Sex og samfunn

Skamløsprisen 2021 gikk til Ida og Marianne fra podkasten Hemma

Del
"Norges viktigste pris" sa fjorårets vinner Morten Hegseth, om prisen som i år gikk til Marianne Knudsen og Ida Hauge Dignes fra podkasten Hemma. Skamløsprisen 2021 ble delt ut på et storslått show på Riksscenen i Oslo den 3. september, ledet av Else Kåss Furuseth.

Årets vinnere

I år gikk prisen til Ida og Marianne fra podkasten Hemma. Hele salen vart tydelig rørt etter en fantastisk takketale da de mottok prisen: "Vi vil ikke brukes som inspirasjonsporno, vi er folk". I takketalen snakket de om hvor viktig det er å bli annerkjent, og hvor tungt det er å jobbe mot systemet. 

"Norges viktigste pris," sa fjorårets vinner Morten Hegseth. Årets topp tre var Luca Dalen Espseth, organisasjonen Salam og Ida og Marianne. 

I begrunnelsen for prisen ble det trukket frem: "Marianne og Ida er to unge kvinner som driver podkasten Hemma. De har en funksjonsvariasjon og deler åpent om hvordan det er å leve med den. De er veldig tydelige på at alle har en seksualitet! De er de forbildene man trenger for at alle skal ha noen å kjenne seg igjen i."

Ida og Marianne snakket om at de er lei av å bli bedt om å smile pent: "Det er sånn funksjonshemmede skal oppføre seg, når vi får beskjed av kommunebyråkrater at vi kun får assistansetimer til å dusje to ganger i uka. Det er sånn vi skal oppføre oss når noen klapper oss på hodet og sier «så flink du er til å ta bussen». Det er sånn vi skal oppføre oss nå folk stiller oss private spørsmål om sexlivet vårt på byen. Men vi er lei av normer. Normer som fanger oss inne i trange båser. Normer som sier «her hører ikke du til»." 

Storslått prisutdeling

Else var for sjette år på rad konferansier for det skamløse showet! Under prisutdelingen kom fjorårets vinner Morten Hegseth og fortalte om sitt arbeid for fjerning av skam i arbeidet mot konverteringsterapi. Else hadde en skamløsprat med Morten Marius Skau og Rauand Ismail. Det var slampoesi med Guro Sibeko. Alle tre finalistene var på scenen i prat med Else. Podkasten Alfakrøll delte skamløst, og hele showet ble avsluttet med konsert fra Cocktail Slippers.

«Vi har feiret og hedret de som gjør en innsats og står på for å fjerne skam. Ikke bare fordi de fortjener det, men også fordi de minner oss alle på at kampen ikke er over», sier Else.

Årets topp 10

Sex og samfunn fikk inn 99 nominasjoner fra hele landet. Årets jury hadde derfor et tøft valg, men landet til slutt på ti topp kandidater:

  • Fra Hei verden: Dina Wikström, Runa Elvira Erlien, Viktor Waal Solberg og Joachim O. Hansen
  • Samtykkealliansen
  • Jan Thomas
  • Marianne Knudsen og Ida Hauge Dignes
  • Luca Dalen Espseth
  • Bygdepride
  • Astrid Renland
  • Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne
  • Organisasjonen Salam
  • Gerd Hilde Lunde

Den 1. juli presentere Sex og samfunn tre av disse som juryen hadde valgt ut som topp tre. Deretter lå valget hos publikum. I perioden 1. juli til 1. august har de stemt på sin favoritt.

Juryen

Juryen har bestått av Else Kåss Furuseth, Morten Hegseth, Morten Skau, Guro Sibeko, Rauand Ismail, Kathrine Aspaas, Maria Røsok og Katarina Eisenstein.

«Vi er veldig stolte over å kunne presentere disse 10, som viser bredden i engasjementet der ute. Alle kandidatene har gjort en viktig innsats for å fjerne skam», sier juryleder Maria Røsok, som også er daglig leder i Sex og samfunn.

Mål 

Skamløsprisens formål er å løfte frem enkeltpersoner, organisasjoner eller grupper som har oppmuntret til mot og åpenhet om skambelagte områder innenfor seksualitet og seksuell helse. H.K.H Mette Marit er prisens høye beskytter. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Sex og samfunn

Sex og samfunn
Sex og samfunn
Trondheimsveien 2 b
0560 Oslo

http://sexogsamfunn.no

Sex og samfunn er landets største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Ved Sex og samfunn jobber vi for å forebygge seksuelt overførbare infeksjoner, uplanlagte graviditeter og abort.

Vi har et grunnleggende positivt syn på seksualitet og jobber for å bygge ned tabu og stigma. Vi mener at den enkelte har rett til å leve ut sin seksualitet og kjønnsidentitet fri for skam og stigmatisering.

Følg pressemeldinger fra Sex og samfunn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og samfunn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sex og samfunn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom