To av tre har et ønske om å endre kostholdet
Etter et år med mange forandringer og nye rutiner er det mange som ønsker å endre litt på egne matvaner. Noen på grunn av egen helse, andre har også miljøet i tankene, og stadig flere har et bevisst forhold til å velge norsk.

Over halvparten ønsker å gå ned i vekt
En landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Kantar for Opplysningskontoret for frukt og grønt i november 2020 viser at 56 % av de som ønsker å endre egne kostvaner vil gå ned i vekt.
Mange vil spise mer grønnsaker, frukt og bær. 78 % av de som ønsker å spise mer av noe vil spise mer grønnsaker, 50 % vil spise mer frukt og bær.
- Dersom du har et ønske om å gå ned i vekt er det lurt å tenke på det du gjerne kan spise mer av, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Ha knaskegrønnsaker tilgjengelig i kjøleskapet, på benken og i matpakken. Det fyller mange behov og holder småsulten unna og humøret oppe.
En enkel huskeregel for deg som ønsker å gå ned i vekt er alltid å fylle halve tallerken med grønt.
Spis gjerne mellom måltidene
Undersøkelsen viser at svært mange ønsker å kutte ned forbruket av sukker og mange vil spise mindre porsjoner.
- Da er det smart å sørge for å ta bort fristelser som sjokolade, kjeks og julekaker og erstatte dette med sunne og gode alternativer, råder Gerd Byermoen. Tilgjengelighet er nøkkelen til et sunnere og lettere kosthold.
Når det blir langt mellom måltidene og konsentrasjonen glipper er det lett å falle for fristelsen å plukke opp noe å tygge på. Da er det greit å sørge for at valget blir enkelt.
Mer enn halvparten oppgir at de ikke spiser noe mellom frokost og lunsj og mellom lunsj og middag. Tre hovedmåltider og to mellommåltider hver dag er bra for de fleste. Det gir godt påfyll av energi gjennom hele dagen, og mindre behov for «snop».
Flere ønsker å støtte norsk næringsliv
Når en krise rammer oss og verden er det lett å gå litt inn i seg selv. Det er helt normalt at en tar vare på de nærmeste først. Dette viser seg i et stadig større ønske om å velge norsk mat. En av tre oppgir at det er blitt viktigere for dem ila Korona-emidemien å velge mat produsert i Norge og å støtte norsk næringsliv.
- Min oppfordring for å få til dette er å tenke på hvilke produkter som i sesong og som er lagringsdyktige. Vi har lenge sett at topp-kokkene tar tilbake tradisjonsrike norske råvarer som rotgrønnsaker, kål og poteter. Nå håper vi at også enda flere forbrukere skal få øynene opp for disse flotte råvarene, avslutter Byermoen.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Nordmenn sverger til brødskivene på hjemmekontoret20.1.2021 11:52:19 CET | Pressemelding
De folkekjære brødskivene står sterkt hos nordmenn, og er uten tvil veldig raske og enkle å lage. Hele 37 % av dem som har hjemmekontor svarer at de spiser mer brødmat på hjemmekontor sammenliknet med dager på vanlig arbeidsplass.
Bruk opp julerestene og lag deilig julebord16.12.2020 09:19:41 CET | Pressemelding
Det har lett for å bli overskudd av mat i løpet av julen. Vi kjøper gjerne inn litt ekstra til helligdagene og det er fort gjort at noe blir glemt i kjøleskapet. Legg en plan for en deilig buffet med mange gode julesmaker en av dagene. Det kan bli både variert og smakelig på så mange måter.
Nordmenn spiser lite karbohydrater11.12.2020 11:21:37 CET | Pressemelding
Helsedirektoratets gjennomgang av rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2020 viser at nordmenn ligger helt i nederste sjiktet av hva som er et anbefalt inntak av karbohydrater og fiber. Forbruket av frukt viser en negativ utvikling og mye tyder på at dette forsterkes under korona-perioden.
Imponer med hjemmelaget surkål3.12.2020 08:52:33 CET | Pressemelding
Julens dufter vekker mange minner. Barndomsminner vekkes til live og kanskje vil vi også etablere noen nye tradisjoner selv. Hvert år er det noen som skal holde julen hjemme for første gang, og i år skal de fleste av oss skal ikke være så mange rundt bordet som vi kanskje kunne ønske. Uansett vil vi at maten skal smake godt.
De beste julepotetene26.11.2020 08:53:49 CET | Pressemelding
Jul er tradisjoner – også når det gjelder mat. Selv om selskapene blir færre og mindre i år skal vi kose oss med julefeiring og julemat i våre små kohorter. I en undersøkelse gjennomført for Opplysningskontoret for frukt og grønt i 2017 oppga 1 av 3 at de synes det er forskjell på smaken på ulike poteter, og halvparten sa de valgte andre poteter til fest enn til hverdags.
Slik spiser du sunnere på hjemmekontoret18.11.2020 08:00:00 CET | Pressemelding
Ifølge Norsk koronamonitor fra Opinion sier tre av ti arbeidstakere at de hovedsakelig sitter på hjemmekontor. Mange kjenner seg nok igjen i at lunsjen som tilberedes hjemme blir nokså enkel, med langt mindre frukt og grønt enn de pleier å spise i kantinen på jobb.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom