Landbruks- og matdepartementet

Største frødeponeringen noensinne til Svalbard Globale frøhvelv

Del

I februar vil rundt 14.000 frø blir lagt inn i Svalbard Globale frøhvelv. Nå passer frøhvelvet på over 1,2 millioner frøkopier fra rundt 80 land.

Landbruks- og maministeren delter ut sertifikat til representanter fra Kazakhstan (representant fra NordGen til høyre)
Landbruks- og maministeren delter ut sertifikat til representanter fra Kazakhstan (representant fra NordGen til høyre) Landbruks- og matdepartementet

– Denne deponeringen er den største frødeponeringen noensinne til Svalbard Globale frøhvelv siden etableringen for 16 år siden. Deponeringen viser at stadig flere land og genbanker anerkjenner viktigheten av frøhvelvet på Svalbard. Klimaendringer, naturkatastrofer og krig gjør verdens matproduksjon mer sårbar, og det er godt å se at flere og flere land står sammen for global matsikkerhet og plantemangfold. Det er et viktig ansvar Norge har tatt på seg med å passe på over 1,2 millioner frø fra hele verden, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad (SP).

For denne deponeringen er det hele ni nye genbanker som er innskytere til verdens største frøsamling. Det er 23 depositører, der halvparten representerer Afrika. Under deponeringen var det representanter fra en genbank fra Kazakhstan. Kazakh Scientific Research Institute of Agriculture and Plant Growing deponerte fôrfrø og grasfrø.

– Når land deponerer frø for første gang er det ikke bare en symbolsk handling, men en del av hvert enkelt lands beredskapsarbeid, fortsetter Pollestad.

Norge deponerer skogfrø for andre gang

Siden frøhvelvets etablering i 2008 har Norge, ved Skogfrøverket, deponert skogfrø en gang tidligere.

– Det er rundt 10 år siden sist vi la inn skogfrø fra Norge. Nå legger vi det inn for andre gang, og sikring av skogfrø er den del av vår strategi for fremtidens frøforsyning og skogbrukets tilpasning til klimaendringer, sier landbruks- og matministeren.

I 2015 ble det første frøet fra Skogfrøverket deponert. Den gangen ble det lagret et utvalg av frøpartier av gran og furu fra både naturlige populasjoner og frøplantasjer fra hele Norge og fra mange ulike frøårganger. Frøet som nå skal lagres er en forsterkning med nyere frøpartier av gran og furu, samtidig som de første foredlede frøpartiene av hengebjørk og svartor blir deponert.

Kontakter

Bilder

Landbruks- og matminister Geir Pollestad
Landbruks- og matminister Geir Pollestad bærer inn boks med skogfrø fra Norge til deponering i Svalbard Globale frøhvelv. Foto: Landbruks- og matdepartementet
Last ned bilde
Landbruks- og maminister Geir Pollestad med representanter fra Kazakhstan og NordGen.
Landbruks- og maminister Geir Pollestad delte ut sertifikat til representanter fra Kazakhstan, Kazakh Scientific Research Institute of Agriculture and Plant Growing. Representant Åsmund Asdal fra NordGen til høyre.
Last ned bilde

Om Landbruks- og matdepartementet (LMD)

Landbruks- og matdepartementet (LMD) har hovudansvar for mat- og landbrukspolitikken. Det omfattar arealforvalting, jord- og skogbruk, husdyrhald, reindrift og utvikling av nye næringar med utgangspunkt i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruks- og matdepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye