6 grep for mindre matsvinn og dårlig samvittighet i jula
Mange handler inn altfor mye mat til jul, noe som fører til unødvendig matsvinn. Hele 43 prosent oppgir at å kaste mat i jula gir dem dårlig samvittighet, ifølge nye undersøkelser av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).

Jula er utvilsomt høysesong for matsvinn, og til tross for at man vet at man kastet store mengder mat etter jula i fjor, vil nok en del nordmenn gå på akkurat samme blemme i år igjen.
Ikke bare sliter det på lommeboka å kjøpe for mye mat. En ny landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter viser at mange nordmenn, faktisk 43 prosent, kjenner på dårlig samvittighet over å kaste mat i jula.
Kvinner kjenner enda mer på samvittigheten enn menn, da 49 prosent av kvinnene oppgir å få dårlig samvittighet av å kaste julematen.
- Matprisene har økt gjennom hele 2024, og lommeboka til mange har blitt trangere. Da er det ikke noe gøy å se maten gå i søpla. Derfor vil det lønne seg å planlegge årets julehandel ekstra godt, og passe på å handle det man faktisk tror man vil rekke å spise opp, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i MELK.
Kan være god etter utgått dato
Meieriprodukter er blant varene som krever riktig behandling, som riktig og jevn temperatur, for å ikke bli dårlig. Det er heldigvis flere grep man kan gjøre for å slippe å helle ut produkter som melk.
- Det er fort gjort å kjøpe for mye melk, men da er det kanskje en lettelse å vite at den kan brukes selv etter utgått dato dersom den fortsatt lukter og smaker vanlig. Hvis du ikke vil drikke den, kan den uten problem brukes i for eksempel grøt eller i en vaffelrøre. Et annet godt tips er å bruke sansene dine, for du kjenner raskt hvis melken er blitt dårlig, sier Glemminge Arnesen.
6 tips til mindre matsvinn i jula:
- Utgått melk kan brukes. Det er enkelt å handle inn for mye melk i jula. I stedet for å helle den ut, kan den fint brukes i for eksempel grøt eller i en vaffelrøre – også etter utgått dato, hvis den smaker og lukter greit.
- Bruk grøtrestene til deilig dessert. Den kan for eksempel piskes inn i en luftig og digg riskrem, eller brukes i rislapper.
- Frys osterestene. Har du handlet inn for mye ost, er det smart å rive opp restene og fryse dem. Skulle den ikke friste på brødskiva etter, kan den brukes som topping på hjemmelaget pizza eller i gryter.
- Hold melken unna kjøleskapsdøra! Mange lager mer mat i jula enn ellers, så sjansene er store for at kjøleskapsdøra åpnes oftere. For å hindre at melken ikke blir dårlig, bør den ikke eksponeres for mer romtemperatur enn nødvendig.
- Avkjøl restene raskt, før de settes inn i kjøleskapet. Hvis varm mat settes inn i kjøleskapet, vil temperaturen inni stige. Dermed vil flere matvarer stå i fare for å bli raskere dårlig.
- Bruk sansene. Lukt og smak på før du heller ut/kaster.
Nøkkelord
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noStine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Salget av melk øker etter flere år med nedgang13.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Meieriprodukter har hatt et sterkt år med vekst i alle kategorier. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at forbruket økte gjennom hele 2024, med spesielt sterk vekst i første og fjerde kvartal. Smør (+7,6 %), fløte (+6 %) og ost (+5,8 %) var blant vinnerne, mens melk økte med 1 %, en positiv vending etter flere år med nedgang.
5 smarte tips for en sunn start på året17.1.2025 03:00:00 CET | Pressemelding
Et nytt år er ofte forbundet med nye mål og muligheter. Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK), deler sine beste råd for å kickstarte året med sunne vaner. Hun trekker frem både trender og forskning for å gi tips som er både praktiske og motiverende over tid.
Matskam øker i julen: Kvinner topper statistikken27.12.2024 04:00:00 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at stadig flere føler på dårlig samvittighet for maten de spiser i desember. Over halvparten av oss – 59 prosent – sier at vi kjenner på matskam i forbindelse med julen, en økning fra 51 prosent i fjor. Verst står det til for kvinner.
Riskrem - dessertfavoritt på julaften21.12.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Riskrem er og blir nordmenns store juledessert. Over halvparten av oss, hele 54 prosent, har denne klassikeren på bordet på julaften. Det viser en ny undersøkelse gjort av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
5 gode nyheter for melk og meieri i 202417.12.2024 10:20:34 CET | Pressemelding
Det har vært et godt år for meierisektoren. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) har samlet de beste nyhetene. - 2024 har vært unikt, sier Ida Berg Hauge, direktør i MELK.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom