du Asterix.
Pinnekjøtt
Til pinnekjøttet passer de samme potetene til som til ribbe, Mandelpotet eller Pimpernell.
Smaksnøytrale poteter som Asterix eler Folva passer godt hvis du ikke ønsker en like smaksrik potetsort.
Kalkun
Poteter med mye smak kan lett komme i veien for kalkunen, så velge en mer nøytral potet som Asterix eller Beate.
Torsk
Til torsk er det ekstra godt med poteter som tar opp kraften på tallerkenen. Velg Folva, Asterix eller Beate.
Rakfisk
Ringerikspoteten er det selvfølgelige valget for rakfiskelskere. Ikke bare på grunn av smakskombinasjonen, men også på grunn av de lange tradisjoner med bruk av Ringerikspoteten til rakfisken.
Vilt
Her er Mandelpoteten den store vinneren, eller Rosewald, dersom man vil ha en litt mer nøytral smak. Gulløye er også en potetsort som er kjempegod til vilt.
Kok dem riktig:
For alle potetsorter gjelder at koker du poteter med skall, er det unødvendig å salte vannet. Ingenting trenger igjennom potetskallet. Skrellede poteter derimot kan godt kokes med litt salt i vannet.
Mandelpoteter:
For å unngå at mandelpoteter sprekker, kokes i 5-6 minutter, trekk kjelen av platen og la potetene trekke videre i 5-6 minutter, avhengig av størrelse. Hell av vannet når de knapt er møre og damp litt. Unngå å stikke for mye i dem.
Ringerikspoteter:
Kokes i 10-12 minutter med skallet på. Hell av vannet og la dem dampe litt.
Gulløye:
Kokes i 15-20 minutter. Hell av vannet og damp dem lett.
Kerrs Pink:
En melen potetsort som bør kokes med forsiktighet. Kokes i 8-10 minutter, trekk kjelen av platen og la potetene trekke videre i kokevannet 5-6 minutter. Unngå å stikke for mye i dem.
Pimpernell:
Også en melen sort som bør kokes med forsiktighet. Kokes i 8-10 minutter, trekk kjelen av platen og la potetene trekke videre i kokevannet 5-6 minutter. Unngå å stikke for mye i dem.
Asterix, Folva og Beate:
Kokfaste potetsorter som sjelden eller aldri sprekker under koking. Kokes i ca. 15 minutter til de er møre, hell av vannet og damp.
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom