Vinnerne av årets pepperkakehuskonkurranse kåret!
Pepperkakehusutstillingen som ble åpnet på Nasjonalmuseet - Arkitektur torsdag 9. desember består av totalt 20 byggverk i alle varianter og størrelser. Pepperkakehusene er laget i målestokk, og minst 80 % av modellen er laget av pepperkakedeig eller annet spiselig materiale. Det er åttende gang Nasjonalmuseet arrangerer pepperkakehuskonkurranse, og tredje gang i samarbeid med Opplysningskontoret for brød og korn.
Vinnerne i de tre klassene
Første plass i barneklassen gikk til Thea Asmaro, Josefine Brubakken, Jørgen Fornes Traasdahl og Erik Kragstad fra Slemdal skole. I ungdomsklassen gikk førsteplassen til Toygar Ermin, Magnus Ewald, Bjørn Skauli, Jan Niklas Wajerski og Ida Barsnes fra Den tyske skole i Oslo. I klassen alle andre som baker, kapret Dina Roll-Hansen og datteren Åsne førsteplassen.
Barn tom. 7. trinn (opptil 12 år)
I barneklassen var det 8 bidrag med en klar vinner og flere artige pepperkakepåfunn.
1. plass: ”Moderne hus” v/ Thea Asmaro, Josefine Brubakken, Jørgen Fornes Traasdahl og Erik Kragstad fra Slemdal skole, 6. trinn.
Juryen synes: Bra baketeknisk og appetittlig pepperkakehus med god farge, fine linjer og fint lysinnfall som gir flott romlighet med skyggespill. De har klart å skape et bygg-/bakverk hvor rommet trer frem i fokus fremfor bygget som objekt. Pepperkakeplatene er komponert og satt sammen i den moderne arkitekturs ånd. Pluss for funksjonell bruk av pepperkaketaket med svømmebasseng.
Hedrende omtale: ”Mobile home” laget av elever i 6. klasse ved Oslo Internasjonale skole
Juryen synes: Kreativ idé og god tittel med referanser til sekstitallets prefabrikkerte ferdighus og visjonære ideer. Baketeknisk er det dessverre ikke godt nok utført og oppgaven er tolket for fritt.
Ungdom tom. videregående skole (opptil 18 år)
Av de 10 bidragene i ungdomsklassen skilte ”Olympisk Bro” og ”Sør - Sørvest Cruise hotell” seg klart ut som vinnerkandidater og disse ble mye diskutert. Baketeknisk jevn klasse, men med varierende gjennomføringsgrad.
1. plass: ”Olympisk bro” v/ Beatrice Kulbe, Annika Oestreich, Joscha Sommerkorn, Hanna Strandvold, Jan Fjornes og Lena Bergunde fra Den tyske skole i Oslo, 10. klasse
Juryen synes: Forseggjort og gjennomtenkt. Baketeknisk krevende arbeid med en vellykket buet skallkonstruksjon. Prosjektet har klare relasjoner til ustillingen, med moderne formgiving bestående av rektangulære volumer og omvendt hvelv. Det viser en bra sammenheng mellom ide og utføring. Et pluss for bra prosjektbeskrivelse og dokumentasjon av prosessen.
Hedrende omtale: ”Vandrende hus” v/ Emilie, Ila skole, 8A.
Juryen synes: Vi lot oss begeistre av den morsomme bruken av knekken som estetisk element og fri for ekstra dekor. Bygget er pepperkakemessig en krevende oppgave med arkitektonisk spennende fasader og konstruksjon. Teknisk ganske bra utført bakverk, men har dessverre mangler og skjevheter som trekker ned. Verket er tydelig inspirert av internasjonale impulser og moderne arkitektur. Inspirert av stolpehus kanskje?
Alle andre mennesker som baker
Det er bare to bidrag i denne klassen og begge er flotte utførte pepperkakeprosjekter med mange kvaliteter. Juryen lot seg begeistre av byggverkene i pepperkakedeig.
1. plass: ”Taj Mahal” v/ Dina Roll-Hansen og Åsne, 7 år.
Juryen synes: Juryen ble meget fascinert av dette fantastiske pepperkakepalasset. Her trer den mongolske arkitekturen frem, badet i et mytisk slør av melis. Helt klart konkurransens sterkeste bidrag med meget fine former og mye detaljer fri for distraherende nonstopdekor. Til tross for noen baketekniske ujevnheter er bygget bra utført og viser seg som helhetlig pepperkakekunst. ”Helt rå!” ifølge juryen.
Hedrende omtale: ”Brann og brytninger i nord 1945 – 1965” v/ Ingunn Berg-Nordlie, Mikkel Berg-Nordlie, Lotte Holmboe, Miriam Sivertsen, Merete Stuedal, Thale K. Olsen.
Juryen synes: Fint laget og gjennomført pepperkakemodell. Temaet er hentet fra utstillingen og er godt gjennomarbeidet. Baketeknisk er det ganske bra utført. Mer fokus på historiefortelling enn arkitektonisk modellering gjør at det er et interessant bidrag, men mangler en spennende formgivning.
Juryen har bestått av:
Per Rygh, konkurransesekretær i Norske arkitekters landsforbund
Nina Berre, avdelingsdirektør ved Nasjonalmuseet – Arkitektur
Pierre Xavier Chinniah, coach på Det norske konditorlandslaget
Torunn Nordbø, daglig leder Opplysningskontoret for brød og korn
Utstillingen som åpnet torsdag 9. desember står frem til søndag 9. januar. Da blir det pepperkakeknusing og spising av alle bygninger som ikke er blitt hentet.
Bilder




Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom