Matprat

Slik lykkes du med biffen – og grillen

Del

En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten

Grunnkurs i grilling med Ole Bjørn
Grunnkurs i grilling med Ole Bjørn matprat.no

Når vårsola begynner å varme og hagemøblene er på plass, er det mange som kjenner at det kribler i grillfingrene. Men før du tenner opp, er det én viktig jobb som må gjøres: Grillen må rengjøres.

– Dette handler både om smak og sikkerhet. En skitten grill gir ujevn varme og kan føre til flammer som ødelegger kjøttet. En ren grill gir deg lyst til å lage noe sikkerlig godt, sier Ole Bjørn Sundsdal, kokk og matfaglig rådgiver i Matprat.

Varm opp grillen og bruk grillbørsten


Start først med en utvendig vask mens den fortsatt er kald. Tenn opp grillen, la den bli skikkelig varm og bruk en god grillbørste på risten. – Når restene er glødende varme, er de lettere å fjerne. Det er en enkel måte å forlenge grillens levetid på, sier han.

I tillegg bør man ta en titt under risten. – Mange glemmer at fettoppsamleren og brennerne også trenger en vask. Det tar ikke lang tid, men gjør en stor forskjell både for hygiene og funksjon, sier Sundsdal.

Grillet biff


Når grillen er ren og klar, er det få ting som slår en grillet biff. – Det er enklere og raskere enn mange tror, og gir en fantastisk matopplevelse, sier Sundsdal. Han understreker viktigheten av å bruke skikkelig råvarer og kontrollere temperaturen.

– Invester i et steketermometer, det sikrer et perfekt resultat hver gang. For en medium stekt biff, anbefaler vi en kjernetemperatur på 58 grader, sier han.

Ole Bjørns 5 grillbud for biff:

  1. Bruk romtemperert kjøtt: – Ta biffen ut av kjøleskapet i god tid før grilling.
  2. Tørr overflate: - Fjern emballasje og tørk kjøttet med papir – da får du en fin stekeskorpe
  3. Pensle lett med olje. - så biffen ikke fester seg og salt kjøttet rett før det går på grillen.
  4. Høy varme - kort tid: – Biffen skal få en fin stekeskorpe, ikke bli kokt.
  5. La kjøttet hvile: – Gi det 5–10 minutter på benken før servering. – Det gjør underverker for saftigheten, sier Sundsdal.

Grill mer – men grill smart


– Grillen er et fantastisk verktøy for å lage smakfull mat utendørs. Vedlikehold den, bruk gode råvarer og lær deg noen enkle teknikker. Da blir det rett og slett vanskelig å gjøre det feil, sier Sundsdal.

Han mener også at grilling er en gyllen mulighet til å samle folk. – Grillen er et samlingsted og lukter sommer og hygge. Det er der samtalene skjer, og der maten står i sentrum. Og når du i tillegg mestrer kunsten å grille en biff, blir du fort kveldens helt, sier han med et smil.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om Matprat

Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra Matprat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Matprat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye