Unge krever en bedre seksualpolitikk: Helse- og omsorgsministeren mottar 50 krav fra unge fra hele landet
50 krav for de neste 50 år
Sex og samfunn har jobbet med seksuell og reproduktiv helse og rettigheter i 50 år. I løpet av jubileumsåret 2021 har seire blitt feiret, men nå er det på tide å se fremover.
- Vi har oppnådd mye, men mye gjenstår, sier daglig leder Maria Røsok, som fortsetter: For oss er det viktig å lytte til de som skal komme etter, og vi har derfor spurt unge over hele landet hva de mener må inkluderes i fremtidens seksualpolitikk.
Resultatet er 50 krav, som altså skal overrekkes til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
På Norgesturné for å samle innspill
I sommer reiste Sex og samfunns Ungdomsgruppe på Norgesturné.Katarina Eisenstein er leder av gruppen og var med på reisen som gikk fra Alta i nord til Kristiansand i sør. Hun sitter igjen med mange inntrykk.
- Flertallet av de vi møtte hadde ikke lært om samtykke og overgrep i skolen, de følte ikke at de hadde fått en seksualitetsundervisning som forberedte dem på livet videre, og de følte ikke at de kunne være åpne om den de er, sier Katarina.
- Jeg skulle ønske jeg kunne si at disse opplevelsene overrasket meg, men det gjorde jo egentlig ikke det. Det er jo ikke noe nytt at seksuell helse ikke prioriteres på lik linje som fysisk eller psykisk helse. Kunnskapen vi nå sitter på, derimot, krever en endring i dette. Vi vet at seksualitet er en grunnleggende del av mennesket, og at det er noe som ikke kan skilles fra andre livsaspekter. Nå vet vi også litt mer om hva ungdommer ønsker seg.
- Lytt til oss!
Listen med de 50 kravene som Katarina, på vegne av unge fra hele landet, i dag klokken 12.00 skal overrekke ministeren inkluderer blant annet krav om styrket seksualitetsundervisning, mer tilgjengelige helsetjenester og økt fokus på rettigheter.
- Dagens regjering er allerede i gang og har blant annet varslet at en samtykkelov er noe de ønsker å prioritere. Men vi håper de tør å ta tak i flere av sakene de unge løfter fram: det er viktig at vi har et helsetilbud for unge der de bor, og det er viktig at de får kunnskapen de trenger så de kan utøve et trygt og godt seksualliv når den tid kommer, sier Katarina.
Hun er glad for at helse- og omsorgsministeren vil ta imot kravene og håper regjeringen bruker de i arbeidet for å sikre bedre seksuell helse for alle. For selv om det snakkes mye om økt satsing på området, er vi langt unna å nå kravene fra de unge.
- Det er lurt å lytte til hva ungdommer har å si, spesielt i saker som angår dem. Men innenfor seksualpolitikk-feltet, har dette sjeldent vært normen. Politikere vegrer seg fra å heve stemmen om temaer som gjerne anses som tabu, og unge får ikke et talerør å nå gjennom med.
Katarina håper at politikerne vil ta unges 50 krav på alvor og tørre å de med inn i sitt arbeid:
- Formingen av fremtidens seksualpolitikk kan ikke skje uten oss.
Nøkkelord
Kontakter
Maria RøsokDaglig leder
Tel:22 99 39 00Tel:92 04 75 45maria@sexogsamfunn.noAnneli RønesKommunikasjonsrådgiver
22 99 39 00 / 92 08 40 27
Bilder
Dokumenter
Lenker
Om Sex og samfunn
Sex og samfunn er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Vi driver Norges største klinikk for seksuell helse.
Sex og samfunn ble etablert i 1971 og har i 50 år jobbet for å bedre befolkningens seksuelle og reproduktive helse og rettigheter. Vi mener at seksuell helse må likestilles med fysisk og psykisk helse. Alle må ha et tilgjengelig helsetilbud uavhengig av alder og bosted og det må anerkjennes at vi alle har en seksualitet og at vi er seksuelle hele livet. Sex og samfunn mener at frihet til å bestemme over egen seksualitet og seksuelle helse er viktig for et helsefremmende og positivt syn på eget selvbilde, relasjoner og fysisk og psykisk helse.
Følg pressemeldinger fra Sex og samfunn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og samfunn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sex og samfunn
Morten Marius Skau: – Jeg vant faktisk en pris for å si alle de flaue tingene.8.9.2023 17:48:45 CEST | Pressemelding
Som 16-åring ble Morten Marius Skau lam fra brystet og ned etter en tramplineulykke. De siste årene har han engasjert seg for at personer med nedsatt funksjonsevne skal ha et godt seksualliv, og mener selv han snakker såpass mye om sex at foreldrene kanskje blir litt flaue. I dag vant han Skamløsprisen for sin åpenhet.
Skamløsprisen 2022 til Kaveh Rashidi: - Jeg vil bidra til at vi skammer oss litt mindre.2.9.2022 18:23:44 CEST | Pressemelding
Kaveh Rashidi jobber for at vi alle skal snakke mer åpent om seksuell helse, og er særlig opptatt av at leger må tørre å snakke med sine pasienter om sex. - Gjennom formidling av kunnskap prøver jeg å bidra til at vi skammer oss litt mindre, men også at vi ikke pålegger andre skam, sier vinneren av Skamløsprisen 2022.
Skamløsprisen 2022: Mangfold preger årets topp 1020.6.2022 09:00:44 CEST | Pressemelding
Topp 10 til Skamløsprisen 2022 er klare, og Sex og samfunn er glade for at mangfold står ekstra sentralt i år. Det trengs mer åpenhet rundt seksualitet, sier daglig leder ved Sex og samfunn, Maria Røsok.
Unge er mindre fornøyde med seksualitetsundervisningen enn tidligere5.1.2022 03:00:00 CET | Pressemelding
Ifølge en undersøkelse utført av Kantar på vegne av Sex og samfunn er unge mindre fornøyde med seksualitetsundervisningen i dag enn tidligere. Data er basert på funn fra 2021 som er sammenlignet med en lik undersøkelse fra 2017.
Skamløsprisen 2021 gikk til Ida og Marianne fra podkasten Hemma3.9.2021 18:08:18 CEST | Pressemelding
"Norges viktigste pris" sa fjorårets vinner Morten Hegseth, om prisen som i år gikk til Marianne Knudsen og Ida Hauge Dignes fra podkasten Hemma. Skamløsprisen 2021 ble delt ut på et storslått show på Riksscenen i Oslo den 3. september, ledet av Else Kåss Furuseth.