Få kan kunsten å lage hjemmelaget surkål

Lukter og smaker, tradisjoner og kompromisser. Julen er en høytid vi har mange følelser knyttet til. Barndomsminner vi tar med oss eller tradisjoner vi innfører selv.
- For meg er duften av surkål, pynting av juletreet og grevinnen og hovmesteren på TV lille julaften noe av det som ikke skal endres på, sier Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Selve julemiddagen står svært sterkt hos mange, og i en ny undersøkelse gjennomført av Epinion for Opplysningskontoret for frukt og grønt kan vi se at halvparten av Norges befolkning spiser ribbe på julaften. Fast følge til ribben er poteter og surkål, rødkål eller begge deler.
Bare én av fire lager surkålen selv
Det er mye godt å få kjøpt i butikken, og mange velger surkål i pakke. Det viser seg at 52 % ikke vet hvordan man lager hjemmelaget surkål. Dette viser ferske tall fra Epinions undersøkelse gjennomført i Norge i november 2016.
Det er ingen kunst å lage surkål, og kål er råvare som er lett å få tak i og som holder seg godt gjennom vinteren. Det er en trend i samfunnet at vi ønsker å lage mat fra bunnen, og på julaften vil vi jo ofte gjerne imponere litt. Surkålen kan gjerne kokes dagen i forveien for å pirre forventningene og dempe stresset på selve dagen.
Dette trenger du for å lage surkål til 4 personer:
750 g hodekål
2 epler (kan sløyfes)
1 ts salt
ca. 2 ts karve
2½ dl vann eller kraft
2 ts 7 % eddik
2 ts sukker
Slik gjør du det:
Del hodekålen i to og fjern de ytterste bladene og den grove "stilken".
Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og eplebiter i en kjele.
Tilsett kraft eller vann, og kok opp. La alt trekke i ca. 45 minutter.
Rør godt innimellom.
Se oppskriften på hjemmelaget surkål på www.frukt.no.
Den karakteristiske smaken av karve hører julen til
Både surkålen og akevitten får smaken fra dette krydderet. Karven vokser vilt i Norge og har vært brukt som krydder og medisinplante i minst 5.000 år, blant annet til å forebygge og behandle mageproblemer. Det er allment kjent at karve virker apetittstimulerende ved at den gir økt utskilling av magesaft og galle og stimulerer fordøyelsen. (Wikipedia). Det kan jo være hensiktsmessig når vi spiser mer og fetere mat enn vi kanskje er vant til.
Er du ikke så glad i karvesmaken kan rødkålen være et godt alternativ. Den røde kålen er jo også lekker på tallerkenen. Den passer supert til ribbe og brukes også ofte til fugl.
Dette trenger du til en klassisk hjemmelaget rødkål:
750 g rødkål
2 stk eple (kan sløyfes)
1 ts salt
2½ dl kjøttkraft eller vann
2 ss eddik, 7 %
2 ts sukker
2 ts malt allehånde
Slik gjør du det:
Snitt kålen fint, skjær epler i båter.
Legg rødkål og epler lagvis med krydder i en kjele. Tilsett kraft eller buljongvann og eddik.
Kok opp og la alt trekke i 45 minutter. Rør godt så kålen ikke svir seg.
Smak også gjerne til med et par spiseskjeer solbærsirup.
Litt rosiner eller tørket fiken i strimler (2 – 4 ss)i siste kokeminutt setter en ekstra spiss på rødkålen.
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no.
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom