Sjømatnæringen klarte seg godt til tross for pandemien
Dette kommer fram i en ny rapport utarbeidet av Menon Economics, Nofima og Norce. Pandemien og nedstenging av samfunnet verden over medførte store endringer i etterspørselen etter sjømat, med kraftig reduksjon i etterspørselen i restaurantsegmentet og i prisen på laks. Sjømatnæringen lyktes likevel å nå ut til forbrukere i dagligvaremarkedet og dermed opprettholde volumene, dog til noe lavere pris. Resultatet er at sjømateksporten, målt i volum, økte i 2020 mens eksportverdien falt.
Til tross for en nedgang holder likevel verdiskapingen i sjømatnæringen seg på et historisk sett svært høyt nivå. Verdiskapingen i næringen la grunnlag for samlede skatteeffekter på rundt 30 milliarder kroner i 2020.
– Gjennom kjøp av varer og tjenester legger sjømatnæringen grunnlag for sysselsetting og verdiskaping i store deler av norsk næringsliv. Våre analyser viser at den totale verdiskapingseffekten i næringen var på 112 milliarder kroner, sier forsker Roy Robertsen, som er prosjektleder for rapporten.
Store ringvirkninger langs hele kysten
Sjømatnæringen skaper ikke bare verdier i form av sysselsetting, verdiskaping og skatt i egne bedrifter. Gjennom kjøp av varer og tjenester legger den også grunnlag for verdiskaping, sysselsetting og skatteinnbetaling hos leverandører og samfunn for øvrig. Ringvirkningene er beregnet i Menons ringvirkningsmodell og viser at sjømatnæringen legger grunnlag for rundt 93.600 arbeidsplasser. I årsverk utgjør dette 83.000, som tilsvarer rundt fem prosent av den samlede norske sysselsettingen i privat sektor.
– Et av de mest slående trekkene ved den norske sjømatnæringen er den nær komplette verdikjeden. Med store aktører innen alt fra fiskeri og oppdrett til leverandører av fartøy og fiskeindustri, er dette et av næringens viktigste konkurransefortrinn. En integrert verdikjede resulterer i store ringvirkninger for hele landet, sier Jonas Erraia, seniorøkonom hos Menons Economics.
Sjømatnæringen er en av Norges viktigste distriktsnæringer. Næringen er representert i hele landet, men det er i Vest- og Nord-Norge at sjømatproduksjon har størst betydning for verdiskaping og sysselsetting. I Vestland fylke er det 15.800 personer som er direkte eller indirekte sysselsatt i sjømatnæringen etterfulgt av Møre og Romsdal med 14.100 og Troms og Finnmark med 10.700.
Ålesund og Frøya er de største sjømatkommunene
Det har lenge versert en diskusjon om hvilken kommune som er den viktigste sjømatkommunen. Det er flere måter å beregne dette på. Målt etter verdiskaping, som enkelt forklart er summen av lønn og overskudd i bedriftene, eller som bedriftenes bidrag til norsk brutto nasjonalprodukt, er Ålesund størst, tett fulgt av Frøya.
At henholdsvis Bergen og Ålesund rager høyt på omsetning og verdiskaping er et resultat av at de er relativt store byer, med hovedkontorfunksjoner for mange sjømatselskaper og mye leverandørindustri.
– De siste årene har vi sett utvikling av en spesialisert leverandørindustri, på samme måte som vi fikk utviklet en oljeleverandørindustri. Denne næringen har sitt kjerneområde fra Rogaland og nordover, men det finnes sentrale selskap i alle fylker, sier seniorforsker Atle Blomgren ved NORCE.
Blomgren trekker fram fiskekrokspesialisten Mustad på Gjøvik, og Oslo-selskapet Stingray, som utvikler laserløsninger til å håndtere lakselus, som eksempler på spesialiserte leverandører.
– Leverandørnæringen er nå i ferd med å utvikle seg som en viktig eksportnæring, sier han.
Fiskeri- og havminister Bjørnar Selnes Skjæran (Ap) kommenterer også rapporten:
– Vi har en målsetting om å øke verdiskapingen og sikre helårlige arbeidsplasser i lokalsamfunn langs hele kysten. Selv om det det er vanskelig å beregne ringvirkninger av sjømatnæringen, viser likevel rapporten hvor viktig verdiskapingen i sjømatnæringen er for aktivitet og sysselsetting langs kysten. Vi skal bidra til å videreutvikle sjømatnæringen, både gjennom stabile og forutsigbare rammevilkår for flåten og utvikling av fiskeindustrien.
Vedlagte dokumenter:
- Rapport: Ringvirkninger av sjømatnæringen 2020
- Presentasjon: Ringvirkninger av sjømatnæringen 2020
11 fylkesrapporter i presentasjonsformat:
- Agder
- Rogaland
- Vestland
- Møre og Romsdal
- Trøndelag
- Nordland
- Troms og Finnmark
- Vestfold og Telemark
- Viken
- Oslo
- Innlandet
Nøkkelord
Kontakter
• Prosjektleder Roy Robertsen, Nofima – 906 80 275
• Jonas Erraia, Menon Economics – 920 20 174
• Atle Blomgren, Norce – 915 28 416
• Audun Iversen, Nofima – 900 40 615
Bilder
Dokumenter
- Rapport - Ringvirkninger av sjømatnæringen i 2020.pdf
- Presentasjon - Ringvirkninger av sjømatnæringen.pdf
- 01 Agder 2020.pptx
- 02 Rogaland 2020.pptx
- 03 Vestland 2020.pptx
- 04 Møre og Romsdal 2020.pptx
- 05 Trøndelag 2020.pptx
- 06 Nordland 2020.pptx
- 07 Troms og Finnmark 2020.pptx
- 08 Vestfold og Telemark 2020.pptx
- 09 Viken 2020.pptx
- 10 Oslo 2020.pptx
- 11 Innlandet 2020.pptx
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Lighting up marine organisms11.11.2024 10:31:37 CET | Press release
Animals that are experiencing physical damage or early signs of stress can be visually identified using excitation light that induces fluorescence, research at Nofima shows.
Usynlig lys som velferdsindikator11.11.2024 10:22:15 CET | Pressemelding
Dyr som lever med en fysisk skade eller har usynlige tegn på stress kan identifiseres visuelt ved hjelp av fluorescerende lys, viser forskning fra Nofima.
Forskere vil ha elever med i kampen for å redde tareskogen11.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Sammen med 4. klassinger skal Philip James og Oda Bjørnsborg jakte på den forsvunne tareskogen. De skal besøke barneskoler for å gjøre elever nysgjerrig på tang, tare, kråkeboller og den skjøre balansen i havets økosystem.
Rekordår for sjømatnæringen – Vestland og Nordland topper lista7.11.2024 14:00:00 CET | Pressemelding
Fjoråret ble et rekordår for norsk sjømatnæring. De totale verdiskapingene og ringvirkningene var på 139 milliarder kroner. Vestland og Nordland sto for totalt 49 av de milliardene, tett fulgt av Møre og Romsdal og Trøndelag.
Fiskevelferd i møte med ny teknologi: Invitasjon til dialogmøte4.11.2024 09:57:12 CET | Pressemelding
Er du opptatt av fiskevelferd og ny teknologi i oppdrettsnæringen? Da oppfordrer vi deg til å delta på dialogmøte 4. desember under Tekmar-konferansen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom