HomeHome
  • Hjem
  • Følg innhold
  • Våre kunder
  • Om tjenesten
  • Bli kunde
    Landbruks- og matdepartementet

    Ville planter viktig for fremtidens matproduksjon

    2.11.2021 09:12:37 CET | Landbruks- og matdepartementet | Pressemelding

    Del
    Et endret klima vil kreve fôr- og matplanter med nye egenskaper. Bevaring av ville vekster i sitt naturlige miljø, in situ,og frøinnsamling, ex situ, er derfor viktige tiltak.
    Villeple, Malus sylvestris. Foto: Kristina Bjureke /UiO
    Villeple, Malus sylvestris. Foto: Kristina Bjureke /UiO

    Mat og fôrplanter er grunnlaget for landbruket vårt. Ettersom klimaet og forholdene i landbruket endrer seg, vil matplanter med nye egenskaper bli nødvendig. Det tette slektskapet mellom kulturplanter og deres ville slektninger, betyr at egenskaper som finnes hos de ville artene kan overføres til jordbruksplanter. På den måten kan dyrkede planter tilpasses nye forhold og krav, viser forskning.  

    • Les mer om temaet

    Ønskede egenskaper inkluderer motstandsdyktighet mot sykdom og skadedyr, kulde, tørke og flom, tilpasninger til kortere vekstsesong og daglengden i nordområdene.  Å ta vare på ville slektninger er derfor viktig for å styrke fremtidens matsikkerhet for oss mennesker.

    – Vi vet ikke i dag akkurat hvilke genetiske ressurser som kan være nyttige i framtida. Derfor er det behov for et rikt reservoar, og det inkluderer ville slektninger av kulturplanter, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

    Nordisk nettverksmøte

    Arbeidet med CWR har pågått i tre perioder siden 2015, og er et nordisk samarbeidsprosjekt mellom fagpersoner i Norge, Sverige, Danmark, Island og Finland. Fra Norge deltar Norsk genressurssenter/NIBIO og Naturhistorisk museum, UiO.

    Nordisk nettverksmøte finner sted den 2.-3. november på Naturhistorisk museum, UiO.

    • Les mer om prosjektet Crop Wild Relatives (CWR) hos NordGen

    Prosjektet er støttet av Nordisk komité for landbruks- og matforskning og Nordisk ministerråd.

    Ville arter

    Kulturplantenes ville slektninger (Crop Wild Relatives – CWR) er arter som er nært beslektet med våre dyrkede planter.

    I de nordiske landene er mangfoldet av fôr- og bærplanter spesielt stort. Her finnes også viltvoksende slektninger av korn- og grønnsakssorter som dyrkes over hele verden.

    De ville slektningene har blitt prioritert basert på deres nytteverdi. For plantegenetiske ressurser i Norge, er det utarbeidet en prioritert liste på 206 viltvoksende arter og underarter. Denne listen er utarbeidet av det nordiske nettverket og består av en nordisk liste og nasjonale lister. Forskere fra NIBIO har bidratt i dette arbeidet. 

    Sikre genressurser for fremtidens matforsyning

    Klimaendringene og tap av leveområder truer disse artene. Det er nødvendig med aktiv innsats for å bevare dem – og sikre flere av de viktige genressursene.

    Den viktigste måten å bevare de ville slektningene på, er å gi dem mulighet til å vokse i sitt naturlige miljø i naturen (in situ). Her vil de kunne tilpasse seg eventuelle endringer i miljø og klima. Frø kan også lagres i frøbank (ex situ), for å oppformeres og plantes ut dersom bestanden dør ut. Frøene sendes ut til planteforedlere, forskere og andre som vil bruke materialet. Innsamlede frø oppbevares i frøbank hos NordGen i Sverige og i sikkerhetslageret i frøhvelvet på Svalbard.

    Siden 2015 har fagfolk jobbet med bevaring av slike planter i sine naturlige miljø. Innsamling av frø startet i 2021.

    Eksempler på nordiske ville slektninger av kulturplanter er strandkål, villeple, sibirgressløk, åkerbær, åkerkål, strandbete, smaltimotei, tyttebær og vårvikke.

    – Det er alltid viktigst å bevare plantemateriale in situ, på voksestedet. Frøbanken vil alltid være andrevalget, og er mer å betrakte som back-up, sier Kristina Bjureke fra Universitetet i Oslo, en av deltakerne i prosjektet og ansvarlig for frøinnsamling i Norge.

