Unge er mindre fornøyde med seksualitetsundervisningen enn tidligere
Ifølge en undersøkelse utført av Kantar på vegne av Sex og samfunn er unge mindre fornøyde med seksualitetsundervisningen i dag enn tidligere. Data er basert på funn fra 2021 som er sammenlignet med en lik undersøkelse fra 2017.
50 år for mer opplysning om seksualitet
Sex og samfunn har jobbet for å bedre tilgangen til informasjon om seksualitet i 50 år, og vi mener at god og helhetlig seksualitetsundervisning er viktig for å få et godt forhold til egen kropp, seksualitet og seksuell helse. Daglig leder Maria Røsok påpeker at det på enkelte arenaer har skjedd en betydelig bedring i tilgang på informasjon og kunnskap om seksualitet og seksuell helse:
- Hvorfor klarer vi da ikke å få til den gode seksualitetsundervisningen som både undervisere og elever sier de ønsker?
Lik undersøkelse gjennomført i 2016 og 2017
Sex og samfunn gjennomførte en lik undersøkelse blant undervisere og elever i henholdsvis 2016 og 2017, og tilbakemeldingen da var blant annet at mindretallet av underviserne, kun 3 av 10, mente at seksualitetsundervisningen de selv holdt var god nok. Samtidig sa hele 8 av 10 elever at god seksualitetsundervisning på skolen var viktig for å få et godt forhold til egen kropp. Sex og samfunn har brukt data fra undersøkelsene aktivt i argumentasjonen for å øke kunnskap og kompetanse hos undervisere, og for å legge politisk press på beslutningstakere. Resultatene fra 2016 og 2017 viste oss at både undervisere og elever ønsket en satsing på seksualitetsundervisningen i skolen. Men har det skjedd noe?
Hva viser nye data oss?
Den ferske undersøkelsen gjennomført høsten 2021 viser blant annet at elevene er mindre fornøyde med dagens seksualitetsundervisning enn de var i 2017. Hva kommer dette av? Har det ikke skjedd noen endring? Har undervisningen blitt dårligere eller klarer ikke undervisere å gjøre seksualitetsundervisningen relevant? Eller kan det være at dagens unge har mer innsikt i hva god seksualitetsundervisning er, og derfor har større krav og forventninger til undervisningen?
Gjennom 2022 vil Sex og samfunn publisere flere rapporter basert på funn fra undersøkelsen. Undersøkelsen er besvart av både undervisere og elever og skal danne grunnlaget for videre innsats for å bedre seksualitetsundervisningen i norsk skole. Første delrapport vil publiseres i januar 2022.
Nøkkelord
Kontakter
Maria RøsokDaglig leder
Tel:22 99 39 00Tel:92 04 75 45maria@sexogsamfunn.noLenker
Om Sex og samfunn
Sex og samfunn er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.
Sex og samfunn ble etablert i 1971 og har i 50 år jobbet for å bedre befolkningens seksuelle og reproduktive helse og rettigheter. Vi mener at seksuell helse må likestilles med fysisk og psykisk helse. Alle må ha et tilgjengelig helsetilbud uavhengig av alder og bosted og det må anerkjennes at vi alle har en seksualitet og at vi er seksuelle hele livet. Sex og samfunn mener at frihet til å bestemme over egen seksualitet og seksuelle helse er viktig for et helsefremmende og positivt syn på eget selvbilde, relasjoner og fysisk og psykisk helse.
Les mer om hva Sex og samfunn mener om seksualitetsundervisning her.
Følg pressemeldinger fra Sex og samfunn
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og samfunn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sex og samfunn
Skamløsprisen 2022: Mangfold preger årets topp 1020.6.2022 09:00:44 CEST | Pressemelding
Topp 10 til Skamløsprisen 2022 er klare, og Sex og samfunn er glade for at mangfold står ekstra sentralt i år. Det trengs mer åpenhet rundt seksualitet, sier daglig leder ved Sex og samfunn, Maria Røsok.
Unge krever en bedre seksualpolitikk: Helse- og omsorgsministeren mottar 50 krav fra unge fra hele landet3.12.2021 04:00:00 CET | Pressemelding
Unge fra hele landet har gitt innspill til Norges seksualpolitikk, og resultatet er 50 krav som i dag overrekkes helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. - Formingen av fremtidens seksualpolitikk kan ikke skje uten oss, sier leder for Sex og samfunns Ungdomsgruppe.
Skamløsprisen 2021 gikk til Ida og Marianne fra podkasten Hemma3.9.2021 18:08:18 CEST | Pressemelding
"Norges viktigste pris" sa fjorårets vinner Morten Hegseth, om prisen som i år gikk til Marianne Knudsen og Ida Hauge Dignes fra podkasten Hemma. Skamløsprisen 2021 ble delt ut på et storslått show på Riksscenen i Oslo den 3. september, ledet av Else Kåss Furuseth.
Sex og samfunn drar på Norgesturne: Hva mener unge om sex?7.7.2021 07:30:00 CEST | Pressemelding
Ofte snakkes det om ungdommen, men sjeldent snakkes det med dem. Dette vil Sex og samfunn endre. De drar på Norgesturne for å finne ut hva unge mener og ønsker for fremtidens seksualpolitikk.
Hvem vinner Skamløsprisen 2021?29.6.2021 07:30:00 CEST | Pressemelding
For sjette år på rad deler Sex og samfunn ut Skamløsprisen - en unik pris som vil bidra til å fjerne skam og tabu i samfunnet. Årets topp 10 kandidater er alle banebrytende og skamløse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom