Statens vegvesen

Vær obs på kantslått

Del
Dette bør du vite i tilfelle du møter på kantslått langs veiene i sommer.
De fleste veikantene slås to ganger i løpet av sommeren. Foto: Bård Asle Nordbø, Statens vegvesen.
De fleste veikantene slås to ganger i løpet av sommeren. Foto: Bård Asle Nordbø, Statens vegvesen.

Nå er det den tida på året igjen. Du er ute og kjører, og nyter veien omkranset av grønne, frodige veikanter. Så havner du i saktegående kø bak en traktor som klipper gress i veikanten. Er det virkelig nødvendig?

Farlig å komme nær

Ikke er det risikofritt heller. Kvist, kapp, stein og søppel fyker ut fra slåmaskinen i stor fart, og kan skade både myke trafikanter og biler.  

– Kantslåtten skjer hovedsakelig på natta for å hindre trafikken minst mulig, og på grunn av sikkerheten til trafikantene og de som utfører arbeidet, sier miljørådgiver Grete Sponga i Statens vegvesen.

Veikantene klippes som oftest to ganger hver sommer. Hva med blomstene og insektene?

Hindrer spredning av uønskede arter

Kantslått er først og fremst et tiltak for trafikksikkerhet, siden overgrodde veikanter kan hindre sikten. Samtidig er det viktig å begrense spredningen av uønskede arter.

Kantslått til rett tid fjerner kraftigvoksende vegetasjon og hindrer spredning av fremmede, skadelige planter som fortrenger de artene som hører naturlig hjemme langs veiene.

– For oss er det veldig viktig å få i gang den første kantslåtten for å begrense spredning av blant annet lupiner og russekål. Det gjør vi ved å få slått før de setter frø. Samtidig tar vi hensyn til arter vi ønsker å ta vare på, derfor hopper vi over flere veikanter nettopp for å ivareta artsmangfoldet av både planter og insekter, sier Grete Sponga. 

Insektene finner mat mange andre steder

Slåing av veikanter tidlig på sommeren er ikke helt gunstig for humler, bier og andre insekter. Heldigvis har insektene tilgang på blomster andre steder enn i veikanten. 

– Det å begrense spredning av fremmede, skadelige arter og hindre gjengroing, er et viktig tiltak for å ivareta pollinatorer og andre insekter, selv om det begrenser tilgang på blomster i veikanten en periode. Da beholder vi mer artsmangfold også i framtida, sier Sponga.

I perioder med tørt terreng og stor skogbrannfare, må kantklippen likevel settes på vent i noen områder. Veimyndighetene har i dag stoppet all kantslått i Agder, Vestfold og Telemark og gamle Buskerud, på grunn av brannfaren. 

Bilister, blomster og bier

Så hvis du ikke ønsker steinsprang i ruta eller riper i lakken, er det bare å ta det med ro og holde god avstand til slåmaskinen som klipper veikanten.

Vis hensyn til de som gjør jobben langs veien. De jobber for både bilister, blomster og bier. 

Nøkkelord

Kontakter

Pressevakt Drift og vedlikehold

* Drift, vedlikehold og forvaltning av riksvegnettet * Brøyting/strøing/salting * Asfalt * Rekkverk * Bruer * Tunneler * Fjelloverganger * Rasteplasser * Inspeksjoner * Ferje

Tel:479 05 472pressedv@vegvesen.no

Bilder

De fleste veikantene slås to ganger i løpet av sommeren. Foto: Bård Asle Nordbø, Statens vegvesen.
De fleste veikantene slås to ganger i løpet av sommeren. Foto: Bård Asle Nordbø, Statens vegvesen.
Last ned bilde

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen
Statens vegvesen
Postboks 1010 Nordre Ål
2605 Lillehammer

22 07 30 00http://www.vegvesen.no

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye