Slik bruker du opp restene fra julematen

Kan fryses
– Rester av ribbe og pinnekjøtt kan fryses. Avkjøl fort og ikke la det stå for lenge på kjøkkenbenken, fordel i porsjonspakninger eller poser og legg i frysen. En fin måte å avkjøle mat raskt på er å fordele i mindre beholdere og sette i kaldt vannbad. Dersom du har tenkt å bruke opp restene ganske raskt, kan du oppbevare det i kjøleskapet. Der holder ferdig stekt kjøtt seg noen dager, men huskeregelen er å bruke sansene - se, lukt og smak, sier Gulbransen og forklarer videre;
– Grønnsakene oppbevares best i originalemballasjen, sørg for at plasten er tett om du har åpnet pakningen.
Kokt for mye potet?
– Ikke kast potetene, ferdigkokte poteter kan bli til fantastisk mye god mat. Mitt beste tips er hjemmelagde potetlomper som du kan fylle med alle mulige slags rester. For eksempel røkelaks, sennepssaus, raust med purre og finsnittet kål som pakkes inn i lomper. Det blir en nydelig liten rett, sier hun.
Gulbrandsen vil også anbefale en spansk tapasklassiker, patatas bravas. Biter av kokte poteter krydres godt, bakes i ovnen og serveres med en sterk tomatsaus.
En asiatisk vri når du er lei julematen
– Når du er lei julemat og har lyst å sette en ny vri på restene kan ribbe med en deilig asiatisk glaze og en enkel kålsalat være godt. Du kan bruke både rødkål og hodekål. Sammen med litt sesamolje, lime, koriander og sesamfrø blir dette en perfekt kombinasjon sammen med den glaserte ribben. Serveres i potetlomper, gjerne sammen med litt syltet rødløk.
Etter flere dagers matgilde kan det friste med noe så enkelt som taco eller pizza. Gulbrandsen anbefaler å prøve kålsalat til tacoen eller til pizzaen.
Verdens beste lapskaus – til og med lapskausskeptikerne vil like denne
Dette er lapskausen for selv den største lapskausskeptiker, lapskaus med pinnekjøtt tar retten til nye høyder. Har du rester av kålrot, potet, gulrot og purre? Da har du alt du trenger til en lapskaus utenom det vanlige.
– Kok like store biter av kålrot, gulrot og potet til de blir møre sammen med biter av pinnekjøtt, hell på vann til det akkurat dekker. Tilsett purre på slutten av koketiden. Kokefaste poteter egner seg best, mandelpoteten kan du bruke til noe annet, anbefaler hun.
Rester av kalkun fra julemiddagen eller nyttårsmiddagen?
–Gulrotsuppe kan toppes med revet kalkun. I suppen kan du også bruke rester av løk og potet. Poteten gir en god fylde til suppen. Har du en skvett fløte kan du også bruke den i suppen. Rester av rosenkål? Den kan stekes og fungere som topping sammen med kalkunen. Kalkun kan også fordeles i porsjonspakninger og fryses eller brukes som topping på pizza eller i tacoen, sier Gulbransen før hun avslutter;
– Bruk opp alt, det er penger å spare.
Flere oppskrifter
- Wok med kål og gulrot
- Knuste poteter
- Focaccia Pugliese
- Hjemmelagde lomper
- Patatas Bravas - ovnsbakte poteter med spicy krydder
Asiatisk glaze til ribben
Du trenger
- 1 ss revet frisk ingefær
- 1 båt hvitløk
- 1 ss eddik, 7 %
- 1 ss soyasaus
- 2 ss sesamolje
- 1 ss honning
- 1 ts rød currypaste
Bland ingrediensene til glazen i en kjele. Kok opp. Pensle ribberestene godt med glacen og hell over restene, stek til ribberestene er varm i ovnen på 180 grader i ca 10 minutter. Har du mye ribberester lager du dobbelt porsjon.
Nøkkelord
Kontakter
Silje Thoresen TandbergLeder merkevarebygging og pressekontakt i julen 2022
Tel:901 75 311silje.thoresen.tandberg@frukt.noBilder


Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Fruktkonsumet går ned- Sparer vi oss til dårlig helse?26.3.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
Inntaket av frukt gikk ned i 2022, dette bekreftes i den helt ferske Frukt- og grøntstatistikken som ble presentert på Bjørvika torsdag denne uken. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener det kan være flere årsaker til nedgangen.
Frukt og grønt taper på alle fronter- det samme gjør forbrukerne23.3.2023 09:44:00 CET | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at frukt og grønt får en stadig mindre plass i dagens måltider. Tall som viser at vi spiser mindre frukt og grønt gir grunn til bekymring, sier generalsekretær for Nasjonalforeningen for folkehelsen Mina Gerhardsen.
Kaster kilovis med frukt og grønt: Når kan det reddes og når må det kastes?14.3.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
Nest etter brød og bakervarer er det frukt og grønt norske forbrukere kaster mest av. Mye av maten som kastes er fullt spiselig, men mange føler seg usikker på hvor grensen går og hva man kan gjøre med rester og det som ikke lenger ser like friskt ut (1).
5 middager til hele familien til under 500 kr12.3.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
En god middag trenger hverken å være dyr eller ta lang tid å lage. Med gode basisvarer i kjøleskapet er det enkelt å lage rimelige middager som smaker digg. Da har du et godt utgangspunkt til å lykkes med ukens middager uten at det trenger å gå ut over lommeboka.
Hvem bør ligge med hvem, hvor og hvorfor?10.3.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
Sannsynligvis har du oppbevart agurk feil hele livet. Agurken hører ikke hjemme i grønnsaksskuffen, men den kan heller ikke ligge tett på tomatene på kjøkkenbenken. Heller ikke eplet bør ligge ubeskyttet sammen med andre frukt og grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom