Rabarbra - gode sommerminner

Husker du den deilige sur-søte smaken av nyplukket rabarbra dyppet i en kopp sukker? Det er gode sommerminner som lett kan hentes frem. Stadig flere ser mulighetene som rabarbraen gir i matlagingen, med sin deilige syrlighet, og nå er den på sitt aller beste.
Rabarbra er en staude akkurat som asparges, og de to er de første som popper opp om våren. Nå er vi midt i sesongen. Rabarbraen har virkelig blitt gjenoppdaget de siste årene. Det høstes i hager, og for deg som ikke har en plante i hagen er de sprø stilkene å finne i dagligvarens frukt og grøntavdeling.
Mer enn bare en kopp med sukker
Rabarbra brukes ofte i kaker og desserter, og den er nydelig å kombinere for eksempel med jordbær og mynte. En rabarbrapai kan lages på mange måter. Se vår nye favoritt rabarbrasmuldrepai med en touch av lakris. Når stilkene er unge kan de spises som de er, når de har blitt eldre og grovere i kjøttet er det fint å lage saft og syltetøy. Da tar du også med den gode smaken langt utover høst og vinter.
Du blir ikke syk av å spise rabarbra
-Vi får av og til henvendelser fra forbrukere som er redde for å spise rabarbra fordi den inneholder oksalsyre, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Enkelte sorter rabarbra inneholder mye oksalsyre, som finnes naturlig i mange planter. Det er svært liten risiko for å bli syk av oksalsyre, og det er eplesyren i rabarbraen som gir den gode smaken. Oksalsyre kan redusere innholdet at kalsium i kroppen, og små barn og ammende kvinner som trenger mye kalsium bør derfor ikke overdrive inntaket av rabarbra.
Dersom du allikevel er skeptisk til oksalsyren finnes det råd. Bruk de unge stilkene, og server rabarbra sammen med melk eller fløte – en god grunn til å lage rabarbrapai med vaniljekrem eller å servere is til den lune smuldrepaien. Små barn som koser seg med rabarbra kan få et glass melk til så er du på den sikre siden. Generelt kan vi med stor trygghet oppfordre alle friske mennesker til å nyte stilken rå eller varmebehandlet, men kast bladene, det er i bladene mesteparten av oksalsyren sitter.
Få en avlegger til hagen
Det er mulig å kjøpe rabarbra i butikken, men har du en hage kan du også dyrke den selv. Rabarbra er en enkel plante, som kommer igjen år etter år. Kjenner du noen med rabarbra i hagen kan du be om en avlegger. Planten formeres lett ved deling av røttene. Rabarbraplanten har en kraftig rot hvorfra det vokser opp stilker med store blad. Det er disse stilkene vi spiser, og fargen varierer fra grønn til rødlig.
Mange har hørt at rabarbra ikke skal spises etter St. Hans, men det stemmer ikke. Du kan fint høste inn fra planten flere ganger i løpet av sommeren, men ikke skjær den helt ned mot slutten av sommeren, for da blir ikke planten like så sterk neste år.
Rabarbra har ganske god holdbarhet og kan holde seg i uker ved lav temperatur og riktig luftfuktighet. Du kan derfor høste stilkene mens de ennå er unge og ikke altfor grove. Holdbarheten kan også forlenges ved å pakke rabarbra inn i plast.
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no
Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen, tlf. 957 32 919, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er "5 om dagen" til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning.
Vi tilbyr et stort utvalg av bilder av frukt og grønnsaker og retter der disse er brukt i vår bildebank.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom