To av fem vil følge anti-dietten
– Jeg skjønner at mindful eating er forlokkende på mange, da den tar et oppgjør med spiseregimene de fleste dietter har. Og flere kjenner på press og dårlig samvittighet, sier Eilin Lundekvam By, ernæringsrådgiver i MatPrat.
I MatPrats nye kostholdsundersøkelse, uført av Opinion med 1600 respondenter, svarer to av fem (41%) at mindful eating er en tilnærming til kosthold de kan tenke seg å følge.
– Mindful eating handler kort forklart om å øke bevisstheten rundt hvorfor, hvordan og hva man spiser. Man skal lytte til kroppens signaler om sult og metthet, være til stede og nyte maten - altså ikke bare spise på autopilot. Det kan anses som en anti-diett fordi man skal unngå fokus på næringsstoffer eller kalorier eller det å kategorisere mat som bra/dårlig, men heller bygge positive holdninger til mat, forteller Lundekvam By.
Flest kvinner sliter med presset
Undersøkelsen viser at kjennskapen til de fleste dietter og kosthold er betydelig høyere blant kvinner, enn hos mennene. Dette gir seg også utslag på kjennskap om mindful eating, som flere kvinner enn menn har hørt om.
– Kjønnsforskjellene er også tydelige når det gjelder følelser knyttet til kosthold og sunnhet i undersøkelsen. Kvinner kjenner mer på press og dårlig samvittighet, derfor er de trolig og mer interessert i tilnærminger til kosthold som tar bort dette presset, sier Lundekvam By.
En høyere andel kvinner enn menn er enige i at presset på å spise sunt er slitsomt. 40 % av kvinnene, mot 32 %av mennene som har svart på undersøkelsen.
Kvinnene i undersøkelsen opplevde i større grad enn mennene at dietter gjør det vanskelig å leve et vanlig liv (20 % mot 14 %), og flere kvinner enn menn opplever at dietter har en negativ effekt på sin mentale helse (14 % mot 7 %).
Kan gi et bedre forhold til mat
– Mindful eating tilnærmingen tar innover seg at matvalgene våre påvirkes av veldig mye mer enn kunnskap; som følelser, vaner, normer, reklame og tilgjengelighet. Den oppfordrer oss til å bli bevisst og reflektere over hva vi påvirkes av og hvordan. Som kanskje kan gjøre det lettere å ta tak i eventuelle ugunstige spisemønstre eller negative tanker omkring mat. Dette sammen med fokus på å spise med mer oppmerksomt nærvær tror jeg kan bidra til et mer positivt forhold til mat, mener Lundekvam By.
Hun påpeker at det er lite forskning på området, men noen studier peker mot at mindful eating kan hjelpe med overspising og emosjonell spising.
– En kostholdstilnærming som går vekk fra regler og regimer, og som kan gi mer matglede heier jeg på. I Canada og Brasil har man inkludert aspekter som dreier seg om mindful eating inn i nasjonale kostråd, avslutter ernæringsrådgiveren i MatPrat.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Halvparten av unge kvinner får i seg for lite jern30.6.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Jernmangel rammer særlig unge kvinner, og de må få bedre informasjon om hvilken mat som inneholder jernet de trenger - rødt kjøtt er en av våre beste kilder.
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom