Huawei Norge

Vurdert av Wikborg Rein - Huawei er ikke forpliktet til å gi informasjon til kinesiske myndigheter

Del

Norsk og internasjonale juridiske vurderinger: Huawei er ikke forpliktet til å gi informasjon til kinesiske myndigheter Oslo, 3. juni 2019 – Grundige juridiske vurderinger av relevant lovverk foretatt av ledende advokatfirma i inn- og utland konkluderer med at norske Huawei ikke er forpliktet til å bistå kinesiske myndigheter gjennom å tilgjengeliggjøre informasjon eller gi adgang til produkter.

Kinesiske lovhjemler innenfor områder som antiterrorisme, cyber-sikkerhet og etterretning har ikke nevneverdig større internasjonal rekkevidde enn hva som anses normalt i andre større land. Huaweis kinesiske morselskap er heller ikke forpliktet til å gi myndighetene tilgang til produkter utplassert i Norge, inkludert med det eventuelle formål å spionere eller deaktivere produkter.

Wikborg Rein, Norges største advokatfirma, er blant firmaene som har analysert sakens rettslige sider på vegne av Huawei.

- Det er vår oppfatning at de relevante hjemlene ikke inneholder forpliktelser som pålegger norske Huawei å samarbeide med kinesiske myndigheter innenfor områder som antiterrorisme, cybersikkerhet og etterretning. Selskapet er heller ikke forpliktet til å gi kinesiske myndigheter informasjon eller tilgang til produkter solgt og utplassert i Norge, eller å deaktivere slike produkter. Det kinesiske morselskapet som produsent av produkter solgt og levert til norske Huawei er heller ikke underlagt rettslige forpliktelser til å bistå med slik aktivitet, sier partner og ansvarlig advokat i Wikborg Rein, Geir Sviggum.

I løpet av de siste månedene har de ledende advokatfirmaene Wikborg Rein og Clifford Chance foretatt en grundig gjennomgang og vurdering av en analyse utført av det kinesiske advokatfirmaet Zhong Lun. Bakgrunnen for  Zhong Luns analyse var påstander om at kinesiske telekommunikasjonsprodusenter er forpliktet til å tilgjengeliggjøre informasjon for, eller gi kinesiske myndigheter adgang til, produkter solgt og i bruk utenfor Kina. Wikborg Rein konkluderer for Norges vedkommende med at verken norske Huawei, ei heller dets kinesiske morselskap, er juridisk forpliktet til å yte kinesiske myndigheter slik bistand i forbindelse med produkter produsert i Kina som så er solgt til og i bruk i utlandet.

Bakgrunn I likhet med de fleste andre land verden over har Kina lovhjemler som gir nasjonale myndigheter mulighet til å kreve at dets innbyggere og selskaper yter visse former for bistand innenfor områder som antiterrorisme, cybersikkerhet og etterretning. Dette er på ingen måte unikt for Kina. Huawei ba et utvalg renommerte norske, kinesiske og engelske advokatfirmaer analysere hvorvidt kinesiske lovhjemler på disse områdene går nevneverdig lengre enn hva som må anses normalt, herunder om rettsreglene har internasjonal rekkevidde. Ingen av disse advokatene har kunnet identifisere reguleringer i kinesisk rett som pålegger selskaper å gi kinesiske myndigheter tilgang til produkter utenfor Kina, heller ikke i den mye omtalte nasjonale etterretningsloven fra 2017. I tillegg er ikke norske Huawei underlagt kinesisk jurisdiksjon i forhold til de aktuelle regelverkene.

 - I mer enn 10 år har Huawei Norge demonstrert og bevist sitt sterke fokus på etterlevelse av norsk lov, noe som faller sammen med et intenst fokus på sikkerhet og transparens. Vi er naturlig nok svært fornøyd med konklusjonene og den grundige etterprøvingen av de rettslige aspektene av de beskyldninger som Huawei er utsatt for. Dette arbeidet har styrket vår trygghet i forhold til egen etterlevelse av norsk lov, så vel som befestet vår dedikasjon i å sette kundenes ve og vel foran alt annet, sier sjef for Huawei i Norden, Kenneth Fredriksen.  

Et mulig brudd med Norges åpne investeringslinje

Norge befinner seg i toppsjiktet på Verdensbankens liste over verdens mest investorvennlige jurisdiksjoner. Gjennom flere tiår har Norge bygget opp et investeringsklima som preges av vennlighet mot internasjonale investorer. Skiftende regjeringer har alle stått for en konsistent politikk bygget på like muligheter og rettferdig konkurranse. Dersom norske myndigheter nå skulle innføre restriksjoner som i praksis ekskluderer norske Huawei fra videre forretningsmuligheter i Norge, alene av den grunn at det ikke forekommer formelt sikkerhetspolitisk samarbeid mellom Norge og Kina, vil det innebære et brudd med Norges åpne investeringslinje utviklet over flere tiår.

Ytterligere tiltak for å demonstrere dedikasjon til åpenhet

For å ytterligere adressere eventuelle andre bekymringer knyttet til sikkerhet i de av selskapets løsninger som implementeres her til lands, besluttet Huawei tidligere i år å utvikle et testsenter for cybersikkerhet i Norge. Senteret vil gi selskapets kunder, partnere samt norske myndigheter innsyn i Huaweis leveranser til blant annet det kommende 5G-nettet, og åpner for et tett, grundig og åpent samarbeid om sikkerhet og personvern. Huawei har fra før av bygget tilsvarende testsentre for cybersikkerhet i Belgia, Tyskland og Storbritannia, og det norske senteret blir således det foreløpig fjerde i Europa. Erfaringen fra andre land har vært svært gode.

For mer informasjon

Kenneth Fredriksen CEO Huawei Norden Telefon: 994 80 816 E-post: kenneth.fredriksen@huawei.com

Og

Geir Sviggum Partner og ansvarlig advokat Wikborg Rein Mob. 911 11 841 E-post: gsv@wr.no

Nøkkelord

Bilder

Om Huawei Norge

Huawei Norge
Huawei Norge
Rolfsbuktveien 4A
1364 Fornebu

https://www.huawei.com

Om Huawei Huawei er en global leverandør av løsninger innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT). Gjennom vårt engasjement og fokus på kundesentrisk innovasjon og våre solide partnerskap, har vi etablert ende-til-ende-fordeler innen telekommunikasjonsnettverk, bedriftsløsninger, mobile enheter og cloud computing. Huaweis 180 000 ansatte er drevet av å skape maksimal verdi for teleoperatører, bedrifter og forbrukere gjennom å levere konkurransedyktige løsninger og tjenester. Våre innovative produkter, løsninger og tjenester brukes i flere enn 170 land, og betjener over en tredjedel av verdens befolkning. Huawei ble opprettet i 1987, og er et privat selskap heleid av de ansatte.

www.huawei.com.

 

Følg saker fra Huawei Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Huawei Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Huawei Norge

Huawei: A Year and Beyond18.5.2020 14:26:51 CESTPress release

[Shenzhen, China, May 18, 2020] Huawei held its 17th annual Global Analyst Summit in Shenzhen, both onsite and online. At the event, Huawei was joined by over 2,000 analysts, key opinion leaders, and media representatives from a range of industries, including telecoms, the Internet, and finance. Together, they discussed how the industry can work together to weather the difficult times, achieve win-win outcomes, and accelerate the arrival of the intelligent world.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom