Vi spiser bare halvparten så mye løk som i andre land
Nordmenn spiser i snitt litt over 6 kg hver pr. år. Det er veldig lite i forhold til resten av verden. Løken er rimelig, smakfull og godt egnet å dyrke i Norge, så her har vi noe å lære av andre.

- I 2019 spiste vi 6,2 kg. løk pr. person i Norge, og vi har hatt en gjennomsnittlig økning i forbruk på 3 % pr. år de siste 10 årene. På verdensbasis ble det konsumert 11,9 kg. løk pr. innbygger i 2017. Vi spiser altså omtrent halvparten av det som er gjennomsnitt i verden, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
En landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt i januar 2020 viser 2 av 10 spiser vanlig gul løk daglig, mens 6 av 10 spiser løk minst en gang i uken. Svært mange oppgir at årsaken til at de ikke bruker løk oftere er at løk ikke inngår i oppskriften de bruker. På denne tiden av året er løken fersk og fin, og jeg vil absolutt anbefale å ta den i bruk - både til hverdags og til fest.
Ethvert godt måltid starter med en løk
- Rå løk kan smake skarpt og litt syrlig, mens varmebehandlet løk får en søtlig, mild smak. Løk er en god start for alle sauser, supper og gryter. Den virker som en smaksforsterker, og setter god smak til nesten alle typer retter, sier Gerd Byermoen.
Høstfavoritter til inspirasjon:
- Løkpai er nydelig til kveldskos
- Fransk løksuppe – varmer godt en kjølig høstdag
- Rødløk og mangosalat – er en frisk vri tilbehøret
- Løksyltetøy er perfekt til osten
- Karamellisert løk – tar tid å lage men kan toppe enhver middag
Løk er godt egnet å dyrke i Norge
Vanligvis dyrkes mesteparten av den løken vi spiser i Norge her i landet. 2019 var et unntaksår, men 2020 ser ut til å bli et godt løk-år. Da antar vi at vi kan produsere omtrent 70 % av løken vi bruker lokalt.
Løk gir mange helsegevinster på kjøpet.
I tillegg til den gode smaken får du mange helsegevinster på kjøpet. Løk inneholder forskjellige typer antioksidanter. Antioksidanter er med på å styrke kroppens forsvar mot oksidativt stress, slik som stress, sollys, forurensning og ulike infeksjoner.
Løk har lavt kaloriinnhold, men et høyt innhold av kostfiber. Kostfiberet bidrar å regulere tarmen din i tillegg til å holde deg mett etter et måltid. Her er det ingen begrensinger, spis så mye du orker.
Løk er bra for både kroppen, kloden og lommeboken.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder




Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Nordmenn sverger til brødskivene på hjemmekontoret20.1.2021 11:52:19 CET | Pressemelding
De folkekjære brødskivene står sterkt hos nordmenn, og er uten tvil veldig raske og enkle å lage. Hele 37 % av dem som har hjemmekontor svarer at de spiser mer brødmat på hjemmekontor sammenliknet med dager på vanlig arbeidsplass.
To av tre har et ønske om å endre kostholdet4.1.2021 11:51:10 CET | Pressemelding
Etter et år med mange forandringer og nye rutiner er det mange som ønsker å endre litt på egne matvaner. Noen på grunn av egen helse, andre har også miljøet i tankene, og stadig flere har et bevisst forhold til å velge norsk.
Bruk opp julerestene og lag deilig julebord16.12.2020 09:19:41 CET | Pressemelding
Det har lett for å bli overskudd av mat i løpet av julen. Vi kjøper gjerne inn litt ekstra til helligdagene og det er fort gjort at noe blir glemt i kjøleskapet. Legg en plan for en deilig buffet med mange gode julesmaker en av dagene. Det kan bli både variert og smakelig på så mange måter.
Nordmenn spiser lite karbohydrater11.12.2020 11:21:37 CET | Pressemelding
Helsedirektoratets gjennomgang av rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2020 viser at nordmenn ligger helt i nederste sjiktet av hva som er et anbefalt inntak av karbohydrater og fiber. Forbruket av frukt viser en negativ utvikling og mye tyder på at dette forsterkes under korona-perioden.
Imponer med hjemmelaget surkål3.12.2020 08:52:33 CET | Pressemelding
Julens dufter vekker mange minner. Barndomsminner vekkes til live og kanskje vil vi også etablere noen nye tradisjoner selv. Hvert år er det noen som skal holde julen hjemme for første gang, og i år skal de fleste av oss skal ikke være så mange rundt bordet som vi kanskje kunne ønske. Uansett vil vi at maten skal smake godt.
De beste julepotetene26.11.2020 08:53:49 CET | Pressemelding
Jul er tradisjoner – også når det gjelder mat. Selv om selskapene blir færre og mindre i år skal vi kose oss med julefeiring og julemat i våre små kohorter. I en undersøkelse gjennomført for Opplysningskontoret for frukt og grønt i 2017 oppga 1 av 3 at de synes det er forskjell på smaken på ulike poteter, og halvparten sa de valgte andre poteter til fest enn til hverdags.
Slik spiser du sunnere på hjemmekontoret18.11.2020 08:00:00 CET | Pressemelding
Ifølge Norsk koronamonitor fra Opinion sier tre av ti arbeidstakere at de hovedsakelig sitter på hjemmekontor. Mange kjenner seg nok igjen i at lunsjen som tilberedes hjemme blir nokså enkel, med langt mindre frukt og grønt enn de pleier å spise i kantinen på jobb.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom