Smør deg med tålmodighet
Knappheten skyldes både økt etterspørsel og noe lavere tilgang på melk. Det produseres nå så mye smør som mulig og butikkene får jevnlige leveranser, selv om disse er noe mindre enn normalt. Det er også andre medvirkende årsaker som har bidratt til at smørhyllene noen steder står tomme.
- En økende interesse for matlaging fra bunnen av kombinert med en sterkere interesse for at maten vi spiser skal være så naturlig og lite bearbeidet som mulig har bidratt til at smørforbruket har gått opp. Det har også vært en vridning fra forbruk av margarin mot ekte smør. Hovedårsaken til det økte salget av smør, fløte og rømme i den senere tid er nok likevel trenden med lavkarbodietten, forteller Marianne i Melk.no.
Lag ditt eget smør – og gi bort i gave
Hun påpeker at knappheten som finnes noen steder i landet ikke skal ødelegge bakeforberedelsene frem mot julen. I tillegg til at du kan bake julekaker med andre ingredienser hvor det ikke kreves smør, kan man også lage smør på egenhånd.
- Å lage sitt eget smør er morsomt. Da kan du selv bestemme om smaken skal være med salt eller syrnet. Smør kan du nemlig lage av bare kremfløte eller bare seterrømme- eller en blanding av begge. Du kan også tilsette spennende smaker for eksempel paprika, hvitløk, urter eller honning. Da blir smør også en morsom og etterlengtet gave å gi bort til gode venner i førjulstiden, forteller Marianne videre.
Hun anbefaler forbruker å vente med de tørre småkakene som for eksempel Berlinerkranser
, Sirupssnipper
, Jødekaker
, Kromkaker
til smøret er tilbake i hyllene.
-Det er viktig å være klar over at konsistens og smak kan endre seg på baksten om man fjerner smør, eller erstatter smør med margarin eller andre ingredienser. Skal man få en smakfull julebakst er det kun smør som gjelder, avslutter Marianne i Melk.no.
Ekte smør er det beste til baking, men om hyllene i din nærbutikk er tomme skal du ikke frykte for at julebaksten ikke kommer i mål. Med noen tips og råd kan juleforberedelsene gå som normalt:
- Har du ikke smør tilgjengelig kan du starte med bakingen av kaker som ikke inneholder smør: Kransekake, Kokosmakroner, Pikekyss.
- Noen varianter kan du bytte ut smør med andre ingredienser, som Pepperkaker , Smultringer og Gjærbakst .
- Om din lokale butikk ikke har smør i sine hyller kan du prøve å oppsøke andre butikker hvis du likevel er på din årlige juleshoppingrunde.
- Lag ditt eget smør fra bunnen av – det er enklere enn du tror!
Fakta om smør:
Smør er en viktig del av vår matkulturarv. For mer enn hundre år tilbake var faktisk smør et av det viktigste betalingsmiddel vi hadde. Skattereformen av 1617 var slik at de betalte sin skatt i smør. Smør er også idag "gull som glimrer". Kan du tenke deg noe så herlig som nykjernet smør på rykvarme maiskolber eller årets nykokte grønnsaker.
Lag ditt eget smør
Hjemmelaget smør
6 dl seterrømme eller kremfløte
1 ts salt (eller mer)
Visp rømmen i mikser og la den vispe ca. 20 minutter, til rømmen har skilt seg. Mikseren kan godt arbeide lenger, men pass på at det ikke blir så varmt at rømmen/ fløten smelter, da vil du nemlig ikke kunne få ut smørfettet. Press deretter ut så mye væske du kan med hendene. Væsken kalles kjernemelk. Det engelske navnet er "buttermelk". I andre land er det et eget handelsprodukt. Smøret blir mer holdbart om du greier å få ut mest mulig væske. Væsken (kjernemelken) forsinker harskningsprosessen. Kjernemelk som blir igjen er fin deigvæske, f eks i gjærbaksten. Kjernemelk kan gjerne fryses ned. Elt inn salt i smøret og smak til hvor mye salt du vil ha. Av 1 liter seterrømme eller kremfløte blir det ca. 250 g smør.
Her finner du flere oppskrifter på den ultimate julegaven i år: Smør
Klikk på linken for høytoppløselige bilder til trykk: Bilder
Her finner du fler gode oppskrifter til jul: Juleoppskrifter
og web tv
For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no),
e-post: marianne.a@melk.no tlf: 23 30 20 17 / 90 04 5407
Kine Camilla Tøften, kommunikasjonssjef Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no),
e-post: kine@melk.no tlf: 23 30 20 15 / 41 61 93 46
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt kompetansesenter med fokus på norsk melk og meieriprodukter. Vi bidrar til økt bevissthet og kunnskap om kosthold og ernæring basert på solid markedsinnsikt og ernæringsfaglig kunnskap. For mer informasjon, se www.melk.no
Bilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Matskam øker i julen: Kvinner topper statistikken27.12.2024 04:00:00 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at stadig flere føler på dårlig samvittighet for maten de spiser i desember. Over halvparten av oss – 59 prosent – sier at vi kjenner på matskam i forbindelse med julen, en økning fra 51 prosent i fjor. Verst står det til for kvinner.
Riskrem - dessertfavoritt på julaften21.12.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Riskrem er og blir nordmenns store juledessert. Over halvparten av oss, hele 54 prosent, har denne klassikeren på bordet på julaften. Det viser en ny undersøkelse gjort av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
6 grep for mindre matsvinn og dårlig samvittighet i jula18.12.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Mange handler inn altfor mye mat til jul, noe som fører til unødvendig matsvinn. Hele 43 prosent oppgir at å kaste mat i jula gir dem dårlig samvittighet, ifølge nye undersøkelser av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
5 gode nyheter for melk og meieri i 202417.12.2024 10:20:34 CET | Pressemelding
Det har vært et godt år for meierisektoren. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) har samlet de beste nyhetene. - 2024 har vært unikt, sier Ida Berg Hauge, direktør i MELK.
Julegrøt: 3 av 4 nordmenn elsker den12.12.2024 06:30:00 CET | Pressemelding
For mange er julegrøt selve smaken av jul, og en ny undersøkelse fra Norstat utført på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at tre av fire nordmenn spiser julegrøt minst én gang i desember. Julegrøt er en tradisjon som skaper samhold, enten det er med familie, venner, naboer eller kollegaer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom