Landbruks- og matdepartementet

Søppel kan påføre husdyr store lidelser

Del

Søppel som kastes i naturen kan havne inn i landbruksmaskiner og påføre dyr store lidelser før de, i de fleste tilfeller, må avlives.

– Vi vet at mange skal feriere i Norge i år, og jeg er bekymret for at flere brus- og ølbokser blir kastet i naturen. Ta med søpla hjem. Hvis ikke, kan det ta livet av dyra våre, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Kampanjestart

Landbruket får hvert år inn historier fra bønder over hele landet som forteller om dyr som dør på grunn av at de har fått i seg deler av brus- og ølbokser gjennom fôret.

I dag var landbruks- og matministeren sammen med nestleder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming, for å starte Norges Bondelags landsomfattende informasjonskampanje "Pant boksen". Målet er å bevisstgjøre folk på hva som faktisk kan skje dersom du slenger fra deg brus- og ølbokser i naturen.

Metalldetektor

Bønder skal ha gode rutiner og systemer for å forhindre at slike ulykker skjer, men det er svært vanskelig å fange opp alt. Brus- og ølboksene er lette og fyker ut på jordene. Deretter havner de i gresset. Når bonden høster gresset, kuttes aluminiumsboksene opp i små biter. Dermed havner små, skarpe biter inne i fôret som dyrene spiser.  

Mange bønder driver med regelmessig søppelrydding for å fjerne søppel, plastflasker og aluminiumsbokser fra jordene. Noen bønder bruker også metalldetektorer og det tar av metallbitene, men problemet er at brus- og ølbokser er laget av aluminium og derfor ikke magnetisk.

Ikke, ikke, ikke

– Det er viktig at bønder gjør det de kan, men det er dessverre ikke nok, sier Bollestad og mener det viktigste tiltaket for å unngå at husdyr blir skadet og dør er at alle bruker hodet og ikke lar søppel og tomme drikkebokser bli liggende igjen ute i naturen, åker eller eng.  Dette gjelder hele året, men særlig nå i sommer da mange skal på ferietur rundt om i Norge.

– Ikke er det lurt, ikke er det pent og ikke er det forsvarlig overfor husdyrene våre, sier Bollestad

Om Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet
Landbruks- og matdepartementet
Pb 8007 Dep.
0030 Oslo

22 24 92 50https://www.regjeringen.no/no/dep/lmd

Landbruks- og matdepartementet (LMD) har hovudansvar for mat- og landbrukspolitikken. Det omfattar arealforvalting, jord- og skogbruk, husdyrhald, reindrift og utvikling av nye næringar med utgangspunkt i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruks- og matdepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom