Vi spiser bare halvparten så mye løk som i andre land

- I 2019 spiste vi 6,2 kg. løk pr. person i Norge, og vi har hatt en gjennomsnittlig økning i forbruk på 3 % pr. år de siste 10 årene. På verdensbasis ble det konsumert 11,9 kg. løk pr. innbygger i 2017. Vi spiser altså omtrent halvparten av det som er gjennomsnitt i verden, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
En landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt i januar 2020 viser 2 av 10 spiser vanlig gul løk daglig, mens 6 av 10 spiser løk minst en gang i uken. Svært mange oppgir at årsaken til at de ikke bruker løk oftere er at løk ikke inngår i oppskriften de bruker. På denne tiden av året er løken fersk og fin, og jeg vil absolutt anbefale å ta den i bruk - både til hverdags og til fest.
Ethvert godt måltid starter med en løk
- Rå løk kan smake skarpt og litt syrlig, mens varmebehandlet løk får en søtlig, mild smak. Løk er en god start for alle sauser, supper og gryter. Den virker som en smaksforsterker, og setter god smak til nesten alle typer retter, sier Gerd Byermoen.
Høstfavoritter til inspirasjon:
- Løkpai er nydelig til kveldskos
- Fransk løksuppe – varmer godt en kjølig høstdag
- Rødløk og mangosalat – er en frisk vri tilbehøret
- Løksyltetøy er perfekt til osten
- Karamellisert løk – tar tid å lage men kan toppe enhver middag
Løk er godt egnet å dyrke i Norge
Vanligvis dyrkes mesteparten av den løken vi spiser i Norge her i landet. 2019 var et unntaksår, men 2020 ser ut til å bli et godt løk-år. Da antar vi at vi kan produsere omtrent 70 % av løken vi bruker lokalt.
Løk gir mange helsegevinster på kjøpet.
I tillegg til den gode smaken får du mange helsegevinster på kjøpet. Løk inneholder forskjellige typer antioksidanter. Antioksidanter er med på å styrke kroppens forsvar mot oksidativt stress, slik som stress, sollys, forurensning og ulike infeksjoner.
Løk har lavt kaloriinnhold, men et høyt innhold av kostfiber. Kostfiberet bidrar å regulere tarmen din i tillegg til å holde deg mett etter et måltid. Her er det ingen begrensinger, spis så mye du orker.
Løk er bra for både kroppen, kloden og lommeboken.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Videokanal
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder




Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Når grønt møter grill, skjer det noe magisk9.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom