Vil ha livet tilbake i Oslofjorden: Krever forbud mot trålfiske
– Det har vært nok av store ord uten handling. Nå vil vi ha tilbake en frisk og ren Oslofjord med yrende dyreliv, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
Naturvernforbundet mener at tiltaksplanen som regjeringen har vedtatt for Oslofjorden er altfor svak og uforpliktende. Forbundet mobiliserer nå fylkes- og lokallag i området til økt innsats for fjorden.
For hundre år siden var det hvaler, store haier, kveite og tunfisk i Oslofjorden, hvor det foregikk et rikt fiske med flere tusen fiskere. Nå er fjorden nesten tom for fisk, de store tareskogene er så godt som borte, sjøvannet er mer grumsete, det er flere og større døde soner, trådalgene tar over og sjøfuglene sliter med å finne mat.
– Det er på høy tid at politikerne våkner og ser hva som har skjedd med Oslofjorden. Denne fjorden har gitt grunnlag for bosetting, matauk, næringsliv og rekreasjon for flere millioner mennesker. Det er ennå ikke for sent, men vi trenger handling nå, sier Gulowsen.
Her er noen av tiltakene som kan redde Oslofjorden:
▪ Forbud mot tråling og snurpenotfiske i hele Oslofjord-området
▪ Etablere flere nullfiskeområder, slik man allerede har enkelte av for hummer og torsk.
▪ Verne 30 prosent av fjorden.
▪ Redusere avrenningen fra landbruket og bedre rensing av kloakkutslipp.
Disse tiltakene er hentet fra en uttalelse Naturvernforbundets landsstyre vedtok 11. juni. I uttalelsen anbefaler også forbundet flere andre tiltak. Uttalelsen ligger vedlagt.
Fra overfiske til bærekraftig høsting
– Vi mener at kommunene sammen med fagkyndige bør ha ansvar for å anvise 30 prosent av sjøarealene for slikt vern. Her er det viktig å kompensere yrkesfiskere for medvirkning til havvern, for spøkelsesredskapsrydding og for kunnskap. Det må også lages 100 prosent bærekraftige høstingsstrategier for alt fiske utenfor nullfiske-/verneområdene, sier Gulowsen.
Overfiske skjer når man over tid fisker mer enn bestandene vokser. Generelt har Oslofjorden og Skagerrakkysten vært nesten uten fiskeriforvaltning og kvoter fram til nylig. Det samlete fisketrykket har vært så hardt at fjordene og kysten er tømt for torsk, kveite og mange tradisjonelt viktige fiskelag. Stedegne bestander har vært spesielt sårbare. Enkelte fiskemetoder har også bidratt til overfisket gjennom bifangst og spøkelsesfiske.
Overgjødslingen må stanse
Overgjødsling skjer når vannmiljøet tilføres mer næringssalter og organiske partikler enn økosystemet klarer å håndtere. Fra naturens side vil skjell, svamp og små krepsdyr filtrere og rense fjorden, mens makro- mikroalger og sjøgress vil ta opp, omsette og binde næringssalter til vegetasjon og sjøbunn. Når det derimot slippes ut for mye næringssalter, blir resultatet nedslamming, taredød og dødt bunnvann uten oksygen.
– Det er mye vi kan gjøre for å redusere overgjødslingen. Landbruket kan begynne med delt gjødsling, hvor man gjødsler i mindre mengder fortløpende etter behov, samt å slutte med høystpløying. I tillegg må fjordens tålegrense styre utslippskvoter for kommunalt avløp og andre punktkilder. Det nå også være nullaksept for nye urensede direkteutslipp som for eksempel fra septik eller oppdrettsmerder, sier Gulowsen.
Miljøgifter og nedbygging
Naturvernforbundet understreker også at andre flere faktorer som bidrar negativt til Oslofjordens helse, blant annet miljøgiftforurensning, klimaendringer, støy, forsøpling, nedbygging og fysiske inngrep. Det er også mange tegn på at ulike miljøpåvirkninger forsterker hverandre.
– Uansett vil det være helt avgjørende å etablere nullfiskeområder og rense utslipp og avrenning. Fiskebestander kan da ta seg opp igjen på 10-20 år, sier Gulowsen.
Nøkkelord
Kontakter
Truls GulowsenLeder
Tel:90107904tg@naturvernforbundet.noBilder
Om Naturvernforbundet
Naturvernforbundet ble grunnlagt i 1914 og er Norges eldste natur- og miljøvernorganisasjon. Vi er en demokratisk medlemsorganisasjon med over 37 000 medlemmer og rundt 100 fylkeslag og lokallag i hele landet.
Naturvernforbundet jobber med et bredt spekter av saker innen miljø- og naturvern, men spesielt med områdene naturvern, klima, energi og samferdsel.
Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet
Miljøorganisasjonene tror på seier i Førdefjord-saken12.6.2025 06:35:00 CEST | Pressemelding
Naturvernforbundet og Natur og Ungdom er optimistiske etter to dager med behandlingen av Fjordsøksmålet i Borgarting lagmannsrett. Rettssaken avsluttes i dag.
Ikke et klimamål å juble for10.6.2025 16:59:50 CEST | Pressemelding
- Det er fortvilende å se at det har blitt enighet om et klimamål som på ingen måte svarer på alvoret i klimakrisen, sier Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen.
FJORDSØKSMÅLET: Historisk miljøstrid til retten i dag10.6.2025 07:12:00 CEST | Pressemelding
Striden om gruvedumping i Førdefjorden kommer til behandling i Borgarting lagmannsrett i dag. Etter å ha fått medhold i EFTA-domstolen er miljøorganisasjonene optimistiske og tror den historiske miljøsaken kan vinnes.
Flertall om oppdrett innen miljøets rammer5.6.2025 20:00:00 CEST | Pressemelding
Naturvernforbundet er positive til at bredt politisk flertall endelig understreker at det er miljøpåvirkning som skal sette rammene for oppdrettsnæringen - ikke selskapenes kortsiktige profitt. - Dette er en klar marsjordre om å respektere naturens tålegrenser og flytte oppdretten inn i lukka anlegg, sier Truls Gulowsen.
Fire partier får grønt lys i Naturvernforbundets partiguide5.6.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Venstre, Miljøpartiet de Grønne, SV og Rødt kommer best ut i en undersøkelse Naturvernforbundet har gjort av partienes miljøpolitikk. Undersøkelsen viser også at det er flertall for en rekke viktige miljøsaker på dagens Storting.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom