UiO - Det medisinske fakultet

Trenger mer kunnskap om koronaopplevelsen

Del

Når koronasmitten igjen øker i Norge, prøver forskningsprosjektet CovidNor å lære mest mulig om koronaopplevelsen til pasienter og behandlere i kommunene, slik at vi bedre skal kunne forebygge pandemier i fremtiden.

Covid-19 setter fremdeles det norske samfunnet på prøve. Fem måneder etter at vi først stengte ned landet i mars 2020, ser vi nå en oppblomstring av smitte ulike steder. Men med økt smitte kommer også muligheten for økt kunnskap.

CovidNor undersøker hvordan pandemien håndteres i kommunehelsetjenesten og hvilke symptomer, plager og bekymringer som preger de som er hjemme i isolasjon eller karantene.

– Mesteparten av det vi vet om sykdommen er fremdeles basert på alvorlig syke pasienter, innlagt på sykehus. Dette utgjør derimot bare en liten del av alle som blir berørt av denne pandemien, sier forsker Guro Haugen Fossum.

Tredelt studie

Fossum og hennes kollegaer ved Avdeling for allmennmedisin ved Universitetet i Oslo, kom raskt i gang med pasientstudien til CovidNor da smitten traff landet i mars.

Så langt er tilbakemeldingene fra deltakerne i studien, at de opplever lite symptomer, men har mye bekymring – særlig for sine nærmeste.

Med finansiering fra Norges forskningsråd i ryggen, er prosjektet nå også godt i gang både med en fastlegestudie og en intervjustudie, i tillegg til pasientstudien.

– Vi må lære mer om hva som kjennetegner sykdommen på et tidlig stadium og hvilken hjelp befolkningen har fått. Det gjelder også de konkrete erfaringene fra fastleger, legevaktsjefer og kommuneoverleger, sier Fossum.

Mens fastlegestudien ser på hvordan pasienter med feber og/eller luftveisinfeksjon bruker fastlegekontorene midt i en pandemiperiode, og hvordan de behandles der, så følger intervjustudien opp med dybdeintervjuer om erfaringene til de som står i frontlinjen i primærhelsetjenesten. Pasientstudien innebærer at deltakerne fyller ut et spørreskjema på nett, helst hver dag så lenge de er i isolasjon eller karantene – en slags symptomdagbok. 

Er du i isolasjon eller karantene som følge av covid-19? Hjelp oss å forstå hvordan du har det, delta i pasientstudien CovidNor.

 

Nøkkelord

Kontakter

Forsker Guro Haugen Fossum
g.h.fossum@medisin.uio.no
Tlf: 995 99 766

Bilder

Om UiO - Det medisinske fakultet

UiO - Det medisinske fakultet
UiO - Det medisinske fakultet
Klaus Torgårds vei 3
0372 Oslo

22 84 53 00http://www.med.uio.no

Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.

Les mer om fakultetet

Følg saker fra UiO - Det medisinske fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra UiO - Det medisinske fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom