Slik lykkes du med biffen – og grillen
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten

Når vårsola begynner å varme og hagemøblene er på plass, er det mange som kjenner at det kribler i grillfingrene. Men før du tenner opp, er det én viktig jobb som må gjøres: Grillen må rengjøres.
– Dette handler både om smak og sikkerhet. En skitten grill gir ujevn varme og kan føre til flammer som ødelegger kjøttet. En ren grill gir deg lyst til å lage noe sikkerlig godt, sier Ole Bjørn Sundsdal, kokk og matfaglig rådgiver i Matprat.
Varm opp grillen og bruk grillbørsten
Start først med en utvendig vask mens den fortsatt er kald. Tenn opp grillen, la den bli skikkelig varm og bruk en god grillbørste på risten. – Når restene er glødende varme, er de lettere å fjerne. Det er en enkel måte å forlenge grillens levetid på, sier han.
I tillegg bør man ta en titt under risten. – Mange glemmer at fettoppsamleren og brennerne også trenger en vask. Det tar ikke lang tid, men gjør en stor forskjell både for hygiene og funksjon, sier Sundsdal.
Grillet biff
Når grillen er ren og klar, er det få ting som slår en grillet biff. – Det er enklere og raskere enn mange tror, og gir en fantastisk matopplevelse, sier Sundsdal. Han understreker viktigheten av å bruke skikkelig råvarer og kontrollere temperaturen.
– Invester i et steketermometer, det sikrer et perfekt resultat hver gang. For en medium stekt biff, anbefaler vi en kjernetemperatur på 58 grader, sier han.
Ole Bjørns 5 grillbud for biff:
- Bruk romtemperert kjøtt: – Ta biffen ut av kjøleskapet i god tid før grilling.
- Tørr overflate: - Fjern emballasje og tørk kjøttet med papir – da får du en fin stekeskorpe
- Pensle lett med olje. - så biffen ikke fester seg og salt kjøttet rett før det går på grillen.
- Høy varme - kort tid: – Biffen skal få en fin stekeskorpe, ikke bli kokt.
- La kjøttet hvile: – Gi det 5–10 minutter på benken før servering. – Det gjør underverker for saftigheten, sier Sundsdal.
Grill mer – men grill smart
– Grillen er et fantastisk verktøy for å lage smakfull mat utendørs. Vedlikehold den, bruk gode råvarer og lær deg noen enkle teknikker. Da blir det rett og slett vanskelig å gjøre det feil, sier Sundsdal.
Han mener også at grilling er en gyllen mulighet til å samle folk. – Grillen er et samlingsted og lukter sommer og hygge. Det er der samtalene skjer, og der maten står i sentrum. Og når du i tillegg mestrer kunsten å grille en biff, blir du fort kveldens helt, sier han med et smil.
Nøkkelord
Kontakter
Jonas Eide HollundKommunikasjonssjefMatprat
Tel:92646685jonas.hollund@matprat.noLenker
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom