Grensehandelen stoppet nesten opp
Det er kanskje ikke så rart at grensehandelen nesten stoppet opp i andre kvartal i år. Årsaken er korona og tilhørende reiserestriksjoner, som har gått særlig hardt ut over utfarten til Sverige, skriver Dinero.no.
– Grensehandelen i 2. kvartal 2020 var preget av restriksjonene som trådte i kraft i mars, særlig mot Sverige. Flere land og regioner i Norden ble unntatt restriksjonene fra 15. juni, men de populære grensehandelsdestinasjonene i Sverige forble røde på smittekartet gjennom hele 2. kvartal, sier Boyd Oyier i SSB.
99 prosents nedgang
I andre kvartal i fjor la vi igjen 4,1 milliarder kroner på grensehandelen. I tilsvarende periode i år har vi lagt igjen 28 millioner. Det svarer til en reduksjon på hele 99 prosent.
Mellom tredje kvartal i fjor og andre kvartal i år handlet vi for 9,7 milliarder kroner, en nedgang på 42 prosent sammenlignet med samme periode foregående år.
De skrale tallene fra første og andre kvartal i år trekker ned snittet betraktelig, ifølge SSB.
Omsetningen har økt i Norge
Får man ikke handlet i utlandet, må man handle hjemme. Og det har vi gjort til gangs. Det nordmenn vanligvis handler mest på grensehandel er definitivt mat, med alkohol på andreplass. Disse kategoriene etterfølges av brus, snus og øvrige tobakksprodukter.
– Endringer i handlemønster og nedgangen i grensehandelen under koronapandemien har resultert i vekst i salg av dagligvarer og alkohol i Norge, sier Oyier.
Fra mars i fjor til mars i år økte dagligvareomsetningen alene med 13 prosent. Salget av alkohol økte med 15 prosent i samme periode.
– Ser vi bort fra storbyene, er det de økonomiske regionene på Østlandet som har opplevd sterkest vekst. Alle regionene øst for Oslo hadde en vekst på 20 prosent eller mer, sier førstekonsulent i SSB Jørgen Vinje Berget.
Halden troner øverst på listen, med 27 prosents økning i salget av alkohol.
– Dette er områder der innbyggerne historisk sett oftest tar turen over grensen til Sverige for å handle matvarer, alkohol og tobakk, forteller Berget.
Handlet for mindre
Med færre utenlandsturer under beltet enn vanlig, skulle man tro nordmenn la igjen mer penger per tur ved grensehandelen. Tallenes tale tyder på det motsatte.
Snittsummen per tur gikk ned fra 1799 kroner til 1589 kroner, en differanse på snaue 210 kroner.
Det ble gjennomført 6,1 millioner dagsturer i perioden tredje kvartal 2019 til og med andre kvartal 2020, en reduksjon på 3,2 millioner turer fra forrige firekvartalsperiode, med sine 9,3 millioner dagsturer.
Kilde: Dinero.no
Nøkkelord
Kontakter
Anders FagerengDaglig Leder
Tel:+47 480 65 453fagereng@dinero.noBilder
Lenker
Om Dinero
Forbrukerportalen Dinero™ tilbyr tester og dyptgående artikler innen privatøkonomi. Vårt hovedfokus er betalingskort, kredittkort, forbrukslån og forsikring. Dinero.no eies av Fagweb AS
Følg pressemeldinger fra Dinero
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dinero på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dinero
Bank Norwegian lanserer dagligvareforsikring8.12.2020 16:29:48 CET | Pressemelding
Bank Norwegian-kortet blir dermed det første kortet i Norden med inkludert dagligvareforsikring. – Vi ønsker å tilpasse oss dagens situasjon, sier produktsjef Torstein Røed.
Snart blir 4 milliarder kroner ubrukelige13.11.2020 15:19:34 CET | Pressemelding
Ta farvel med den gamle 1000-kronerseddelen, for i helgen tas den ut av sirkulasjon.
Vil redusere maksgrensen for forbrukslån28.9.2020 13:45:17 CEST | Pressemelding
Finanstilsynet vil slå sammen boliglånsforskriften med forbrukslånsforskriften i nytt forskriftsforslag. Maksimal gjeldsgrad reduseres, og banker som låner ut forbrukslån får ingen utlånsfleksibilitet.
Kredittkortgjelden øker13.8.2020 14:50:24 CEST | Pressemelding
Gjeldsnivået på kredittkort nærmer seg samme nivå som før koronaviruset stengte landet.
Trumf Visa får ny leverandør12.8.2020 14:17:32 CEST | Pressemelding
Det er NorgesGruppen selv som overtar distribusjonsavtalen for kredittkortet Trumf Visa når avtalen med DNB opphører. Rente og valutapåslag økes, og uttaksgebyret endres.