– Vi bør se til fortiden for å håndtere dagens utfordringer med flerspråklighet

Ser vi til historien, vil vi se at mange imperier og store kongeriker hadde utfordringer med språklig mangfold, men håndterte disse med å opprette flerspråklige administrasjoner og inkludere nye språk. Noen av dem står fortsatt uten motstykke i dag.
Dette er argumentet til språkforsker Aneta Pavlenko, som har blitt invitert til å holde årets prestisjetunge Einar Haugen-forelesning ved Universitetet i Oslo.
– Fra et historisk perspektiv er dagens flerspråklighet verken ‘større’ eller ‘mer utfordrende’ enn tidligere, og vi har heller ikke blitt mer tolerante når det gjelder flere språk i det offentlige rom, sier Pavlenko.
Tvert imot. Ifølge Pavlenko hendte det i tiden før språk ble tett knyttet til nasjonal identitet, at noen herskere gikk så langt som å anvende sine undersåtters språk i offentlig administrasjon, i stedet for sitt eget morsmål.
– Dette viser at om noe, har vi blitt mer emosjonelle, og mindre rasjonelle, når det gjelder språk, sier hun.
I sitt digitale foredrag fredag 24. september tar Pavlenko publikum med på en reise i tidsmaskinen, med stopp i Ptolemaios’ Egypt, Romerriket, normanske Sicilia, middelalderens England og Spania, storhertugdømmet Litauen, det koloniale Pennsylvania og russiske og østerriksk-ungarske imperier.
Her utfordrer Pavlenko fire prinsipper som har blitt brukt for å rettferdiggjøre å forsømme historie i studier av moderne flerspråklighet:
- at dagens flerspråklighet er kvalitativt forskjellig fra tidligere
- at flerspråklighet er mer utbredt enn tidligere
- at den utgjør en større utfordring
- at vi i dag er mer tolerante og inkluderende enn de var i tidligere tider
Einar Haugen-forelesningen 2021 blir holdt av Aneta Pavlenko fra MultiLing ved Universitetet i Oslo. Pavlenko er professor i lingvistikk ved Universitetet i Oslo. Forskningen hennes undersøker forholdet mellom flerspråklighet, kognisjon og følelser, også i historiske og juridiske sammenhenger.
Nøkkelord
Kontakter
Michela Iacorossi
E-post: michela.iacorossi@iln.uio.no
Telefon: 45171489
Bilder
Lenker
Om UiO - Det humanistiske fakultet
Følg pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det humanistiske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet
Utenlandske leger er ikke forberedte på de norske dialektene6.11.2024 09:15:00 CET | Pressemelding
Når nyankomne sykehusleger ikke forstår pasientens sognemål eller kollegaens dansk, kan det gå på helsa løs. Men leger og pasienter kan hjelpe hverandre, ifølge forskere ved Universitetet i Oslo.
Avslører sammenhenger mellom høytlesning, skjermtid og språkutvikling hos norske småbarn27.9.2024 16:28:13 CEST | Pressemelding
Ny forskning fra Universitetet i Oslo avdekker en positiv sammenheng mellom hvor mange ord ett- og toåringer kan, og hvor ofte de blir lest for. Toåringer som ser mye på skjerm kan færre ord.
Hva trengs for at ytringer skal være virkelig frie?2.9.2024 11:03:20 CEST | Pressemelding
Det er ikke ytringsfrihet i land der man blir fengslet for sine politiske overbevisninger. Men ytringsfriheten krever mer enn mangel på statlig innblanding, hevder den anerkjente filosofen Agnes Callard i årets Exphil-forelesning.
Filosof og medieforsker er nye æresdoktorer ved UiO19.8.2024 14:26:09 CEST | Pressemelding
Sally Haslanger og José Van Dijck utnevnes til æresdoktorer ved Det humanistiske fakultet. Haslanger er en ledende begrepsfilosof, mens Van Dijck forsker på de digitale plattformenes makt.
Velkommen til en spennende og lærerik festival om historie!29.1.2024 12:56:25 CET | Pressemelding
Hele byen er invitert når Universitetet i Oslo arrangerer festivalen «Inn i historien» fra 7. til 21. mars.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom