Bryggeri- og drikkevareforeningen

- Sponser svenske handelsmenn

Del

Avgifts-hoppet fra 2018 videreføres i statsbudsjettet. - Dette statsbudsjettet sponser svenske handelsmenn, og norske drikkeprodusenter betaler prisen. Slik reagerer direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD), Erlend Vagnild Fuglum, når han ser at avgiftshoppet på norskprodusert drikke fra 2018 videreføres i forslaget til statsbudsjett for 2020. Han inviterer nå norske politikere med på studietur til Danmark.

- Regjeringen må innse at problemet med grensehandel ikke går over av seg selv. Siden forrige statsbudsjett har vi sett en serie nye rekorder i handel over svenskegrensen, flere av dem dokumentert av SSB. Statistikk fra pantesystemet viser at handelslekkasjen på drikkevarer er større enn den generelle veksten i grensehandelen, fastslår Fuglum.

- Samtidig som grensehandelen med brus øker, falt salget i Norge med 17,5 millioner liter de siste 12 månedene. SSBs nyeste tall viser en vekst i grensehandelen på 9,6% siste kvartal. Mens regjeringen toer sine hender, så vokser problemet. Arbeidsplasser, verdiskaping og investeringer sluses over grensen, sier Fuglum.

- Vi ser en tendens til at vekst i grensehandel fremstilles som en naturlov. Det er ikke sant. Med politisk vilje kan problemet begrenses, noe Danmark har vist med endring av sitt avgiftssystem, fastslår Fuglum.

Etter vedtak av flere grensehandelspakker i Danmark ble resultatet betydelige reduksjoner i grensehandelen mot Tyskland, økte skatte- og avgiftsinntekter for staten, økt sysselsetting i næringsmiddelindustri og varehandel og redusert kriminalitet fra smugling.

- Jeg vil nå invitere norske politikere med til Danmark på studietur slik at de kan lære av det danske eksempelet. Let's look to Denmark! avslutter Fuglum

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Bryggeri- og drikkevareforeningen

Bryggeri- og drikkevareforeningen
Bryggeri- og drikkevareforeningen
Middelthunsgate 27
0306 Oslo

92031080 / 40215198http://www.drikkeglede.no

Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) jobber for bedre vilkår for norske bryggerier og drikkevareprodusenter.

Følg saker fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Bryggeri- og drikkevareforeningen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

Grensehandel-stopp redder drikkevarebransjen14.5.2020 13:37:14 CESTPressemelding

Salget av drikkevarer i utelivet – både med og uten alkohol – har falt som bly under koronakrisen. For øl er salgssvikten på 77 prosent, brus 55 prosent og flaskevann 64 prosent. Samtidig har salget i dagligvarehandelen økt betydelig. Bryggeri- og drikkevareforeningen er ikke i tvil om hva som redder bransjen gjennom krisen: - Full stopp i grensehandelen har ført til at folk handler i Norge framfor i Sverige, sier kommunikasjonssjef Hege Ramseng. - Dette sier mye om hvordan grensehandelen rammer norske bedrifter og arbeidsplasser i normale tider.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom