Sex og samfunn

Skamløsprisen 2022: Mangfold preger årets topp 10

Del
Topp 10 til Skamløsprisen 2022 er klare, og Sex og samfunn er glade for at mangfold står ekstra sentralt i år. Det trengs mer åpenhet rundt seksualitet, sier daglig leder ved Sex og samfunn, Maria Røsok.

Skam, enten selvpålagt eller pålagt av andre, kan blant annet bidra til at mennesker ikke fullt ut kan leve i tråd med sin ønskede seksualitet, enten dette innebærer identitet, orientering, preferanser, følelser eller annet som for enkelte kan virke utfordrende. Stiftelsen Sex og samfunn har gjennom Skamløsprisen engasjert seg for å fjerne skam rundt temaer knyttet til seksualitet, noe som er nødvendig selv i 2022.

- Vi ser at det fortsatt er mye skam når det gjelder seksualitet og vi har dessverre en lang vei å gå før alle kan leve slik de ønsker. I noen deler av samfunnet har vi kommet langt, men vi ser for eksempel av debatten rundt markeringen av Pride at det er mye som gjenstår, sier daglig leder ved Sex og samfunn, Maria Røsok. Maria er også juryleder for Skamløsprisen.

Juryen møttes i begynnelsen av juni og stemte da frem topp 10.

- Topp 10 har en bredde og et mangfold vi tidligere ikke har sett siden vi begynte å dele ut Skamløsprisen i 2016. Det er veldig spennende, sier Røsok. Kanskje vitner dette om at flere tør å snakke åpent om tema knyttet til seksualitet?

Fast jurymedlem og fast konferansier for Skamløsprisen, Else Kåss Furuseth er også veldig fornøyd:

- Det er så fint å se det store engasjementet for å fjerne skam der ute, det er virkelig super innsats fra nord til sør! Vi har noen skikkelig modige kandidater og jeg er veldig spent på hvem di skal dele ut Skamløsprisen til i september!

Dette er årets topp 10

Kaveh Rashidi
Kaveh Rashidi er lege, skribent og foredragsholder og har et stort engasjement for seksuell helse. Kaveh jobber for at vi alle skal snakke mer åpent om seksuell helse, og er særlig opptatt av at leger må tørre å snakke med sine pasienter om sex.

Gerd Hilde Lunde, OsloMet
Gerd Hilde Lunde har i en årrekke jobbet for bedre kunnskap knyttet til seksuell helse, særlig gjennom å sørge for at OsloMet tilbyr stadig flere emner om seksuell helse. Hun skaper debatt i fagmiljøet og jobber for å fjerne stigma rundt grupper vi sjelden snakker om når det gjelder seksuell helse.

Esben Esther Pirelli Benestad
Esben Esther Pirelli Benestad har gjennom et langt yrkesliv jobbet for at alle typer seksualitet skal være en selvfølgelighet og ikke bare akseptert. Hen jobber også for å styrke sexologiutdanningen i Norge og bidrar til å fjerne skam hos fagpersoner.

Seksualpolitisk Nettverk for Ungdom (SNU)
Seksualpolitisk Nettverk for Ungdom (SNU) består av unge frivillige som jobber for at alle barn og unge skal ha en trygg og positiv seksualitet. SNU er nominert for sin kampanje "Herlig sex", som hadde som mål å styrke ungdommens bevissthet rundt hva samtykke og gjensidig sex er.

Christine Marie Jentoft
Christine Marie Jentoft er en lesbisk transkvinne som i mange år har vært aktiv i samfunnsdebatten. Til tross for trusler og hets har hun stått i det og kjempet mange kamper, dette til stor inspirasjon, og ikke minst enorm støtte, for andre i lignende livssituasjoner.

Victor Sotberg
Victor Sotberg er kjent fra blant annet YouTube og FlippKlipp på NRK Super og han har skrevet boken "Bare Victor". Han er et godt skeivt forbilde for barn og unge, da han snakker åpent om usikkerhet, sin prosess for å komme ut og finne seg selv.

Garmeres
Garmeres er en organisasjon for, av og med skeive samer og har sitt utspring i Saepmie Pride/Sápmi Pride. Garmeres jobber for et samfunn med rom og tilhørighet for alle som ikke alltid passer inn i kjønn- og seksualitetsnormene i minoritetssamfunn.

Emma Ellingsen
Emma Ellingsen ble kjent gjennom dokumentaren «Født i feil kropp», og har siden den gang delt åpent fra livet sitt. Hun er opptatt av at vi alle skal ha mindre fordommer mot de som skiller seg litt ut og har blitt et forbilde for mange unge i samme situasjon.

Abid Raja
Abid Raja er Stortingsrepresentant for Venstre og tidligere kultur- og likestillingsminister. I 2021 kom han ut med boken Min skyld, hvor han blant annet forteller åpent om sykdommen analatresi og hvordan den  preget selvbildet, selvfølelsen og forholdet til egen kropp.

Sultan Hadaddeen
Sultan Hadaddeen er opprinnelig fra Jordan og kom til Norge i 2011. Da hun kom ut som trans i en alder av 12 år tvang familien henne til homoterapi. Sultan har blant annet engasjert seg for at transpersoner, ikke-binære og sexarbeidere skal bli inkludert i markeringen av kvinnedagen.

Årets jury

  • Ida Hauge Dignes og Marianne Knudsen, fra podkasten Hemma. Ida og Marianne vant Skamløsprisen 2021
  • Ola Svenneby, leder i Unge Høyre
  • Odd Thomassen, tidligere leder i Skeiv Ungdom
  • Mutasim “Mutta” Billah, programleder for Sexpertene på Discovery+
  • Else Kåss Furuseth, programleder og komiker
  • Kathrine Aspaas, forfatter og emosjonell styrketrener
  • Sex og samfunns Ungdomsgruppe
  • Maria Røsok, daglig leder ved Sex og samfunn

Hennes kongelige høyhet Kronprinsesse Mette-Marit er Skamløsprisens høye beskytter.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Sex og samfunn

Sex og samfunn
Sex og samfunn
Trondheimsveien 2 b
0560 Oslo

http://sexogsamfunn.no

Sex og samfunn er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. 

Sex og samfunn ble etablert i 1971 og har i over 50 år jobbet for å bedre befolkningens seksuelle og reproduktive helse og rettigheter. Vi mener at seksuell helse må likestilles med fysisk og psykisk helse. Alle må ha et tilgjengelig helsetilbud uavhengig av alder og bosted og det må anerkjennes at vi alle har en seksualitet og at vi er seksuelle hele livet. Sex og samfunn mener at frihet til å bestemme over egen seksualitet og seksuelle helse er viktig for et helsefremmende og positivt syn på eget selvbilde, relasjoner og fysisk og psykisk helse. 

Sex og samfunn har delt ut Skamløsprisen siden 2016. Skamløsprisens formål er å løfte frem enkeltpersoner, organisasjoner eller grupper som har oppmuntret til mot og åpenhet om skambelagte områder innenfor seksualitet. Prisen skal bidra til å øke synlighet, bevissthet og kunnskap rundt temaer knyttet til seksualitet. Skam og stigmatisering gjør at sider ved seksualitet kan føles vanskelig å snakke om, og med denne prisen ønsker vi å motarbeide dette. Prisen skal sørge for at ulike sider ved seksualitet slippes frem i lyset og på den måten ønsker vi at prisen skal bidra til å fjerne skam.

Følg pressemeldinger fra Sex og samfunn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og samfunn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sex og samfunn

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye