Bryggeri- og drikkevareforeningen

- Skremmende økning i grensehandelen

Del

- Økningen i grensehandelen på over en halv milliard kroner truer norske arbeidsplasser og kan rasere dagens tilbud av populære, norske produkter, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

  De ferske grensehandelstallene som SSB presenterte i morges, viser at vi handlet for 15,1 milliarder kroner de siste 12 månedene. Det er en økning på 571 millioner kroner sammenlignet med forrige 12 måneders periode. Veksten er på 3,9 prosent, som er dobbelt så mye som veksten i norsk varehandel.
  - De nye tallene fra SSB underbygger dessverre det vi i bransjen har sagt på inn- og utpust det siste året, nemlig at økt sukkeravgift ville føre til økt grensehandel. SSB har ikke tall på enkeltprodukter, men vi vet jo alle hva vi gjerne fyller handlekurven med når vi reiser over svenskegrensen, nemlig brus, sjokolade og andre sukkerholdige varer, sier Petter Nome.
  Han frykter at norske drikkevareprodusenter må si opp ansatte eller i verste fall legge ned virksomheten på grunn av den økte sukkeravgiften.
  - Vi tar det for gitt at regjeringen og stortingspolitikerne har fått med seg økningen i grensehandelen og at økningen i sukkeravgiften blir reversert i forslaget til statsbudsjett for 2019. Regjeringen bruker store ord om omstilling av norsk økonomi, men her flytter de systematisk arbeidsplasser fra Norge til Sverige.
  Fra første til andre kvartal i 2018 økte grensehandelen med 349 millioner kroner, eller 10,6 prosent.
  - Hvis ikke avgiftsøkningen reverseres, er jeg redd vi får se en enda mer dramatisk økning kommende år. Grensehandelen er allerede på et historisk høyt nivå, og som vi ser av de siste SSB-tallene øker det bare enda mer, sier Petter Nome.

Kontakter

Bilder

Om Bryggeri- og drikkevareforeningen

Bryggeri- og drikkevareforeningen
Bryggeri- og drikkevareforeningen
Middelthunsgate 27
0306 Oslo

92031080 / 40215198http://www.drikkeglede.no

Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) jobber for bedre vilkår for norske bryggerier og drikkevareprodusenter.

Følg saker fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Bryggeri- og drikkevareforeningen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

Grensehandel-stopp redder drikkevarebransjen14.5.2020 13:37:14 CESTPressemelding

Salget av drikkevarer i utelivet – både med og uten alkohol – har falt som bly under koronakrisen. For øl er salgssvikten på 77 prosent, brus 55 prosent og flaskevann 64 prosent. Samtidig har salget i dagligvarehandelen økt betydelig. Bryggeri- og drikkevareforeningen er ikke i tvil om hva som redder bransjen gjennom krisen: - Full stopp i grensehandelen har ført til at folk handler i Norge framfor i Sverige, sier kommunikasjonssjef Hege Ramseng. - Dette sier mye om hvordan grensehandelen rammer norske bedrifter og arbeidsplasser i normale tider.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom