Utforsker Norden i stort formidlingsprosjekt
Nasjonalbiblioteket og UiO:Norden går sammen om storsatsinga «Konstruksjonen av Norden». – Vi har mye å lære av naboene våre, sier Tore Rem, direktør for UiO:Norden.

Torsdag 21. januar går startskuddet for det første arrangementet i en formidlingsserie som vil strekke seg gjennom hele 2021.
I en verden der stormaktskonstellasjonene er i endring og internasjonale samarbeid slår sprekker, har flere pekt på at Norden kan få øktbetydning. I år etter år blir nordiske land dessutenpekt ut som spesieltlykkelige, hyggelige og likestilte. Samfunna våre fungerer. Tilliten er stor. Samholdet står sterkt.
Men hva er egentlig dette Norden? Hvilkeideer har vi hatt om Norden opp gjennom tidene? Og hva har det å si for nordmenn at vi er en del av dette fellesskapet?
– I denne formidlingsserien ønsker vi å se på hvordan vår kulturhistorie til ulike tider har blitt preget og formet av regionen vi inngår i, sier direktør for kulturformidling ved Nasjonalbiblioteket Eline Skaar Kleven. – Nasjonalbibliotekets samling rommer vår felles hukommelse, og vi er veldig glade for å kunne samarbeide med UiO:Norden om denne satsingen, der vi i lys av ideen om et nordisk fellesskap kan utforske hendelser og materiale i samlingen.
Ny storsatsing
Gjennom arrangementsserien «Konstruksjonen av Norden» inviterer Nasjonalbiblioteket og UiO:Norden til en utforsking av ideen om det nordiske fellesskapet.
– Vi starter i middelalderen og ender opp i egen tid. Med spørsmålet hvordan oppstod den vidgjetne nordiske modellen? Og – ikke minst, hvilke utfordringer står den overfor nå? sier Rem.
Via foredrag, samtaler og digital formidling gjennom hele 2021,vil serien ta for seg de store spørsmålene om Nordens fortid og framtid.
Enn så lenge er arrangementene planlagt i digital form, og kan følges fra Facebook eller nb.no.
– Jeg er veldig glad for at Nasjonalbiblioteket er vertskap og medarrangør for ei så ambisiøs satsing, sier Rem.
«Konstruksjonen av Norden»
– Vi ønsker å stille spørsmål om hvordan Norden blei til, hva som har brakt oss sammen og ført oss fra hverandre gjennom historia, sier Rem.
UiO:Norden er ei tverrfaglig satsing ved Universitetet i Oslo, der 250 forskere utforsker nordisk historie og samfunnsliv.
– Dette handler om å bli betre kjent med dem som tradisjonelt har stått oss nærmest, både i likhet og forskjeller. Ved å forstå vår felles historie, lærer vi oss selv bedre å kjenne, mener Rem.
Konstruksjonen av Norden, program for januar – mai 2021:
21.1 - Middelalderen – Samtale mellom Bergsveinn Birgisson og Carline Tromp
10.2 – Den store nordiske krig – Foredrag ved Ola Teige
24.2 – Drømmen om nordisk storhet – Foredrag ved Anne Eriksen
27.4 – Opplysningstiden - Samtale med Frederik Stjernfelt, Ellen Krefting og Trygve Riiser Gundersen – ledet av Helge Jordheim
6.5 – Skandinavismen - Foredrag ved Ruth Hemstad
19.5 – Det moderne gjennombrudd – Samtale mellom Narve Fulsås, Ulrike Spring og Jens Bjerring-Hansen – ledet av Mona Ringvej
Serien fortsetter med flere arrangementer høsten 2021.
Nøkkelord
Kontakter
Tore RemdirektørUiO:Norden
Foto: UiO:Norden
Eline Skaar Klevendirektør for kulturformidlingNasjonalbiblioteket
Foto: Nasjonalbiblioteket
Bilder

Lenker
Om UiO - Det humanistiske fakultet
Følg saker fra UiO - Det humanistiske fakultet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det humanistiske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra UiO - Det humanistiske fakultet
UiOs nye Exphil-pensum løfter de store spørsmålene om kunnskap18.1.2021 10:12:11 CET | Pressemelding
Boka alle UiO-studenter må gjennom er klar i ny utgave. Nå håper forfatterne at de nye studentene skal få taket på kritisk tenkning og skjønne poenget med å lese gamle tekster.
UiO med nytt grønt studietilbud17.8.2020 11:20:30 CEST | Pressemelding
Fra våren 2021 kan klimaengasjerte masterstudenter ved UiO styrke utdanningen sin med et grønt Honours-sertifikat.
25 prosent økning i antallet søkere til humanistiske utdanninger24.4.2020 11:27:32 CEST | Pressemelding
Særlig de tverrfaglige studietilbudene og idéfagene er attraktive for de kommende studentene ved Det humanistiske fakultet, Universitetet i Oslo.
Blir barn smartere av å lære flere språk?5.3.2020 13:11:20 CET | Presseinvitasjon
Senter for flerspråklighet ved Universitetet i Oslo presenterer ny forskning om flerspråklige barn.
Nå får språkene på Universitetet i Oslo sin egen festival27.2.2020 09:36:54 CET | Pressemelding
Med 24 språk på menyen, er det bare rett og rimelig at Universitetet i Oslo feirer språkfagene med en egen Ordfestival, synes festivalsjef Kristin Bech.
Norske barn føler seg tryggest på nett – og norske foreldre deler mest10.2.2020 12:35:27 CET | Pressemelding
Forskningsrapporten, som utgis i forbindelse med Safer Internet Day, viser også hvordan antall timer brukt på Internett varierer fra rundt to timer per dag (Sveits) til tre og en halv time (Norge). Denne nye rapporten, EU Kids Online 2020: Survey Results from 19 Countries, kartlegger risiko og muligheter i forbindelse med europeiske barns bruk av Internett. Forskere fra hele Europa har samarbeidet for å gjennomføre en omfattende undersøkelse med 25,101 barn mellom 9 og 16 år i 19 europeiske land.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom