Avslører sammenhenger mellom høytlesning, skjermtid og språkutvikling hos norske småbarn
Ny forskning fra Universitetet i Oslo avdekker en positiv sammenheng mellom hvor mange ord ett- og toåringer kan, og hvor ofte de blir lest for. Toåringer som ser mye på skjerm kan færre ord.
I en ny studie, som nylig er publisert i tidsskiftet Journal of Child Language, analyserte forskere data fra 1442 norske barn på ett og to år. Barnas foreldre rapporterte hvor mange ord barna kunne si eller forstå, hvor ofte de ble lest for, og hvor mye tid barna brukte på skjerm hver dag.
Resultatene viste at ett- og toåringer som ble lest mer for av foreldrene sine hadde større ordforråd enn sine jevnaldrende, mens toåringer som brukte mer tid på skjerm hver dag hadde et mindre ordforråd enn sine jevnaldrende. Forskerne fant ingen sammenheng mellom skjermtid og ordforrådet hos ettåringer.
– Disse resultatene viser en assosiasjon mellom aktiviteter og språkutvikling allerede de første årene av barnets liv, og gir støtte til generelle anbefalinger om å lese mer, og kanskje også redusere skjermtiden, for de minste barna. Framover må vi finne ut hvilke konsekvenser kvaliteten på skjermtid kan ha for språkutvikling, sier språkforsker og en av forfatterne bak studien, Audun Rosslund.
Lesing kan være positiv pakke for læring av ord
Selv om studien ser på sammenhenger, og ikke kan fastslå om det er høytlesning og skjermbruk i seg selv som påvirker språkutvikling, tror forskerne at det varierte språket som finnes i bøker og det unike samspillet som oppstår mellom foreldre og barn under høytlesning, utgjør en positiv pakke for læring av nye ord. Mye skjermtid reduserer muligens mulighetene for andre, mer interaktive aktiviteter som kan bidra mer positivt til språkutvikling.
Studien viste også at den positive sammenhengen mellom høytlesning og antall ord ettåringene kunne si var enda sterkere i familier der mor hadde lavere utdanning. Dette hevder forskerne kan være gode nyheter for tiltak som tar sikte på å utjevne forskjeller i tidlig læring.
Nøkkelord
Kontakter
Pressekontakt ved Det humanistiske fakultet, UiO
Tel:905 22 192pressekontakt@hf.uio.noAudun RosslundInstitutt for lingvistiske og nordiske studier, UiO
Tel:916 13 139audun.rosslund@iln.uio.noBilder
Følg pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det humanistiske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet
Utenlandske leger er ikke forberedte på de norske dialektene6.11.2024 09:15:00 CET | Pressemelding
Når nyankomne sykehusleger ikke forstår pasientens sognemål eller kollegaens dansk, kan det gå på helsa løs. Men leger og pasienter kan hjelpe hverandre, ifølge forskere ved Universitetet i Oslo.
Hva trengs for at ytringer skal være virkelig frie?2.9.2024 11:03:20 CEST | Pressemelding
Det er ikke ytringsfrihet i land der man blir fengslet for sine politiske overbevisninger. Men ytringsfriheten krever mer enn mangel på statlig innblanding, hevder den anerkjente filosofen Agnes Callard i årets Exphil-forelesning.
Filosof og medieforsker er nye æresdoktorer ved UiO19.8.2024 14:26:09 CEST | Pressemelding
Sally Haslanger og José Van Dijck utnevnes til æresdoktorer ved Det humanistiske fakultet. Haslanger er en ledende begrepsfilosof, mens Van Dijck forsker på de digitale plattformenes makt.
Velkommen til en spennende og lærerik festival om historie!29.1.2024 12:56:25 CET | Pressemelding
Hele byen er invitert når Universitetet i Oslo arrangerer festivalen «Inn i historien» fra 7. til 21. mars.
“Why Decolonial Understandings of Multilingual Learning Are Worth the Trouble”12.10.2023 10:00:01 CEST | Pressemelding
MultiLing - Senter for flerspråklighet (UiO) holder avslutningskonferanse, og professor Lourdes Ortega holder åpningsforedraget om dekolonial tilnærming til flerspråklighetsforskningen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom