Dinero

Unngå kredittsmell etter Black Friday

Del

Ekspertene advarer mot å la svartfredagen bli en blåmandag dersom du handler med kredittkort på Black Friday.

KAN BLI DYRT: Black Friday gir mange prisavslag, men handler du på kreditt kan det fort bli dyrt – med mindre du handler riktig, råder ekspertene.
KAN BLI DYRT: Black Friday gir mange prisavslag, men handler du på kreditt kan det fort bli dyrt – med mindre du handler riktig, råder ekspertene.

Vi er allerede et par dager inn i Black Week, og den stadig mer ekstreme handelstradisjonen kulminerer i Black Friday på fredag. Med priskutt og rabatter opp og i mente har den amerikanske tradisjonen gjort butikk i Norge siden 2010.

I fjor slo vi kortrekord under Black Friday, og kortene gikk varme for 3,7 milliarder kroner fordelt på over 9 milliarder transaksjoner – en økning på 3,6 prosent sammenlignet med foregående år. Mange drar med andre ord nytte av tilbudene denne dagen, og mange handler med kredittkort. Ifølge ekspertene gir det fordeler, men også risiko for ulemper.

Handel med lånte penger

– Å handle med kredittkort gir en ekstra trygghet ved at man kan reklamere til kredittkortleverandøren hvis man for eksempel ikke får den varen du har bestilt eller dersom varen ikke kommer, forklarer Jorge B. Jensen, fagdirektør finans i Forbrukerrådet, til Dinero.no om handel på nett med kredittkort.

Dette er bestemt i finansavtaleloven, som gir et ekstra sikkerhetsnett mot svindel, misbruk, konkurser og vriene reklamasjonssaker. Likevel er du rådet til å tenke gjennom kjøpet.

– De som handler på kreditt må nøye vurdere om de klarer å betale tilbake kreditten og når de klarer å betale tilbake, legger Jensen til.

Uttalelsen finner resonans hos Gry Nergård, forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge.

– Det gjelder det samme på Black Friday som alle andre dager i året: du kan handle med kredittkort dersom du vet at du kan betale tilbake pengene du bruker når fakturaen kommer, sier hun til Dinero.no.

Finans Norge er finansnæringens hovedorganisasjon, og representerer rundt 240 finansbedrifter og nærmere 50 000 ansatte.

Kredittkort flest har en rentefri periode på inntil 45 dager. Dette innebærer at du rentefritt kan bruke kreditt i denne perioden. Betaler du ikke hele beløpet når regningen kommer, vil det løpe rente på beløpet du har brukt helt fram til det er tilbakebetalt. Jo lengre tid du bruker på å nedbetale kredittkortgjelden, jo mer må du betale for den. Og da er det ikke sikkert du har spart så mye på Black Friday-tilbudene likevel.

Kredittkort kan gi prisfordeler

Nevnte rentefrie periode gir derimot også noen muligheter for besparelse med et kredittkort dersom du ikke har penger tilgjengelig på brukskonto. 

– Fordelen er at du kan få kjøpt noe til bra pris du har planlagt men ikke har råd til å kjøpe før lønna kommer eller etter at du har fått de pengene du har ønsket deg til jul, sier Nergård i Finans Norge. 

– Ulempen kan være at du blir revet med og kjøper noe annet, mer eller dyrere enn du ellers ville gjort når det er en slik dag. Hvis du har kjøpt mer enn du burde og ikke kan betale når regningen kommer, har du et problem, legger hun til.

Har du tenkt å handle noe denne fredagen bør du undersøke faktisk førpris, men også se om varen tilbys billigere andre steder. I tillegg bør du ta vare på kvitteringen – du har de samme kjøpsrettighetene som ved handel alle andre dager i året!

Advarer mot gjeldsregister

Jensen i Forbrukerrådet minner på at gjelden du eventuelt pådrar deg under Black Friday vil kunne vises for andre finansinstitusjoner i gjeldsregistrene.

Mange butikker tilbyr usikret kreditt i form av kredittkort og kredittrammer for å la deg gjøre handelen på avbetaling, og denne rammen kan være til hinder for å kunne ta opp andre lån i framtiden.

– Dersom du kjøper varene med kreditt på Black Friday, så vil kreditten og innvilget kredittramme registreres i gjeldsregistrene. Det vil være banker som tar hensyn til både benyttet og innvilget kredittrammer når de vurderer boliglånssøknader, og da kan man oppleve at man ikke får låne så mye som man kunne ønske seg til kjøp av bolig, sier han.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

KAN BLI DYRT: Black Friday gir mange prisavslag, men handler du på kreditt kan det fort bli dyrt – med mindre du handler riktig, råder ekspertene.
KAN BLI DYRT: Black Friday gir mange prisavslag, men handler du på kreditt kan det fort bli dyrt – med mindre du handler riktig, råder ekspertene.
Last ned bilde

Lenker

Om Dinero

Dinero
Dinero
Enebakkveien 117
0680 Oslo

23 90 52 52https://www.dinero.no

Forbrukerportalen Dinero™ tilbyr tester og dyptgående artikler innen privatøkonomi. Vårt hovedfokus er betalingskort, kredittkort, forbrukslån og forsikring. Dinero.no eies av Fagweb AS

Følg saker fra Dinero

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dinero på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Dinero

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom