Matskam øker i julen: Kvinner topper statistikken
En ny undersøkelse viser at stadig flere føler på dårlig samvittighet for maten de spiser i desember. Over halvparten av oss – 59 prosent – sier at vi kjenner på matskam i forbindelse med julen, en økning fra 51 prosent i fjor. Verst står det til for kvinner.

Kvinner kjenner mest på matskam
Kvinner er fortsatt de som sliter mest med dårlig samvittighet rundt mat. Hele 66 prosent av kvinnene svarer at de kjenner på dette i julesesongen, mot 52 prosent av mennene. Blant yngre kvinner (18-29 år) er det enda tydeligere: 74 prosent sier at de får dårlig samvittighet etter julemåltidene, en økning på 10 prosentpoeng fra i fjor.
Menn mellom 30-44 endrer seg mest
Selv om kvinner er de som opplever mest matskam, har menn også begynt å kjenne på dårlige følelser knyttet til mat. Menn i alderen 30-44 år har hatt den største økningen av alle grupper, med 15 prosentpoeng fra i fjor. Nå svarer 64 prosent av mennene i denne alderen at de kjenner på dårlig samvittighet i forbindelse med julens festmåltider.
– Julen skal handle om matglede, ikke skam.
Ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) synes det er synd at maten i julen i økende grad blir forbundet med dårlige følelser.
– Det er trist at så mange sitter igjen med dårlig samvittighet i en tid som egentlig skal handle om kos og hygge. Husk at det er det vi spiser mellom nyttår og jul som teller mest, ikke mellom jul og nyttår, sier hun.
Glemminge Arnesen anbefaler å fokusere på balanse i hverdagen framfor perfeksjon.
– Et sunt kosthold trenger ikke være komplisert. Vanlige måltider, fysisk aktivitet og en god miks av kornprodukter, meieriprodukter, kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker er mer enn godt nok. Og i julen skal det være lov å unne seg noe ekstra uten dårlig samvittighet, avslutter hun.
Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter, november 2024, 1159 intervjuer
Nøkkelord
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noStine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noOm Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Nordmenn elsker julegrøt28.11.2025 08:24:03 CET | Pressemelding
Tre av fire nordmenn spiser julegrøt i løpet av desember – og blant dem under 45 år gjelder dette hele åtte av ti. Det viser en fersk Norstat-undersøkelse utført for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Tallene viser at julegrøt fortsatt er en av de mest populære tradisjonene våre i adventstiden.
Opptur for melk og grove kornprodukter27.11.2025 11:02:55 CET | Pressemelding
Ferske tall fra Helsedirektoratets *Utviklingen i norsk kosthold 2025* viser en positiv utvikling for noen av de viktigste basisvarene i norsk kosthold. Etter flere år med nedgang flater melkeforbruket nå ut, og flere melkeprodukter viser vekst. Samtidig øker sammalt mel (fullkorn) – for første gang siden 2018.
Kvarg vokser 59 % i Q3 – i takt med sterk proteintrend26.11.2025 05:30:00 CET | Pressemelding
Kvarg har gått fra å ligge litt under radaren til å bli en av de tydeligste driverne i ferskostkategorien. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget økte nesten 60 % i tredje kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor.
Melk i medvind – alle kategorier peker oppover13.11.2025 07:07:00 CET | Pressemelding
Melkesalget økte i tredje kvartal, og alle meierikategorier gikk opp sammenlignet med samme kvartal i 2024. Flere velger igjen melk, og interessen for naturlige og proteinrike produkter holder seg sterk.
Grøtens dag 23. oktober: Unge kvinner spiser mest havregrøt22.10.2025 08:03:38 CEST | Pressemelding
Torsdag 23. oktober markeres Grøtens dag, og havregrøt fortsetter å være nordmenns klare grøtfavoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom