Slik bruker du opp restene fra julematen

Kan fryses
– Rester av ribbe og pinnekjøtt kan fryses. Avkjøl fort og ikke la det stå for lenge på kjøkkenbenken, fordel i porsjonspakninger eller poser og legg i frysen. En fin måte å avkjøle mat raskt på er å fordele i mindre beholdere og sette i kaldt vannbad. Dersom du har tenkt å bruke opp restene ganske raskt, kan du oppbevare det i kjøleskapet. Der holder ferdig stekt kjøtt seg noen dager, men huskeregelen er å bruke sansene - se, lukt og smak, sier Gulbransen og forklarer videre;
– Grønnsakene oppbevares best i originalemballasjen, sørg for at plasten er tett om du har åpnet pakningen.
Kokt for mye potet?
– Ikke kast potetene, ferdigkokte poteter kan bli til fantastisk mye god mat. Mitt beste tips er hjemmelagde potetlomper som du kan fylle med alle mulige slags rester. For eksempel røkelaks, sennepssaus, raust med purre og finsnittet kål som pakkes inn i lomper. Det blir en nydelig liten rett, sier hun.
Gulbrandsen vil også anbefale en spansk tapasklassiker, patatas bravas. Biter av kokte poteter krydres godt, bakes i ovnen og serveres med en sterk tomatsaus.
En asiatisk vri når du er lei julematen
– Når du er lei julemat og har lyst å sette en ny vri på restene kan ribbe med en deilig asiatisk glaze og en enkel kålsalat være godt. Du kan bruke både rødkål og hodekål. Sammen med litt sesamolje, lime, koriander og sesamfrø blir dette en perfekt kombinasjon sammen med den glaserte ribben. Serveres i potetlomper, gjerne sammen med litt syltet rødløk.
Etter flere dagers matgilde kan det friste med noe så enkelt som taco eller pizza. Gulbrandsen anbefaler å prøve kålsalat til tacoen eller til pizzaen.
Verdens beste lapskaus – til og med lapskausskeptikerne vil like denne
Dette er lapskausen for selv den største lapskausskeptiker, lapskaus med pinnekjøtt tar retten til nye høyder. Har du rester av kålrot, potet, gulrot og purre? Da har du alt du trenger til en lapskaus utenom det vanlige.
– Kok like store biter av kålrot, gulrot og potet til de blir møre sammen med biter av pinnekjøtt, hell på vann til det akkurat dekker. Tilsett purre på slutten av koketiden. Kokefaste poteter egner seg best, mandelpoteten kan du bruke til noe annet, anbefaler hun.
Rester av kalkun fra julemiddagen eller nyttårsmiddagen?
–Gulrotsuppe kan toppes med revet kalkun. I suppen kan du også bruke rester av løk og potet. Poteten gir en god fylde til suppen. Har du en skvett fløte kan du også bruke den i suppen. Rester av rosenkål? Den kan stekes og fungere som topping sammen med kalkunen. Kalkun kan også fordeles i porsjonspakninger og fryses eller brukes som topping på pizza eller i tacoen, sier Gulbransen før hun avslutter;
– Bruk opp alt, det er penger å spare.
Flere oppskrifter
- Wok med kål og gulrot
- Knuste poteter
- Focaccia Pugliese
- Hjemmelagde lomper
- Patatas Bravas - ovnsbakte poteter med spicy krydder
Asiatisk glaze til ribben
Du trenger
- 1 ss revet frisk ingefær
- 1 båt hvitløk
- 1 ss eddik, 7 %
- 1 ss soyasaus
- 2 ss sesamolje
- 1 ss honning
- 1 ts rød currypaste
Bland ingrediensene til glazen i en kjele. Kok opp. Pensle ribberestene godt med glacen og hell over restene, stek til ribberestene er varm i ovnen på 180 grader i ca 10 minutter. Har du mye ribberester lager du dobbelt porsjon.
Nøkkelord
Kontakter
Silje Thoresen TandbergLeder merkevarebygging og pressekontakt i julen 2022
Tel:901 75 311silje.thoresen.tandberg@frukt.noBilder


Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
Gresskar - mer enn skumle lykter13.10.2025 08:08:54 CEST | Pressemelding
Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.
Høstens store matdager feires: Fårikål, epler og poteter i fokus25.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Høsten er en høytid for norsk matkultur. I løpet av én uke markeres fårikåldagen (25. sept.), epledagen (30. sept.) og potetdagen (1.okt.). Når butikkene bugner av norske råvarer, minner merkedagene oss på å feire både matkultur og selvforsyning, applauderer Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