    Forvaltningen bruker samme metoder for å bevare kulturplantenes ville slektninger som for ville planter generelt. Noen arter klarer seg fint uten tiltak, andre trenger aktiv skjøtsel av leveområdet. Eksisterende naturvernområder beskytter allerede mange arter. Derfor er den mest kostnadseffektive måten å beskytte dem in situ, i naturen.

    Å kartlegge og sikre bevaring av ville slektninger av planter og skogtrær for mat og landbruk er derfor et viktig tiltak i oppfølgingen av Landbruks- og matdepartementets nasjonale strategi for bevaring og bærekraftig bruk av genetiske ressurser.

    Det første stedet i Norden hvor man har bestemt å ta vare på, og verne, kulturplantenes ville slektninger i deres naturlige miljø, er i Færder nasjonalpark i Vestfold. Les mer i forvaltningsplanen for Færder nasjonalpark.

    – Vi har et godt samarbeid med nasjonalparken, for å ivareta disse artene. Vi arbeider nå med å få på plass en god bevaringsavtale, som også sikrer tilstrekkelig skjøtsel av artene, samt mulighet til å sanke frø, sier Linn Borgen Nilsen ved Norsk genressurssenter i NIBIO. Sammen med kollega Kjersti Bakkebø Fjellstad har hun ansvaret for å legge til rette for bevaring av disse artene i Norge. For å kunne nyttiggjøre seg verdien av de ville slektningene i fremtiden, er det viktig at de også er tilgjengelige for landbruket og forskningen.

    Bilder

    Villeple, Malus sylvestris. Foto: Kristina Bjureke /UiO
    Villeple, Malus sylvestris. Foto: Kristina Bjureke /UiO
    Last ned bilde
    Havreddik. Raphanus raphanistrum ssp.landra. Foto: Kristina Bjureke / UiO
    Havreddik. Raphanus raphanistrum ssp.landra. Foto: Kristina Bjureke / UiO
    Last ned bilde

    Om Landbruks- og matdepartementet

    Landbruks- og matdepartementet
    Landbruks- og matdepartementet
    Pb 8007 Dep.
    0030 Oslo

    22 24 92 50https://www.regjeringen.no/no/dep/lmd

    Landbruks- og matdepartementet (LMD) har hovudansvar for mat- og landbrukspolitikken. Det omfattar arealforvalting, jord- og skogbruk, husdyrhald, reindrift og utvikling av nye næringar med utgangspunkt i landbruket.

    Følg pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet

    Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruks- og matdepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

    Siste pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet

    35 millioner kroner mer til drenering i jordbruket for 202415.3.2024 12:29:35 CET | Pressemelding

    Ivaretagelse av matjorda er en viktig forutsetning for økt selvforsyning av mat. Drenering er et viktig tiltak som bidrar til dette.

    Tilskudd til opplysningstiltak i landbruket7.3.2024 12:04:53 CET | Pressemelding

    Organisasjoner, institusjoner og kommuner kan nå søke om tilskudd til tiltak som bidrar til økt interesse i befolkningen for en bærekraftig norsk matproduksjon. Søknadsfristen er 19. april 2024.

    Styrker reindriften: Bedre velferdsordninger- utreder egen rådgivningstjeneste28.2.2024 14:09:16 CET | Pressemelding

    Landbruks- og matdepartementet og Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) vil utrede en egen rådgivertjeneste i reindriften. Partene er også enige om å styrke velferdsordningene, som for eksempel økt avløserstøtte ved sykdom og svangerskap.

    Største frødeponeringen noensinne til Svalbard Globale frøhvelv28.2.2024 13:40:50 CET | Pressemelding

    I februar vil rundt 14.000 frø blir lagt inn i Svalbard Globale frøhvelv. Nå passer frøhvelvet på over 1,2 millioner frøkopier fra rundt 80 land.

    Presseinvitasjon: Landbruks- og matministeren til Svalbard23.2.2024 11:08:04 CET | Presseinvitasjon

    Landbruks- og matminister Geir Pollestad skal til Svalbard mandag 26. februar til tirsdag 27. februar.

    NTB Kommunikasjon
    Vil du sende en pressemelding fra NTB Kommunikasjon?
    Her finner du mer informasjon om tjenesten

    NTB besøksadresse
    Skippergata 24 (Pressens hus)
    0154 Oslo

    NTB postadresse
    Boks 6817 St. Olavs plass
    N-0130 Oslo

    Følg pressemeldinger fra NTB Kommunikasjon på X

    © NTB Kommunikasjon 2025

    NorskEnglish
    World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye