Landbruks- og matdepartementet

Millionsalg for Norge i Berlin

Del

Norske mat og reiselivsaktører omsatte for over 2 millioner kroner på den internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche i Berlin i januar. Regionene Nord-Norge og Trøndelag som representerte Norge i år, gjorde det svært bra med en omsetning på henholdsvis 51.000 euro og drøye 40.000 euro.

Geir Pollestad i lavoen på Nord-Norges stand.
Geir Pollestad i lavoen på Nord-Norges stand. Vidar Alfarnes

Restauranten på den norsk paviljongen drives av Fursetgruppen og solgte retter og smaksprøver basert på norsk lokalmat for hele 108. 000 euro i løpet av de 10 dagene Grüne Woche varer.

Lokal mat og drikke for 25 milliarder innen 2035

– Dette lover svært bra for regjeringens nye målsetting om å øke omsetning av lokal mat og drikke fra norske gårdsbruk til 25 milliarder innen 2035, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad. – Hjemmemarkedet er allikevel vårt viktigste marked. Målet må være å ha lokalmatprodusenter og produsentmiljøer over hele landet. Vi må legge til rette for generasjonsskifter og trygge koblingen mellom råvareproduksjon og ferdig produkt, sier Pollestad. 

Det ble omsatt lokal mat og drikke i det norske markedet  for 12 milliarder i 2023. 

Nytt kompetansetilbud

Innovasjon Norge har lansert et kompetansetilbud for å hjelpe norske bedrifter med å nå sine vekstmål. Lanseringen ble annonsert under et møte med landbruks- og matminister Geir Pollestad og hans Næringsdelegasjon i Berlin.

Skaleringsprogrammet vil være for lokalmatbedrifter med 5 millioner kroner i omsetning og som har ambisjon om 50 prosent vekst innen 3 år. Programmet passer både for dem med nasjonale og internasjonale vekstambisjoner.  Planen er å pilotere skaleringsprogrammet med åtte bedrifter, allerede i 2024. 

Gode besøkstall

Også arrangøren av Grune Woche, Messe Berlin melder om gode besøks- og salgstall. 275. 000 besøkende fant veien til Grüne Woche i år, til tross for den samtidige togstreiken i Tyskland. Hver besøkende brukte i snitt 150 euro under besøket. Det er en økning i omsetningen fra 2023.

Grüne Woche i Berlin er en av verdens største forbrukermesser for landbruk, mat og reiseliv. Landbruks- og matdepartementet står bak den norske deltakelsen sammen med Innovasjon Norge og Norges ambassade i Berlin.

Nøkkelord

Bilder

Geir Pollestad i lavoen på Nord-Norges stand.
Geir Pollestad i lavoen på Nord-Norges stand.
Last ned bilde
Trøndelag sin stand
Livlig handel på Trøndelag sin stand.. Foto:
Last ned bilde
Restauranten
Restauranten på den norsk paviljongen solgte retter og smaksprøver basert på norsk lokalmat for hele 108. 000 euro.
Last ned bilde
Norwegen - like populært som alltid i Berlin.
Norwegen - like populært som alltid i Berlin.
Last ned bilde

Om Landbruks- og matdepartementet (LMD)

Landbruks- og matdepartementet (LMD) har hovudansvar for mat- og landbrukspolitikken. Det omfattar arealforvalting, jord- og skogbruk, husdyrhald, reindrift og utvikling av nye næringar med utgangspunkt i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruks- og matdepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye