Rabarbra - gode sommerminner

Husker du den deilige sur-søte smaken av nyplukket rabarbra dyppet i en kopp sukker? Det er gode sommerminner som lett kan hentes frem. Stadig flere ser mulighetene som rabarbraen gir i matlagingen, med sin deilige syrlighet, og nå er den på sitt aller beste.
Rabarbra er en staude akkurat som asparges, og de to er de første som popper opp om våren. Nå er vi midt i sesongen. Rabarbraen har virkelig blitt gjenoppdaget de siste årene. Det høstes i hager, og for deg som ikke har en plante i hagen er de sprø stilkene å finne i dagligvarens frukt og grøntavdeling.
Mer enn bare en kopp med sukker
Rabarbra brukes ofte i kaker og desserter, og den er nydelig å kombinere for eksempel med jordbær og mynte. En rabarbrapai kan lages på mange måter. Se vår nye favoritt rabarbrasmuldrepai med en touch av lakris. Når stilkene er unge kan de spises som de er, når de har blitt eldre og grovere i kjøttet er det fint å lage saft og syltetøy. Da tar du også med den gode smaken langt utover høst og vinter.
Du blir ikke syk av å spise rabarbra
-Vi får av og til henvendelser fra forbrukere som er redde for å spise rabarbra fordi den inneholder oksalsyre, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Enkelte sorter rabarbra inneholder mye oksalsyre, som finnes naturlig i mange planter. Det er svært liten risiko for å bli syk av oksalsyre, og det er eplesyren i rabarbraen som gir den gode smaken. Oksalsyre kan redusere innholdet at kalsium i kroppen, og små barn og ammende kvinner som trenger mye kalsium bør derfor ikke overdrive inntaket av rabarbra.
Dersom du allikevel er skeptisk til oksalsyren finnes det råd. Bruk de unge stilkene, og server rabarbra sammen med melk eller fløte – en god grunn til å lage rabarbrapai med vaniljekrem eller å servere is til den lune smuldrepaien. Små barn som koser seg med rabarbra kan få et glass melk til så er du på den sikre siden. Generelt kan vi med stor trygghet oppfordre alle friske mennesker til å nyte stilken rå eller varmebehandlet, men kast bladene, det er i bladene mesteparten av oksalsyren sitter.
Få en avlegger til hagen
Det er mulig å kjøpe rabarbra i butikken, men har du en hage kan du også dyrke den selv. Rabarbra er en enkel plante, som kommer igjen år etter år. Kjenner du noen med rabarbra i hagen kan du be om en avlegger. Planten formeres lett ved deling av røttene. Rabarbraplanten har en kraftig rot hvorfra det vokser opp stilker med store blad. Det er disse stilkene vi spiser, og fargen varierer fra grønn til rødlig.
Mange har hørt at rabarbra ikke skal spises etter St. Hans, men det stemmer ikke. Du kan fint høste inn fra planten flere ganger i løpet av sommeren, men ikke skjær den helt ned mot slutten av sommeren, for da blir ikke planten like så sterk neste år.
Rabarbra har ganske god holdbarhet og kan holde seg i uker ved lav temperatur og riktig luftfuktighet. Du kan derfor høste stilkene mens de ennå er unge og ikke altfor grove. Holdbarheten kan også forlenges ved å pakke rabarbra inn i plast.
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no
Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen, tlf. 957 32 919, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er "5 om dagen" til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning.
Vi tilbyr et stort utvalg av bilder av frukt og grønnsaker og retter der disse er brukt i vår bildebank.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom