Landbruks- og matdepartementet

35 millioner kroner mer til drenering i jordbruket for 2024

Del

Ivaretagelse av matjorda er en viktig forutsetning for økt selvforsyning av mat. Drenering er et viktig tiltak som bidrar til dette.

Drenering
Drenering gir bedre avling og redusert klimagassutslipp. Erling Fløistad/NIBIO Erling Fløistad/NIBIO

I fjorårets jordbruksoppgjør ble partene derfor enige om å øke tilskuddssatsen til drenering med 60 prosent gjeldende fra juli 2023. Dette har resultert i en tredobling av dreneringsaktiviteten fra det tidspunktet.

– Regjeringen har nylig lagt fram sin strategi for økt selvforsyning av mat. Drenering av jord vil bidra til dette. De økte satsene vi ble enige om i fjorårets jordbruksoppgjør har ført til økt dreneringsaktivitet og det er bra. Økt drenering har en rekke positive effekter. Godt drenert jord er avgjørende for å kunne øke matproduksjonen i årene som kommer og er også et viktig tiltak for å tilpasse jordbruket til et endret klima med ekstremvær og mer nedbør, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp).

Siden ordningen ble innført i 2013, er det innvilget tilskudd til drenering av nær 520 000 dekar jordbruksareal. Med bakgrunn i økt etterspørsel er det behov for mer midler i 2024 enn det som er avsatt ramme. For å unngå at mange søknader blir avslått eller ikke behandlet før 2025 har avtalepartene derfor blitt enig om å øke tilskuddsrammen til drenering for 2024 med 20 millioner kroner til 88 millioner kroner. I tillegg er det enighet om at 15 millioner kroner i ubenyttet ramme fra 2023 overføres til 2024. Samlet tilskuddsramme for 2024 blir da 103 millioner kroner.

Landbruksdirektoratet vil oppdatere de fylkesvise tilskuddsrammene.

Kontakter

Om Landbruks- og matdepartementet (LMD)

Landbruks- og matdepartementet (LMD) har hovudansvar for mat- og landbrukspolitikken. Det omfattar arealforvalting, jord- og skogbruk, husdyrhald, reindrift og utvikling av nye næringar med utgangspunkt i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruks- og matdepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye