UiO - Det humanistiske fakultet

Hva trengs for at ytringer skal være virkelig frie?

Del

Det er ikke ytringsfrihet i land der man blir fengslet for sine politiske overbevisninger. Men ytringsfriheten krever mer enn mangel på statlig innblanding, hevder den anerkjente filosofen Agnes Callard i årets Exphil-forelesning.

Filosof Agnes Callard, The University of Chicago. Foto: Jean Lachat.

I forelesningen «What is Free Speech» utforsker filosof Agnes Callard (University of Chicago) et sokratisk svar på dette spørsmålet som avviser de vanlige, liberalistiske forståelsene av ytringsfrihet som: ytringsfrihet som åpen debatt, ytringsfrihet som idéenes markedsplass, ytringsfrihet som åpenhet for overbevisning.

Hun argumenterer mot disse utbredte tolkningene av ytringsfrihet fordi de ikke beskytter oss mot politiseringen av ytringer. I forelesningen forklarer hun nærmere hva hun mener med politisering, hvorfor det innebærer tvang, det vil si er noe ufritt, og hvordan Sokrates’ tilnærming til samtalen tilbyr en løsning på disse problemene.

Tid: 5. sep. 2024 14:15 – 16:00

Sted: Georg Sverdrups hus, Auditorium 1, Blindern, Universitetet i Oslo

Forelesningen holdes på engelsk, og er åpen for alle.

Se hele programmet for forelesningen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Filosof Agnes Callard, The University of Chicago. Foto: Jean Lachat.
Last ned bilde

Lenker

Det humanistiske fakultet - UiO

Hvert år inviteres en innflytelsesrik filosof og dyktig formidler til å holde Den årlige Examen Philosophicum-forelesningen om et aktuelt tema.

Agnes Callard er førsteamanuensis i filosofi ved University of Chicago. Callard arbeider primært med antikk filosofi og etikk, og driver utstrakt formidling av filosofi i offentligheten. Hun skriver for publikasjoner som The New Yorker og The New York Times, i tillegg til å organisere foredrag- og debattserien Night Owls i Chicago.

Følg pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det humanistiske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye