Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Riskrem - dessertfavoritt på julaften

Del

Riskrem er og blir nordmenns store juledessert. Over halvparten av oss, hele 54 prosent, har denne klassikeren på bordet på julaften. Det viser en ny undersøkelse gjort av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).

Riskrem er fortsatt folkets favorittdessert på selveste julekvelden.
Riskrem er fortsatt folkets favorittdessert på selveste julekvelden. Foto: MELK

– Riskrem samler folket! Det er gøy å se hvor enige vi er når det kommer til dessertvalget på julaften, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i MELK.

Riskrem eller multekrem? Det spørs hvor du bor
Selv om riskrem er folkets favoritt, finnes det noen regionale forskjeller. I Nord-Norge og Trøndelag er det flere som foretrekker multer/multekrem. 25 prosent svarer at de pleier å spise denne tradisjonelle desserten laget med multebær – en skikkelig smak av nord. 

– Multebær vokser vilt i den nordlige delen av landet, og det har nok bidratt til at mange her har en sterk juletradisjon knyttet til multekrem, forklarer Glemminge Arnesen.

Fløte = julestemning
Det er ingen tvil om at krembaserte desserter er viktige i jula. Etter riskrem og multekrem er det karamellpudding og iskrem som står på dessertbordet hos flest.

– Norske meieriprodukter er i verdensklasse, og i julen unner vi oss det aller beste. Riskrem og multekrem er klassikere som er her for å bli, sier Glemminge Arnesen.

Hva spiser vi til dessert på julaften? (andel av de som har en preferanse) 
Riskrem: 54 %
Multekrem: 16 %
Karamellpudding: 8 %
Is/iskake: 8 %
Julekaker: 5 %
Fruktsalat: 5 %
Annet: 4 %

Undersøkelsen ble gjennomført av Norstat på vegne av MELK i november 2024.

Nøkkelord

Kontakter

Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding

Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye