Opplysningskontoret for frukt og grønt

Vi spiser bare halvparten så mye løk som i andre land

Del

Nordmenn spiser i snitt litt over 6 kg hver pr. år. Det er veldig lite i forhold til resten av verden. Løken er rimelig, smakfull og godt egnet å dyrke i Norge, så her har vi noe å lære av andre.

Løkpai er nydelig til kveldskos
Løkpai er nydelig til kveldskos

- I 2019 spiste vi 6,2 kg. løk pr. person i Norge, og vi har hatt en gjennomsnittlig økning i forbruk på 3 % pr. år de siste 10 årene. På verdensbasis ble det konsumert 11,9 kg. løk pr. innbygger i 2017. Vi spiser altså omtrent halvparten av det som er gjennomsnitt i verden, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

En landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt i januar 2020 viser 2 av 10 spiser vanlig gul løk daglig, mens 6 av 10 spiser løk minst en gang i uken. Svært mange oppgir at årsaken til at de ikke bruker løk oftere er at løk ikke inngår i oppskriften de bruker. På denne tiden av året er løken fersk og fin, og jeg vil absolutt anbefale å ta den i bruk - både til hverdags og til fest.

Ethvert godt måltid starter med en løk

- Rå løk kan smake skarpt og litt syrlig, mens varmebehandlet løk får en søtlig, mild smak. Løk er en god start for alle sauser, supper og gryter. Den virker som en smaksforsterker, og setter god smak til nesten alle typer retter, sier Gerd Byermoen. 

Høstfavoritter til inspirasjon:

-       Løkpai  er nydelig til kveldskos

-       Fransk løksuppe – varmer godt en kjølig høstdag

-       Rødløk og mangosalat – er en frisk vri tilbehøret

-       Løksyltetøy er perfekt til osten

-       Karamellisert løk – tar tid å lage men kan toppe enhver middag

 

Løk er godt egnet å dyrke i Norge

Vanligvis dyrkes mesteparten av den løken vi spiser i Norge her i landet. 2019 var et unntaksår, men 2020 ser ut til å bli et godt løk-år. Da antar vi at vi kan produsere omtrent 70 % av løken vi bruker lokalt. 

Løk gir mange helsegevinster på kjøpet.

I tillegg til den gode smaken får du mange helsegevinster på kjøpet. Løk inneholder forskjellige typer antioksidanter. Antioksidanter er med på å styrke kroppens forsvar mot oksidativt stress, slik som stress, sollys, forurensning og ulike infeksjoner.

Løk har lavt kaloriinnhold, men et høyt innhold av kostfiber. Kostfiberet bidrar å regulere tarmen din i tillegg til å holde deg mett etter et måltid. Her er det ingen begrensinger, spis så mye du orker.

Løk er bra for både kroppen, kloden og lommeboken.

https://youtu.be/up9I8rVz4yI
Videokanal

Nøkkelord

Kontakter

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

Tel:952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Løkpai er nydelig til kveldskos
Løkpai er nydelig til kveldskos
Last ned bilde
Rødløk og mangosalat er friskt og fargerikt tilbehør
Rødløk og mangosalat er friskt og fargerikt tilbehør
Last ned bilde
Karamellisert løk topper enhver rett.
Karamellisert løk topper enhver rett.
Last ned bilde
Løksuppe er perfekt og varmende høstmat.
Løksuppe er perfekt og varmende høstmat.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom