Sylt, saft og bak, så har du rabarbra hele året
Visste du at det er perfekt å plukke rabarbra nå? Med disse metodene får du sommersmaken fra rabarbra til å vare hele året.

Rabarbra med sukker på bringer frem frem sommerminner for mange. Og sesongens første rabarbrastilker passer godt til dette. Etter hvert som vi kommer litt utover i sesongen, blir den litt mer trevlete i skallet og stilken, og derfor har mange en tommelfingerregel om å ikke høste rabarbra etter St.Hans. Men det trenger du ikke å tenke på, ifølge MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen:
- Plukk gjerne rabarbra hele sommeren! Selv om tiden for rabarbra og sukker er over, er det utrolig mye du kan gjøre med den selv om planten forandrer seg litt utover i sesongen.
Sure og søte sommerkaker
- Kaker, smuldrepai og pavlova er søte fristelser som matcher veldig godt med syrligheten fra rabarbra, forteller Hansen. I tillegg til god smak, kan de også bli veldig lekre å se på, selv om bildene i sosiale medier kanskje kan virke litt uoppnåelige:
- Ser du bilder fra noen i andre land som har bakt rabarbrapai, har disse ofte en fin knallrød farge. Den vanligste rabarbratypen vi har her i Norge gir ikke helt den samme fargen. Men et triks for å få den rødere, er å koke rabarbraen sammen med skallet, for det er nemlig i skallet rødfargen sitter. En annen mulighet er å bruke jordbær sammen med rabarbraen, det blir også en veldig god smakssammensetning, sier hun.
Safte og sylte
Mange liker også å lage saft eller syltetøy av rabarbra, slik at de kan kose seg med sommersmaken hele året. Også her har Hansen noen tips:
- Jeg har testet en god del ulike smaker i rabarbrasyltetøyet, og kan for eksempel anbefale litt revet ingefær. Det gir en veldig frisk og god smak. Prøv deg fram og tilsett ulike smaker og krydder, og se hva du liker best. Pass bare på mengdene, slik at den milde rabarbrasmaken fremdeles kommer godt frem.
Ketchup og chutney
Nå i grillsesongen er det enda flere bruksområder for denne allsidige matplanten. Du har kanskje ikke tenkt på å lage ketchup eller chutney av rabarbra?
- Til grillmaten er det ofte godt med friske smaker, og her er rabarbra en soleklar vinner. En rabarbrachutney med nellik og ingefær passer helt perfekt, og en tjukk, syrlig ketchup med rabarbra og kanskje litt jordbær, gir deg en helt egen spiss på sommerens grillmåltid, foreslår Hansen.
Godsaker med rabarbra
Nøkkelord
Kontakter
Elise Feiring MyrtrøenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97074356elise.feiring.myrtroen@matprat.noBilder


Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Smakfull pizza på grillen i sommer2.8.2022 15:01:08 CEST | Pressemelding
Pizza på grillen er perfekt i sommervarmen, enten som en lekker porsjonspizza eller flere ulike for deling. Med en god og sprø bunn, kan fyllet varieres i det uendelige. Sjekk MatPrat-kokken Anette Fjelleng Hansen sine beste tips til perfekt pizza!
6 oppskrifter for digg primusmat4.7.2022 14:45:04 CEST | Pressemelding
I fjor gikk hele 62% av nordmenn tur i fjellet i løpet av sommerferien. Sommeren er perfekt for å bruke naturen i nærområdet. Har du termos eller primus hjemme, er det enkelt å diske opp noe skikkelig godt på tur. Anette Hansen, kokk i MatPrat, gir deg enkle oppskrifter for å løfte turmaten noen hakk.
Krydre sommeren med tang og tare1.7.2022 10:46:34 CEST | Pressemelding
Sjømat er en vinner på middagsbordet for mange om sommeren. Hva med å dra det litt lenger, og sette tang og tare på menyen?
5 sommersalater du får dilla på14.6.2022 12:10:53 CEST | Pressemelding
Grønne, sprø og mettende – sommer er høysesong for gode salater, og her får du tips til fem digge varianter du kan unne deg igjen og igjen.
Lunsj og snacks barn lager selv i ferien9.6.2022 08:10:00 CEST | Pressemelding
Skoleferien er lang, og barn på mellomtrinnet er hjemme alene deler av sommerferien. La barna lage lunsj og snacks selv, kanskje kommer du hjem til dekket bord?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom