Ny rapport fastslår at fullkorn beskytter mot tarmkreft

Rapporten tar for seg 17 ulike kreftformer og hvordan kosthold, kroppsvekt og fysisk aktivitet påvirker risiko for disse. WCRF kommer med 10 råd for kreftforebygging, og disse er i stor grad tilsvarende rådene de ga i 2007.
Overvekt/fedme er knyttet til 12 kreftformer. Etter røyking er det å ha en normal kroppsvekt den viktigste enkeltfaktoren i å forebygge kreft. Dette er derfor ett av de konkrete rådene. Flere av de andre rådene omhandler dessuten å forebygge vektøkning.
Forskningen viser at
- Fullkorn beskytter mot tarmkreft.
- Kostfiber beskytter mot tarmkreft og vektøkning.
- Frukt og grønnsaker ser ut til å beskytte mot flere former for kreft. Selv om evidensen er begrenset, så er mønsteret for sammenheng og den direkte effekten konsistent.
- Fullkorn, frukt, grønnsaker og bønner er deler av kosthold som er forbundet med lavere risiko for kreft, andre ikke-smittsomme sykdommer og overvekt.
WCRF anbefaler et kosthold rikt på fullkorn, grønnsaker, frukt og bønner
Gjør fullkorn, grønnsaker (ikke-stivelsesrike typer), frukt og belgvekster til en stor del av ditt vanlige, daglige kosthold:
- Ha et kosthold som gir minst 30 g fiber daglig fra matvarer
- Velg matvarer som inneholder fullkorn, grønnsaker, frukt og belgvekster i de fleste måltider
- Spis et kosthold med et høyt innhold av alle typer vegetabilske matvarer, inkludert minst fem porsjoner av ulike grønnsaker og frukt hver dag
Kort om WCFR
World Cancer Research Fund (WCRF) er et nettverk av frivillige organisasjoner som jobber internasjonalt med forebygging av kreftformer hvor livsstilsfaktorer kan bidra til å påvirke risiko.
WCRFs arbeid blir tillagt stor betydning i det helsefremmende arbeidet både nasjonalt og internasjonalt. Norske helsemyndigheter har for eksempel vektlagt rapporten fra 2007 i utarbeidelsen av dagens gjeldende kostråd.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
Lag skumle BØØskiver til Halloween29.10.2024 09:13:35 CET | Pressemelding
Halloween nærmer seg med stormskritt, og hva med å prøve noe ordentlig skummelt? Brødskiver istedenfor godteri. MatPrat-kokk Anette deler sine beste tips til skummelt gode “BØØskiver”. Perfekt for barneforeldre som ønsker en alternativ aktivitet å gjøre sammen med barna på halloween.
Derfor bør du spise fire grove brødskiver hver dag15.8.2024 14:46:10 CEST | Pressemelding
I de nye kostrådene øker anbefalingen for daglig inntak av fullkorn. Slik dekker du dagsbehovet på minst 90 gram.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom