Opplysningskontoret for brød og korn

Våre syv slag fra nord til sør

Del

Er kakemenn din julekake-favoritt? Da er du antageligvis fra sør eller vest i landet. Her er alle landets forskjellige syv slag julekaker.

Kransekaken er den absolutte favoritten blant julekakene. I undersøkelsen til Opplysningskontoret for brød og korn havnet den på toppen av listen for hele Norges julekakefavoritter. (Foto: Brodogkorn.no)
Kransekaken er den absolutte favoritten blant julekakene. I undersøkelsen til Opplysningskontoret for brød og korn havnet den på toppen av listen for hele Norges julekakefavoritter. (Foto: Brodogkorn.no)

Fra gammelt av skulle det være syv forskjellige julekaker til jul – men hvilke syv slag skal det være?

Svaret er: Det avhenger av hvor du bor i vårt langstrakte land. 

Vestlandet elsker kakemenn

Opplysningskontoret for brød og korn ville finne mer ut om nordmenns regionale tradisjoner rundt julebaksten. Derfor gikk de sammen med Matprat.no om en spørreundersøkelse om julemat og juletradisjoner.

Undersøkelsen ble utført høsten 2021 av meningsmålingsbyrået YouGov.

– Stedet vi bor på og familiens juletradisjoner påvirker hvilke kaker vi velger til jul. Derfor var vi nysgjerrige på om det er store forskjeller på hva slags kaker man baker eller kjøper til jul, sier daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.

I undersøkelsen spurte de blant annet om folkets favoritter blant julekakene og hvor de var fra.

Vestlandet, Agder og Sør-Østlandet var de eneste som hadde kakemenn med på lista. På Vestlandet kommer kakemennene til og med på andreplass på lista, bare noen få desimaler bak pepperkakene.

Forskjellige syv slag i fem regioner

Fra gammelt av ble de syv slagene julekaker gjerne valgt ut blant krumkakergorosmultringerfattigmannberlinerkransersandkakerserinakakersirupssnipperkransekake og kokosmakroner.

Nå ser det ut til at forskjellige regioner legger til nye favoritter på listen. Innlandet, Viken,  Trøndelag og Nord-Norge har for eksempel både brune pinner og Sarah Bernhardt på listen over sine syv slag julekaker.

– Brune pinner er enkle å bake, samtidig som de egner seg godt å bake sammen med barn, for eksempel på juleverksted. Dessuten smaker de godt, for både store og små! Det er nok ikke tilfeldig at disse har fått en plass på topplisten i flere regioner, sier Nordbø.

Det at Sarah Bernhardt både smaker vidunderlig og er elegante på kakefatet gjør nok at de har blitt populære til jul, men de kan også bakes i langpanne.

På Vestlandet, sammen med Agder og Sør-Østlandet regnes den mektige delfiakaken som ett av de syv slagene. Nord-Norge og Trøndelag er på sin side de eneste som har risboller på listene sine – og de eneste med krumkaker øverst på pallen.

Og i Oslo? Ja, der er ikke julebakst like populært som ellers i landet. I Oslo er det nemlig flere enn i de andre regionene som svarer at de ikke er noe glad i julekaker. Samtidig er folk i hovedstaden de eneste som har cookies/kjeks på sin topp syv-liste. Sammen med Innlandet og Viken er de også alene om å ha julekake/julebrød på listen.

Felles favoritter blant de syv slag

Vi har ikke bare forskjellige syv slag, vi har også noen like. Pepperkaker – Vestlandets favoritt – er på topp tre i alle regionene. Krumkaker går også igjen over hele fjøla og smultringer er populært.

Kransekaken er på topp tre i hele landet og tar derfor den sammenlagte førsteplassen på landsbasis. Torunn Nordbø tror det kan handle om dette er en skikkelig festkake.

– Kransekaken er veldig staselig og dekorativ på kakebordet, samtidig som den inneholder ingredienser som mange liker. Dessuten er den lett å bestille på bakeriet og koselig å gi i gave til vertskapet når vi skal i juleselskap, sier Nordbø.

Slik svarte vi på spørsmålet «Hva er din favoritt blant julekakene?»

Norge totalt: 

Kransekake: 10%

Pepperkaker: 9%

Krumkaker: 8%

Smultringer: 6%

Brune pinner: 5%

Delfiakake: 5%

Sarah Bernhardt: 5%

Oslo

Kransekake: 9%

Pepperkaker: 9%

Krumkaker: 7%

Smultringer: 6%

Julekake: 6%

Berlinerkranser: 6% 

Cookies/kjeks: 5%

Innlandet og Viken

Kransekake: 12%

Pepperkaker: 8%

Krumkaker: 8%

Sarah Bernhardt: 7%

Smultringer: 6%

Brune pinner: 6%

Julekaker: 5%

Vestlandet

Pepperkaker: 9%

Kakemenn/Julemenn: 9%

Kransekake: 8%

Delfiakake: 6%

Krumkaker: 6%

Kokosmakroner: 6%

Smultringer: 5%

Agder og Sør-Østlandet

Kransekake: 12%

Pepperkaker: 10%

Krumkaker:  9%

Delfiakake: 8%

Smultringer: 5%

Sarah Bernardt: 5%

Kakemenn/Julemenn: 5%

Trøndelag og Nord-Norge

Krumkaker: 10%

Kransekake: 9%

Brune pinner: 8%

Pepperkaker: 8%

Risboller: 7%

Sarah Bernhardt: 6%

Smultringer: 5%

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kransekaken er den absolutte favoritten blant julekakene. I undersøkelsen til Opplysningskontoret for brød og korn havnet den på toppen av listen for hele Norges julekakefavoritter. (Foto: Brodogkorn.no)
Kransekaken er den absolutte favoritten blant julekakene. I undersøkelsen til Opplysningskontoret for brød og korn havnet den på toppen av listen for hele Norges julekakefavoritter. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
På Vestlandet er det pepperkakene som havner på førsteplassen på lista over de syv slag. (Foto: Brodogkorn.no)
På Vestlandet er det pepperkakene som havner på førsteplassen på lista over de syv slag. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Kakemenn er en sør- og vestnorsk spesialitet. (Foto: Brodogkorn.no)
Kakemenn er en sør- og vestnorsk spesialitet. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Trøndelag og Nord-Norge er de eneste regionene som har krumkake på toppen av topp syv-lista over julekaker. (Foto: Brodogkorn.no)
Trøndelag og Nord-Norge er de eneste regionene som har krumkake på toppen av topp syv-lista over julekaker. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom