Spis karbohydrater som er bra for deg
Blir man tjukk av karbohydrater?
– Nei, de kan fint inngå i et sunt og variert kosthold. Dess grovere, dess bedre, forteller Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Selv om svært mange opplever at karbohydrater både er sunt og mettende, er det mange som er opptatt av koblingen mellom vekt og karbohydrater. Lavkarbodietter er blitt godt kjent blant nordmenn de siste årene, både blant kvinner og menn. Det er også blant de diettene flest opplever som relevante å ta i bruk for å gjøre justeringer i eget kosthold uansett om du er ung (18-29 år) eller voksen (30+). Det å kutte ned på karbohydrater er med andre ord blitt et ganske utbredt fenomen i Norge.
I undersøkelsen gjennomført av Opinion på vegne av MatPrat, kommer det også frem at 34 % mener at karbohydrater tilhører et sunt kosthold, 30 % mener at karbohydrater er mettende, mens 26 % mener at karbohydrater bidrar til vektøkning.
At man blir tjukk av karbohydrater er en myte.
– Spiser du for mye av hva som helst, kan du legge på deg. Det er ikke en enkelt matvare som spiller noen rolle. Det er et for høyt inntak av energi i forhold til det du trenger som betyr noe. Langsomme karbohydrater gir stabilt blodsukker og holder deg mett lenge. På den måten kan de faktisk hjelpe deg med å holde vekten, forklarer Nordbø.
Vet folk at karbohydrater spiller en nøkkelrolle i kostholdet?
– Kroppen vår trenger karbohydrater for å fungere, og her er det viktig å få med seg at det finnes to hovedgrupper. Sukker og stivelse gir oss energi og kalles gjerne «raske» karbohydrater, fordi de gir en rask og høy blodsukkerstigning. Kostfiber kalles ofte «langsomme» karbohydrater fordi de forsinker fordøyelsen og opptaket av sukker og stivelse. Det gjør at kroppen får en lavere og roligere blodsukkerstigning. Velger du grove fremfor fine kornprodukter holder du energien oppe lenger, forteller Nordbø.
Myndighetene anbefaler at 45 til 60 prosent av all energi vi trenger bør komme fra langsomme karbohydrater. I tillegg til at karbohydrater gir energi er de viktige for hjernen, nervesystemet, muskler og immunforsvaret.
Spis grove kornprodukter
I hvilke matvarer finner man så de langsomme karbohydratene?
– Kilder til langsomme karbohydrater for eksempel grovbrød, havegryn, byggryn, grønnsaker, frukt, bønner og linser. Her er det mange muligheter til smakfulle måltider i løpet av dagen. I tillegg vil også mange være bra for lommeboka. Jeg anbefaler gjerne en skikkelig grov matpakke som du kan ta med på jobb, eller skolebenken. Det er mye penger å spare på å lage maten hjemme, avslutter Nordbø.
Tips til en grov vri på dagens måltider
Frokost - med havregryn, nøtter, frø og tørket frukt kan du lage din egen grove kornblanding til frokost. Server med yoghurt eller melk og friske bær eller syltetøy.
Lunsj - fyll grove brødskiver, rundstykker eller en baguett med for eksempel en frisk kyllingsalat til en næringsrik og mettende lunsj.
Brødmiddag - med en grov brødskive, skiver av fiskekake og stekte grønnsaker lager du kjapt en grov middag.
Middag - gjør gryteretten, salaten eller andre middagsretter grovere med bygg istedenfor fin ris eller pasta.
Grøtmåltid - både havregryn og byggryn gir et grovt måltid, og med friske urter, tomater og pinkjerner får du i tillegg en utradisjonell vri på grøten.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Tre alternativer til ventepølse6.6.2023 07:20:00 CEST | Pressemelding
Når du venter på at grillen skal bli skikkelig varm - og har lyst på noe annet enn pølse.
Spar spenn - bruk gryn4.5.2023 10:02:38 CEST | Pressemelding
Ny renteheving gjør at mange må gjøre ytterligere innstramninger i hverdagsøkonomien. Løsningen er å bruke mer gryn.
10 gode kaker til konfirmasjon27.4.2023 08:05:00 CEST | Pressemelding
Det er høytid for konfirmasjon. Her er gode råd til deg som skal forberede kakebordet og oppskrifter på 10 fristende konfirmasjonskaker.
Færre av oss kaster brød25.4.2023 07:30:00 CEST | Pressemelding
Når det nordiske toppmøtet for kampen mot matsvinn starter i Stockholm onsdag, kan deltagerne få med seg følgende gladnyhet: Flere av oss rapporterer at vi ikke kaster brød.
Nå sås det millioner av brød på norske jorder19.4.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
I disse dager går såkornet i jorda som kan gi 600 millioner norske brød. Kornproduksjonen er trolig viktig for selvforsyningsgraden i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom